Az iskolán belüli erőszak és a felelős állattartás is témája az országos bűnmegelőzési játéknak

Screenshot

Fiatalokra leselkedő veszélyek, a felelős állattartás és iskolai bántalmazás is a témája a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztnek. A DUE Médiahálózat a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával indított vetélkedőjének célja, hogy a játékban résztvevők észrevegyék és elkerüljék a kockázatos szituációkat. 

Az UNICEF Magyarország legutóbbi, széleskörű felmérése szerint a megkérdezett magyar középiskolások 66 százalékát tanulmányai során rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak, az esetek csaknem felében napi szinten. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) különböző programokkal küzd a jelenség ellen, melyekben fontos elem a közösségépítés, hiszen egy megfelelő értékrendű  csapatban nincs helye a bántásnak. Az ezzel kapcsolatban készülő videók érdekes sztorikon keresztül hívják fel a figyelmet például arra, hogy milyen rosszul sülhet el, ha pl. valakit kirekesztünk a közösségből, vagy nem figyelünk a jelzéseire, melyekkel valójában segítséget kér. Még az is előfordulhat, hogy emiatt maga, vagy mások ellen fordul. Pedig a megoldás egyszerű: ne a bántalmazóra figyeljünk, , hanem arra, akit bántanak! Erre is szeretné felhívni a figyelmet a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt, melynek egyik témája éppen a bullying. 

Fontos téma a felelős állattartás, mely sokak számára természetes dolog. De ez sajnos nem általános. A teszten kiderül, vajon a játékosok mennyire ismerik egy felelős állattartó ismérveit. És ezen túl, sok-sok izgalmas kérdés szerepel a játékban például az online világ veszélyeiről, és minden másról, ami valahogyan kapcsolódik a biztonságunkhoz.

“A fiatal célcsoportnak a bűnmegelőzési kultúrája összességében fejlődött, részben a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesznek köszönhetően” – fogalmazott Dr. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója. – “Azon dolgozunk közösen, immáron hetedik éve, hogy a napi életvitelnek része legyen a rizikós szituációk elkerülése, illetve hogy a fiatalok felismerjék a jó buli és a veszélyes helyzetek közötti különbséget.”

A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik a bunmegelozesiteszt.hu oldalon, a legügyesebbek továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. A játékosok a Nagy Diák Tesztek(C) applikáció segítségével még egyszerűbben kapcsolódhatnak be a játékba. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-22 éves kor közöttiek vehetnek részt. A középdöntő fordulójában azonban már két ágon folyik tovább a verseny 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlik a játék, s a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezik meg. 

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető május 10-ig, így gyakorlatilag bárhol, bármikor kitölthető. Az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A korosztályos középdöntőkbe kerülő játékosokból mindössze a legjobb 5-5 fő juthat el a végső küzdelembe, ahol az élő kvíz során bárki bebizonyíthatja, hogy ő a legjobb. A fődíj választhatóan egy-egy MTB kerékpár vagy egy Samsung Galaxy A53 128 GB mobiltelefon. A középdöntőre és döntőre a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál előnapján, 2024. május 23-án kerül sor Budapesten.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával és szakmai partnerségében jött létre.

További információ: www.due.hu

Játékos teszttel népszerűsítik az olimpiát és az olimpikonokat a fiatalok körében

A netes csalásokra és a biztosítás fontosságára hívja fel a figyelmet az országos pénzügyi teszt/verseny