Hamarosan indul Európa legkeményebb terepfutó versenye

171 km, 10.000 méter szintkülönbség, 20 helikopter, 303 egészségügyi szakember, 13.000 liter leves, 5500 liter isoital – néhány szám, ami az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®), Európa legjelentősebb terepfutó versenye mögött van, amelyet immár 15. alkalommal rendeznek meg egy francia kisvárosban, Chamonix-ban. A három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő verseny idén augusztus 28-én indul és szeptember 3-ig tart.

Minden évben terepfutók és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztusban a francia kisvárost, Chamonix-t, ahol a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb terepversenyét, az úgynevezett UTMB®t (Ultra-Trail du Mont Blanc) rendezik. A versenyt idén augusztus 28 és szeptember 3 között tartják.

A futók először 2003-ban mérték össze itt az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítése során az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik. Az évek óta Columbia márka által támogatott UTMB® azonban több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. A versenyek útvonala kis mértékben minden évben változhat, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatja a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter köröz majd a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segíti a versenyzőket. A szervezők a futók étkezéséről sem feledkeznek meg – összesen 13.000 liter levest készítenek, hogy meleg ételként ezt fogyaszthassák a terepfutó, emellett többek között 15.000 liter kólával várják őket, és 500 kg isoporból, 5500 liter isoitalt kevernek a frissítőpontokra, ami 37 teli kád folyadékkal egyenlő. A 2015 óta már a Columbia által támogatott, óriási erőnlétet igénylő megmérettetésen 87 ország futói képviselik magukat, a legtöbben a versenynek otthont adó Franciaországból neveztek.

A legjobb magyar eredmény Németh Csaba jegyzi, aki 2011-ben 4. legjobb idővel ért célba, az akkor 167 km-es távon (ez 2017-ben 171 km). Idén 48 magyar induló képviseli hazánkat.

Egyre több a női futó

Noha manapság a technikai eszközök mozgásszegény életmódra szoktatnak minket, érdemes futócipőt húzni, ugyanis a mozgás jótékonyan hat testünkre és elménkre egyaránt. A futás például nemcsak feszültséget old, hanem jobb kedvre is hangol. A sportág sikerét mutatja, hogy az UTMB®-n évről-évre több mint 2300 sportoló áll rajthoz. Változás figyelhető meg a nemek összetételében is, a korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak. Ez jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is, ugyanis egyre több nő fut egyre hosszabb és nehezebb távokon. A kitartás persze itt is kulcskérdés, a világ legjobb terepfutóiból kikerülő élversenyzők 20 óra körüli időkkel érnek célba, míg a mezőny legnagyobb részének ugyanez 30-45 órába telik. A hazai eredményeket tekintve bizakodóak lehetünk, ugyanis Wermescher Ildikó tavaly a női mezőny előkelő 7. helyén végzett, 29:13:56-os szintidővel.

A versenyt élőben is lehet majd követni, ugyanis az interneten fogják közvetíteni 5 nyelven, mintegy 108 órányi élő közvetítéssel. A korábbi évek tapasztalatai alapján több milliós nézettségre számítanak, ami az online közvetítés, a kihelyezett webkamerák és az erre a célra indított web tv nézőiből adódik össze.

Ha tehetjük, váltogassuk a futófelületeket

Ha elhatározzuk, hogy felkészítjük magunkat akár az UTMB®-re, számos futópálya közül választhatunk.

Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszeres mozgásnál érdemes váltogatni a futófelületeket is, ugyanis más-más ingerek érik a testet aszfalton, puha erdei úton, földúton vagy épp salakon. A helyszínek változtatásának további előnye, hogy a különböző terheléstől a viszonylag egyhangú mozgásforma is kevésbé válik monotonná. A fővárosban számos futópálya várja a mozgás szerelmeseit, melyek közül talán a legnépszerűbb és legismertebb a Margitsziget, a maga 5,3 km-es távjával. Aki a kevésbé forgalmas helyeket preferálja, tökéletes választás lehet a csepeli Duna-part, ami a belvárostól autóval 8-10 percre van csupán, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A város szívében elterülő Városliget nemcsak a közelben lakók, de a turisták egyik kedvence bázisa is. A nagy fővárosi futóversenyeknek is otthont adó helyszín további előnye, hogy aszfalton és terepen egyaránt futhatunk.