Heti mintaétrend a Magyar Ízek Őszi Vásárának ajánlásával

Uzsonnásdoboz ötletekkel nyitott a Magyar Ízek Őszi Vására

 

Nagy érdeklődéstől övezve, több száz kézműves ínyencséget felvonultatva nyitott meg a Magyar Ízek Őszi Vására szombaton a Várkert Bazárban. A legízesebb húsáruk, tejtermékek, krémek, vad- és haltermékek, mézek, lekvárok, édességek, szörpök, olajak és természetesen sör-, pálinka- és borkülönlegességek is megtalálhatók a színes felhozatalban. A szervezők a Vissza az iskolába! programjuk keretében nagy hangsúlyt fektettek a gyermekek étkeztetésére: minta uzsonnásdobozokban szakértői menüjavaslatokat állítottak össze az egészséges és finom, ellenőrzött forrásból származó kézműves termékekből. A rendezvényre a belépés egész hétvégén ingyenes!

A Magyar Ízek Őszi Vására ezúttal nem csak az igazi kistermelői finomságokat, klasszikus magyar ízeket kedvelőket szólította meg egész hétvégén tartó programjával, hanem az egészségtudatos vásárlókat is. Külön figyelmet fordítottak a szülőkre és gyermekeikre: szakértői ajánlásokat állítottak össze arra, hogy mit és milyen mennyiségben érdemes az iskolások tízórais és uzsonnadobozába tenni a mustra felhozatalából.

Talán nem is gondolnánk, hogy milyen széles választékban találhatók meg itt a hozzáadott anyag, színezék- és cukormentes, gyakran természetes, gyümölcsalapú édesítéssel ellátott termékek, pedig a kézműves sajt és tejtermékek, természetes összetevőjű zöldségkrémek, szószok, alacsony cukortartalmú házilekvárok, gombakészítmények, mézek, reformédességek, liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök, müzliszeletek, valódi sonkák, magvak és bogyók, salátaolaj keverékek, haláruk és még sorolhatnánk, hogy mi minden, mind megfelelnek a követelményeknek.

Így a Magyar Ízek Őszi Vásárára érdemes együtt érkezni a családnak. A termelők majd minden pultnál kóstolóval várják a látogatókat, a kisebb és nagyobb diákok ráadásul a KukTanoda Gyermek Főzőiskola vidám, ingyenes programján maguk is kitanulhatják az ételkészítés csínját-bínját, a közösen elkészített süteményt vagy kenyérlángost pedig a jól végzett munka örömével el is fogyaszthatják.

„A Magyar Ízek Őszi Vására a 78. OMÉK előrendezvényeként, az Agrármarketing Centrum és a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával mutathatja be a mintegy 70 kistermelő hamisítatlan hazai kínálatát. Ezzel az együttműködéssel hatékonyabban és aktívabban tudjuk segíteni a hazai kkv-szektort és tudjuk promótálni a kiváló minőségű magyar termékeket” – emelte ki Pap Krisztián, a Magyar Ízek alapítója.

A két hét múlva esedékes 78. OMÉK-on, a Hungexpo és a Kincsem Park területén gyermekprogramok, kertészeti bemutató, Civil Tér, Biosziget, gép- és állatbemutatók mellett számtalan izgalmas koncerttel és népzenei fellépővel számolhatnak az érdeklődők.

Magyar Ízek Őszi Vásárának heti ajánlata az uzsonnásdobozba

Energiaszükséglet

A napi energiaszükséglet körülbelül 10-15 százalékát a tízórainak, újabb 10-15 százalékát az uzsonnának kell fedeznie gyermekeinknél.

Napi energiaszükséglet alsó osztályos iskolásoknak: 1700-2050 kcal/nap

  • Ebből tízórai: 170-307 kcal/nap
  • Ebből uzsonna: 170-307 kcal/nap

Napi energiaszükséglet felső osztályos iskolásoknak: 2000-2400 kcal/nap

  • Ebből tízórai: 200-360 kcal/nap
  • Ebből uzsonna: 200-360 kcal/nap

 

Heti mintaétrend a Magyar Ízek Őszi Vásárának ajánlásával

HÉTFŐ

  • Levendulás süti – 1 db

A Dörgicsei Levendárium süteménye tönkölyliszttel készül, alacsony cukortartalmú, mert almasűrítménnyel édesített. Csak finoman van benne levendula illóolaj és virág, az íze nem tolakodó.

  • 10 szem szőlő

 

KEDD

  • Pisztrángkrémes szendvics:
    • 2 szelet barna magos kenyér
    • 30 g füstölt pisztráng krém
    • paradicsom

A Mr. Pisztráng krémje szilvásváradi pisztrángból készült és legalább 40 %-ban tartalmaz füstölt pisztrángfilét. Nem tartalmaz tartósítószert. A hal nagyon jó omega-3 forrás, amely többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet.

