Bartók

(Magyar dokumentumfilm 2017. 65’)

Rendező: Sipos József (Eszter hagyatéka, Kaland, Az elveszett európai)

Írta: Bartók Péter és Sipos József

Operatőr: Tóth Zsolt, Krisko Gergely, Csincsi Zoltán

Zene: Bartók Béla

Producer: Détár Krisztina és Sipos József

Gyártó cég: Filmnet

Szereplő: Bartók Péter

© Filmnet Production

Bartók Béla a magyar zene egyik legjelentősebb alkotója, életműve közös kincsünk. Filmünk a világhírű művész eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérlet.

HorgonyBartók Béla fia, Péter, a család elutazása óta (hetvenöt éve) az Egyesült Államokban él. Szinte az egész életét Bartók életműve gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek sem adott interjút. Most azonban, 92 évesen, megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, és arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett e hazaszerető ember számára. Filmünk mindazonáltal nem pusztán az apa portréja a fiú szemszögéből; gazdag válogatást mutatunk be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei fogadtatásából. Archív felvételekkel betekintést nyújtunk a korabeli Magyarország és New York hangulatába – így mesélve egy “nem mindennapi” sorsról, mely egybefonódott Magyarország tragikus huszadik századi történelmével.

A Filmnet 25 éve dolgozik együtt nemes célok érdekében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal. Fontosnak tartjuk, hogy már gyermekeink is megismerjék Bartók Béla életét, művészetét. A „Bartók” film forgalmazási bevételéből huszonöt százalékot ajánl fel a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek számára.

Előzetesek a filmből: https://vimeo.com/230560989; https://vimeo.com/227424910