Ezekhez az ingatlanokhoz lehet olcsóbban hozzájutni a Balatonnál

A nyaralók ára nem csökkent

A frekventált balatoni helyeken továbbra is az árakat az eladó de vannak olyan területeken a magyar tenger környékén, ahol sikeresen lehet alkudozni. Gadanecz Zoltán, a GDNhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, a résztől távolabb fekvő, nem nyaraló típusú, régebbi építésű, Kádár-kockákat akár egy tavalyi árnál is 20-ig vásárolhat olcsóbban. Mindeközben a balatoni újépítésű lakások négyzetméterára közelíti a másfél millió forintot.

A visszaeső kereslet ellenére sem estek drasztikusan a Balaton környéki ingatlanárak, a frekventált városokban még alkura se nagyon lehet számítani.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapítótulajdonosa elmondta, Siófokon, Zamárdiban, Balatonfüreden és az olyan városiasabb jellegű területeken, ahol nem kizárólag a turizmusból élnek az emberek, nem tapasztalható vissza.

„Nem engednek az árakból a tulajdonosok ezeken a területeken. Itt több úgymond feleslegből vásárolt ingatlant, amit csak időszakosan használnak, ezért az eladás sem annyira sürgős általában, ha csak nincs más, azonnali célja az eladónak, amire az ingatlan árát fordítaná” – mutatott rá.

Közölte, mivel a beruházók sem tudnak olcsóbban építeni a magas építőanyag árak miatt, az újépítésű lakások ára sem ment lejjebb, sőt, inkább felfelé kúszott. Egy négyzetméter ára a vízközelség függvényében jelenleg 1,3-1,4 millió forint, amiből a nem igazán tud lefaragni.

Gadane Zoltán rámutatott, hogy ezért az egész évben lakóingatlanként, régebbi építésű Kádár-kockákat a résztől valamivel távolabb olcsóbban meg lehet szerezni.

„Itt annyiban más a helyzet, hogy a vevőknek leginkább szükség lenne az ingatlaneladásból származó összegre, és mivel, hogy kevés az érdeklődő, szeretném a valódi szándékkal érkező vevőknek engedményt adni. Az ilyen használt lakásoknál 20 százaléknál nagyobb lehet az alku mértéke” – zárta gondolatait a szakember.