Kerüljenek egészséges ételek ősztől az uzsonnásdobozokba

Az egyszülős gyerekek az egészséges táplálkozásban sem lehetnek hátrányban a többiekhez képest – a tanévkezdés alkalmából erre hívta fel a figyelmet az Egyszülős Alapítvány és a TÉT (Táplálkozás, Életmód és Testmozgás) Platform. Az eseményen, amely a hazai egészségközpontú szemlélet formálását célzó közös programsorozat első állomása, a két civil szervezet együttműködési megállapodást ír alá.

Táplálkozási szokásaik kialakításakor a gyerekek főként a családi példát követik, ezért a szülőkön van a legnagyobb felelősség, hogy megtanítsák nekik, milyen változatosan lehet egészségesen étkezni.

A tanévkezdés alkalmából Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke, Németh Kristóf színművész, a Fórum Színház igazgatója, egyedülálló apuka bemutatták, hogy milyen egészséges ételek kerülhetnek a gyerekek uzsonnásdobozába, amelyek mindenki számára hozzáférhetőek és könnyen elkészíthetőek. A tápláló falatokat Antal Emese dietetikus, szociológus, a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület (TÉT Platform) szakmai vezetőjének útmutatása alapján készítették el és számos hasznos receptet is megosztottak az érdeklődőkkel.

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke az egyszülős családokra hívta fel a figyelmet: „Több mint félmillió gyerek nevelkedik ma egyszülős családban és rendkívül fontos, hogy ezek a gyerekek semmiben, így az egészséges táplálkozásban sem legyenek hátrányban a többiekhez képest. Egyszülős alapítványként dolgunk és feladatunk, hogy ezen a téren is segítsük az egyedül nevelő szülőket, akikre a mindennapokban kétszeres teher hárul.”

Az akció célja, hogy az egészséges választást természetessé tegyék, és egészségbarát magatartásra ösztönözzék a szülőket, gyerekeket egyaránt.

Német Kristóf színművész maga is elkötelezett az egészségtudatos életmód mellett, és egyszülős apukaként tudatosan figyel oda gyermeke egészséges táplálkozására, sőt vegetáriánusként megtanult egészséges húsételeket is elkészíteni kisfia számára: „Nem csak az a fontos, hogy mit emészt az ember, hanem hogy mi emészt téged. A gyermek egészséges fejlődéséhez az egészséges táplálékontúl önfeláldozó szeretetre és harmóniában élő szülőkre van szükség.”

Az eseményen, amely a hazai egészségközpontú szemlélet formálását célzó közös programsorozat első állomása, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a TÉT Platform együttműködési megállapodást ír alá. A közös gondolkodás és további programok megvalósítása azért fontos a két civil szervezet számára, mert a statisztikák szerint a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul egyebek között a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje. A két szervezet elsősorban szakmai információval és tapasztalatcserével támogatja egymás munkáját, és az együttműködés kiterjed közös szakmai anyagok összeállítására, oktatások, bemutatók, nyílt napok, valamint sajtóesemények szervezésére, közös kampányok megvalósítására.

A helyes táplálkozási szokások és az egészséges életmód kialakításának legfontosabb időszaka a gyerekkor. Sajnos, mivel a felnőtt magyar lakosság kétharmada már túlsúlyos vagy elhízott, ezért a következő generáció egészségének érdekében lényeges, hogy minél több információt, segítséget kapjanak a gyerekek a kiegyensúlyozott életmód elsajátításához. Különösen fontos ez az egyszülős családok esetén, ahol minden szakértői segítség sokat jelenthet a mindennapokban.”- hangsúlyozta Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője.

A most hivatalossá tett együttműködés arra irányul, hogy a TÉT Platform szakmai segítségével az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány közel egymilliós célcsoportja egészségesebb életet élhessen, hiszen a betegségek közel kétharmada megelőzhető lenne tudatosabb, egészségesebb életmóddal, ez pedig kiemelten fontos azok számára, akik egyedül felelősek a gyerekeikért.

Az eseményen elkészített egészséges uzsonnák receptjeit megtalálják a www.egyszulo.hu oldalon.