Habbal vagy hab nélkül?

A Pilsner Urquell minőség programjának köszönhetően világszerte képzi a csaposokat és vendéglátósokat, hogy a nagy gondossággal elkészített sör mindig úgy kerüljön a korsókba, hogy annak minősége és íze épp olyan legyen, mint Csehországban. Idén először, két magyar Pilsner Urquell nagykövettel bővült a csapoló mesterek száma világszerte. Küldetésük, hogy Plzeňben megszerzett tudásukat felhasználva mindig tökéletesen csapolt Pilsner Urquell kerüljön a korsókba Magyarországon is.

A csütörtök esti Pilsner Urquell nagykövet avató bulin az Anker’t-ben megismerkedhettünk Polgár Istvánnal és Wendler Kristóffal, a Pilsner Urquell magyar nagyköveteivel, akik hosszútávon Magyarország sörkultúráját szeretnék gazdagítani azzal, hogy továbbadják itthon a Plzeňben tanultakat. „A minőség program lényege, hogy megtaláljuk azokat a vendéglátó egységeket Magyarországon, akik nyitottak a cseh sörtradíciók megismerésére, szeretnének hozzájárulni a magyar sörkultúra fejlődéséhez illetve elkötelezettek a Pilsner Urquell márka iránt. Mi, a két nagykövet segítségével minden lehetőséget megadunk ezeknek a helyeknek a fejlődésre. Átadjuk nekik a Plzeňi elméleti és gyakorlati tudást is, melynek köszönhetően a fogyasztó a lehető legmagasabb minőségű Pilsnert ihatja a korsójából.” – mondta el Szabados Gábor, a Pilsner Urquell márkamenedzsere.

Arra törekszünk, hogy minél több partnerünk magáévá tegye a Pilsner Urquell hitvallását, miszerint ’A sörfőző mester megfőzi a sört, a csapos pedig elkészíti.’ A minőség program keretében felkeressük a kiválasztott helyeket és megosztjuk azokat az információkat és elvárásokat a csaposokkal, melyekkel biztosítani tudjuk, hogy a fogyasztó mindig különleges ízélményhez jusson egy korsó Pilsner Urquell elfogyasztásával” – mondta Kristóf, miközben kicsapolt egy šyntet a Pilsner Urquell Tankovna minőségének ellenőrzéséhez. „A folyamatos odafigyelés mellett kiemelten fontos az új tank megnyitásakor a sör ellenőrzése, továbbá a hagyományos csapoló berendezések esetében a megfelelő nyomás beállítása, hiszen ez is befolyásolja a sör minőségét és a csapoló rendszer élettartamát.”

Az este folyamán előkerült a habbal vagy hab nélkül kérdése is. „Több történtet is hallottunk azzal kapcsolatban, hogy Csehországban a fogyasztó visszaküldi a sörét, ha nincs rajta elég hab, hiszen tisztában vannak azzal, hogy annak kiemelt szerepe van a sör szénsavasságának megőrzésében a Na Dvakrát (Ropogós) csapolás esetében” – mesélte István miközben bemutatta a tradicionális csapolási módokat. A társasági összejövetelek kedvelt csapolási módja Hladinka (Sima), amely egy simább és kevésbé szénsavas sört eredményez, egy korsó Mliko (Tej), azaz nedves hab meglepően édes íz élményt kínál. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon is egyelőre a leggyakoribb nemzetközi csapolás, a Na Dvakrát a legnépszerűbb, de a nagykövetek bíznak benne, hogy a fogyasztók egyre bátrabban fogják kérni a további cseh csapolási módokat, amelyeket az Anker’t-ben és az Ankerben is kipróbálhatnak.

Zárásként következzen a Pilsner Urquell frissességének 10 aranyszabálya, amellyel meg tudjuk őrizni a világ első aranyló pilsenijének gazdag malátás ízét és kellemes keserűségét:

  1. Szállítsd és kezeld nagy odafigyeléssel
  2. Tartsd hidegen
  3. Szervírozd frissen
  4. Tartsd sötétben
  5. Ne hagyd, hogy beszennyeződjön
  6. Használd a helyes CO2 keveréket és nyomást
  7. Legyen megfelelő a csővezeték
  8. A bontott hordó szavatossági ideje mindig eltér a bontatlan szavatossági idejétől
  9. Tartsd tisztán
  10. A korsó az utolsó lépés a frissesség felé

Na zdraví!