Díjazzák a 40 év alatti gyermekorvosokat

A K&H jövő gyógyítói díjon a zsűri és a közönség is értékeli a legjobb gyermekgyógyítókat

Magyarországon nemcsak a társadalom, de a gyermekeket gyógyító orvosok is elöregednek, a házi gyermekorvosok mindössze 12 százaléka 40 év alatti. A K&H jövő gyógyítói díj ezért azokat a fiatal orvosokat ismeri el, akik szívvel-lélekkel, innovatív módon látják el a kicsiket. A K&H gyógyvarázs 20. jubileuma alkalmából létrehozott díjra a már praktizáló és a még szakvizsga előtt álló háziorvosok és szakorvosok pályázhatnak, valamint a nagyközönség is jelölheti őket. A pályázók közül a szakmai zsűri, a lakosság és a média is kiválasztja kedvenc orvosát. A nyertesek fejenként 1,3 millió forintot kapnak, egy részét szakmai továbbképzésre.

Ma Magyarországon 1200 házi gyermekorvos praktizál, akiknek összesen 1,8 millió 18 év alatti gyermeket kell ellátniuk, tehát 1500 kicsire jut egy házi gyermekorvos. Hetven százalékuk ráadásul 60 év feletti, sokan nyugdíj mellett dolgoznak, míg a 40 év alatti házi gyermekorvosok száma 150 fő körül mozog. Súlyosabb megbetegedések, baleset esetén a kicsiknek kórházi ápolásra is szükségük van a gyógyuláshoz – ez évente körülbelül 200 000 gyereket érint.

az innovatív gyermekgyógyászaté a jövő

„A gyermekek nem a felnőttek kicsinyített másai, testük mérete és felépítése is eltérő, nagyon gyorsan változik, így leghatékonyabban a kicsikre specializálódott orvosok tudják őket gyógyítani” – fejti ki Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H kommunikációs vezetője. „Fontos ezért, hogy minél több, kifejezetten a gyermekek ellátására szakosodott orvos legyen a magyar egészségügyben, akik ismerik és használják az innovatív gyógyítási technikákat. Ezek a korszerű diagnosztikai és kezelési eljárások lényegesen felgyorsíthatják a kicsik gyógyulását, akik így mihamarabb újra teljes életet élhetnek. A K&H gyógyvarázs 20. évfordulója alkalmából meghirdetett K&H jövő gyógyítói díjjal ezeket a hatékony gyógyítást támogató, még szakképzésben részt vevő, vagy már praktizáló orvosokat szeretnénk elismerni és támogatni őket szakmai fejlődésükben.”

a zsűrin kívül a közönség is dönthet

A K&H jövő gyógyítói díjra azok a 40 év alatti, állami egészségügyi rendszerben gyermekeket gyógyító, még szakképzésben részt vevő vagy már szakvizsgával rendelkező orvosok pályázhatnak, akik elkötelezettek a gyermekek innovatív gyógyítása mellett. Az orvosok három kategóriában indulhatnak a díjért: a szakvizsga előtt állók, a már szakvizsgázott házi gyermekorvosok, illetve az egészségügyi intézményben dolgozó, szakképesítéssel rendelkező gyermekgyógyítók. A pályázatokat első körben egy szakértői zsűri bírálja el és minden kategóriában egy orvost díjaz, majd a közönség online szavazáson döntheti el, ki az a 3 jelölt, akit a leginkább érdemesnek tart a jövő gyógyítói címre.

A nyertesek bruttó egymillió forint díjazásban részesülnek, valamint 300 000 forint támogatást kapnak szakmai továbbképzésükre.

A pályázatra bárki jelölheti orvosát, kollégáját, rezidensét, valamint az orvosok saját maguk is jelentkezhetnek. A nagyközönségnek 2023. szeptember 10-ig van lehetősége a jelölésre, az orvosoknak szeptember 20-ig kell kitölteni a pályázati adatlapot a www.khgyogyvarazs.hu/jovo-gyogyitoi-dij honlapon.