 

SZERDA

  • Diókrémes zsemle:
    • barna zsemle
    • 30 g diókrém

Az édesített mogyoró- és csokikrémeket válthatja ki a Grapoila diókrém, amely egészséges, natúr finomság. A dió ásványianyag-tartalma, főleg magnéziumtartalma jelentős, és E-vitaminban, antioxidánsokban gazdag.

  • Sárgarépa és karalábé csíkok

 

CSÜTÖRTÖK

  • Sonkás szendvics:
    • házi sonka
    • édes mustár
    • 2 vékony kenyérszelet
    • magyar zöldpaprika

A húsok fontos szerepet játszanak a gyerekek táplálkozásában, főleg fehérje-, vitamin és ásványi anyag-tartalmuk miatt a mindennap fogyasztandó ételek közé tartoznak. A Ghaurved Oázis mustár kizárólag asztalt fügével és datolyával édesített, a déligyümölcsökben található összes vitamint és ásványi anyagot tartalmazza.

  • Almaszeletek

 

PÉNTEK

  • Kecskesajtos rizsszelet:
    • 2 puffasztott rizsszelet
    • 30 g friss kecskesajt

A sajtok ásványi anyagban, különösen kalciumban gazdagok és tartalmazzák majdnem az összes lényeges, életfontosságú aminosavat, amelyek a fehérjék építőelemei. A kecsketejből készült termékek különösen sok B1-, B2-, B6-, D- és A-vitamint tartalmaznak.

  • 20 g mandula

A mandula magas E-vitamin tartalma révén segíti a szervezet regenerálódását, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot is tartalmaz. A mandula segíthet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében a kiegyensúlyozott étrend részeként.

Legfontosabb uzsonnakészítési tippek

  • Olyan ételekre van szüksége a gyermekeknek az iskolában, amelyeket könnyen el lehet fogyasztani, de tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is. Fontos, hogy a gyermek agya számára serkentő ételeket adjunk.

  • A menzára befizetett gyerkőc esetében nézzük meg az étlapot, és ehhez tervezzük meg a tízórait, uzsonnát!

  • Főleg magunk gondoskodjunk a tízórairól, és ne pénzt adjunk a gyermekünknek, hogy az iskolabüfében vegyen valamit, mert azt már nem tudjuk felügyelni!

  • A szendvics alapja legyen legalább 50%-ban teljes kiőrlésű vagy rozsos, korpás, sokmagvas gabona, azaz kenyérféle.

  • Valamilyen zöldség mindig kerüljön a szendvicsbe: paprika, retek, reszelhetünk rá gyökérzöldségeket is, mehet bele saláta- vagy káposztalevél.

  • Variálhatjuk a szendvicset különböző krémekkel: tojáskrém, zöldségkrémek, húskrémek, májkrémek is kerülhetnek bele.

  • Műanyag dobozban egész nap eláll a gyümölcssaláta egy kis citrommal meglocsolva. Ugyanígy csomagolhatunk sárgarépa-, uborka- vagy zellerhasábokat, mellé mártogatósnak joghurtot.

  • Tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk: natúr joghurtot, túrókrémet, illetve kerülhet a szendvicsbe sajt, a kulacsba tej, turmix.

  • Házilag is süthetünk sajtos, túrós, darált magvas, gyümölcsös kekszeket, stanglikat.

  • Gondos odafigyelést igényel a folyadékfogyasztás, amelynek az alapját a víz képezze! A gyümölcsleveknél vegyük figyelembe azok energia- és cukortartalmat!

  • Fontos szem előtt tartanunk, hogy a folyadékbevitel eloszlása egyenletes legyen. Az nem jó megoldás, ha a kisiskolás egész délelőtt nem iszik, majd ebéd után húz le egy üvegnyit egyben.

  • A tízórai mellé innivalót is csomagoljunk a gyereknek! Lehet kapni fél literesnél is nagyobb méretű színes kulacsokat, ez jó választás. Ha a gyermek fáradtságra, fejfájásra panaszkodik, vagy nehezére esik figyelni, elsőként jusson eszünkbe, vajon ivott-e eleget?

  • Ne kapjon minden nap ugyanolyan szendvicset a csemeténk, mert hamar megunja, és nem fogja megenni!

  • Figyeljünk oda az adagra is, illeszkedjen a gyermek életkorához, fizikai aktivitásához!

  • Ne adjunk sok nasit, mert kárba vész az ebédre kapott főtt étel!

  • Azokon a napokon, amikor edzése, különórája van a gyereknek, több energiára lesz szüksége.