Ahol egészség van, minden van


Ne akkor keressünk fel szakembert, amikor már nagy a gond!

Ha az egészségünk kerül fókuszba, nagyon sokan a halogatás nagymesterei vagyunk. A kifogások és a magyarázatok sora soha nem ér véget, ha arról van szó, hogy jobban oda kellene figyelnünk magunkra, amire meg is mutatkoztak szervezetünk részéről az első intő jelek. Pedig a legjobban ilyenkor kellene résen lenni, cselekedni, mert ha már kialakulásuk kezdetén kezeljük a kisebb vagy éppen nagyobb problémákat, azzal nagyon sokat tudunk életminőségünk fenntartásáért, javításáért. Nem utolsó pedig jó eséllyel elkerülhetjük a komolyabb betegségeket.

Ne csak akkor forduljunk szakemberhez, amikor már elviselhetetlenné, élhetetlenné válik egy-egy tünet. Fontos, hogy olyan alakítsunk ki magunkkal, hogy alapja a folyamatos törődés. Mert ki ismerhetne jobban minket, mint mi magunkat, ki figyelhetne jobban ránk, mint magunkat? Ez óriási felelősség, de egyben lehetőség is van, hogy ne csak elszenvedői, hanem aktív alakítói legyünk az életünknek.

„Nem állítom, hogy a mai környezetben gyerekjáték lenne az egészségmegőrzés. A mögöttünk lévő pandémia, az igencsak súlyos terheket ránk rovó gazdasági helyzet, és sok más, elképesztő mértékű stresszt tud generálni nap mint nap, ami, mint tudjuk, hosszú távon sok kárt okoz egészségi állapotunkban. A folyamatos rohanásban, megfelelési kényszerben könnyen ott találjuk magunkat, hogy mindenre kell, hogy jusson idő, ki önmagunkra. Márpedig a jóllétünk mindennek az alapja. Ha egészségesek vagyunk, jó a közérzetünk, tele vagyunk energiával, az kihat a környezetünkre és a tevékenységeinkre is”- hívta fel a figyelmet dr. Fábián Mária, neurológus, egészségszakértő.

Tudjuk, mégsem szükséges!

A csapból is folyik, mi az egészségmegőrzésének négy legfontosabb alappillére, mégsem törekszünk rá eléggé, hogy beépítsük őket az életünkbe. Akármennyire is sietősek a napjaink, soha nem az étkezésre szánt időn kell spórolni. A testünk elsősorban tápanyagforrásai azok az ételek, amiket elfogyasztunk. Sokat árthatunk vele, ha rendszertelenül, hol semmit, hol pedig óriási mennyiséget eszünk, vagy éppen napról napra gyorséttermekben intézzük el futtában az étkezéseket. De éppen ennyire lényeges az is, hogy megfelelő mennyiségben juttassunk a szervezetünkbe, ami nem koffein, nem cukros vagy éppen cukormentes üdítő, hanem színtiszta víz.

„Rászoktunk arra, hogy nagyon kényelmes életet élünk. Lehetőség szerint mindenhova autóval vagy tömegközlekedéssel megyünk, lépcsők helyett pedig főként a liftet használjuk. Ha nem szánunk külön a mozgásra, könnyen és rövid időn belül arra eszmélhetünk, hogy testsúlyunk gyarapodott, energiaszintünk gyakran még a legfontosabb napi teendők elvégzéséhez elegendő” – fejtette ki a szakember.

Negyedik pillérként a vitaminok és az étrend-kiegészítők alkalmazását említette. Meglátása szerint pótlásukra azért van különösen nagy szükség, mert napjainkban kevesebb fordul elő belőlük természetes formában a zöldségekben és a gyümölcsökben, mint 50 vagy akár 100 évvel ezelőtt.

Nem mindenre a gyógyszer a megoldás!

A felgyorsult élettempó része az is, hogy nincs idő rosszul lenni, idő betegnek lenni, és pláne nincs idő arra, hogy nyomozgassuk kellemetlen érzéseinket okát. Az és gyors megoldásokra törekszünk, amely látszólag tökéletes választ választ adnak a gyógyszerekre. Hiszen mit hallunk? Ha nem tudunk elaludni, vegyük be ezt a pirulát, és rövid időn belül szemünkre jön az álom. Ha fáj a fejünk, ez és ez a gyógyszer pillanatok alatt elmulasztja. Ha savasnak érezzük a gyomrunkat, semmi gond, azonnali megoldást kínál rá az a bizonyos tabletta. És valóban, lehet, hogy a tünetek el is múlnak, de mivel magát az okot nem derítettük ki és nem kezeljük, újra és újra vissza fog köszönni.

„Én teljesen pontosan a test holisztikus megközelítésében hiszek, azt vallom, hogy mindent összefüggésben kell vizsgálni ahhoz, hogy megtaláljuk a valódi gyökerét. És nemcsak a testben, hanem a pszichében is, mert bizony sokkal több betegség indul el abból az irányból, mint gondolnánk. Gyógyszerekre van szükség, de nagyon meg kell nézni, hogy mi az, amit velük szeretnénk kezelni, gyógyítani, és mi az, amit mással, például vitaminokkal, életmód- és étrendváltoztatással sokkal kíméletesebben és hosszú távon eredményesebben lehetne megvalósítani” – jegyezte meg dr. Fábián Mária.

A páciens nem csak „csepp a tengerben”

Ideje félretenni az orvosokkal, egészségügyi szakemberekkel szembeni félelmeket és ellenérzéseket. Ma már számos olyan megoldás létezik, ami az egyéni életmódba is beilleszthető, nem kell órákat zsúfolt várótermekben ülni, hogy sorra kerüljünk, lehetőség van egyéni konzultációkra, akár online formában is.

„Amikor »kórházi orvosból« magánorvos lettem, megtapasztaltam, hogy sokkal több időm marad egy-egy páciensre. Valóban rá tudok figyelni, meg tudom hallgatni a panaszait, és így a számára legjobb, legszemélyesebb tudom tudom előírni. Később megfigyeltem, hogy az orvosi protokollt szigorúan betartva nem érek olyan eredményt, mint azok a renitens betegek, akik nem megszokott módon vitamint szedtek, vagy netán táplálékkiegészítőt. Sőt gyakran minden utasításom ellenére bizonyos gyógyszereiket is elhagyták. Így jutottam a sok ezer ember segítségével oda, hogy mertem ajánlani vitamint és táplálékkiegészítőt, és nem tartottam a mellékhatásoktól. A cél, hogy jól működő testi állapotot tartsunk fenn a rohanó világban élve. Azt döntöttem el, hogy megtanítom az embereket arra, hogyan működik jól az emberi test. Tudjon mindenki arról, mit tehet az egészség megőrzéséért, és annak helyreállításáért” – avatott be zárásként a filozófiájába a neurológus, egészségszakértő .