AF-S NIKKOR 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR – beépített 1,4x telekonverterrel

A NIKON KITERJESZTETT FUNKCIÓJÚ TELEOBJEKTÍVJE SPORT- ÉS TERMÉSZETFOTÓZÁSHOZ

A Nikon bemutatja az AF-S NIKKOR 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR objektívet, az első teleobjektívet a NIKKOR sorozatból, amely beépített 1,4x telekonverterrel rendelkezik. A mindig éles és mindig stabil zoomobjektív 560 mm-es elérést biztosít az olyan események fényképezéséhez, amelyek ezt megkövetelik.

Akár a stadionban, akár a hegyvidéken fényképez, az AF-S NIKKOR 180–400mm f/4E TC1.4 biztosítja, hogy az összes lehetőséget kiválóan kihasználhassa a terepen. A masszív, jól elhelyezett karral könnyen és kényelmesen aktiválható a telekonverter. A fotósok a 180–400 mm (f/4) gyújtótávolság-tartományt 560 mm-re (f/5,6) növelheti anélkül, hogy változtatnia kellene a fényképezőgép fogásán, vagy el kellene vennie a szemét a keresőtől. A korszerű optikai felépítés biztosítja, hogy a fotósok kiterjeszthetik az elérési távolságot az élesség bármilyen romlása nélkül. A Nikon rázkódáscsökkentő (VR) rendszere négylépcsős előnyt nyújt akkor is, ha a telekonverter be van kapcsolva. A SPORT VR megbízhatóan követi a gyorsan mozgó tárgyakat, a korszerű autofókusz pedig villámgyorsan élesre állítja a témát. A még jobb ergonómia érdekében a zoom- és fókuszgyűrűk megszokott sorrendjét megfordítottuk a jobb kiegyensúlyozás érdekében, a fluorit objektívelemnek köszönhetően pedig kisebb az objektív súlya.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing-menedzsere szerint: „Ez a teleobjektív a sport- és természetfotósok igényei szerint készült, akik nagy távolságból szeretnek fotózni. Az optikai technológiában bekövetkezett fejlődésnek köszönhetően nagyobb sokoldalúság és nagyobb távolságok érhetők el a súly és teljesítmény terén szükséges kompromisszumok nélkül. Nem kell olyan gyakran objektívet cserélni, így kevesebb lesz a kihagyott fotózási lehetőség is a terepen.”

Főbb jellemzők

Beépített 1,4x telekonverter: a 180–400 mm (f/4) gyújtótávolság-tartomány 560 mm-re növelhető (f/5,6).

Minden gyújtótávolságnál éles: a kép teljes területén és a teljes zoomtartományban remek képélességet biztosít még maximális rekesznyílás mellett is.

Stabil működés gyors mozgásnál is: a VR lehetővé teszi akár négy lépésközzel rövidebb záridők alkalmazását is.1 A SPORT VR megbízhatóan követi a gyors mozgású témákat.

Mindig a célon: a továbbfejlesztett AF-követés lépést tart a gyors mozgású témákkal. Az elektromágneses rekesz pontos expozíciót biztosít nagy képkockasebességgel készített felvételek mellett is.

Terepre kész: az objektívváz minden mozgó része időjárásálló tömítéssel van ellátva. A fluorbevonat aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket a képminőség feláldozása nélkül.

1 A CIPA szabványai alapján

 

MŰSZAKI ADATOK

Gyújtótávolság

Beépített telekonverter nélkül: 180–400 mm, beépített telekonverterrel: 252–560 mm

Maximális rekesz

Beépített telekonverter nélkül: f/4, beépített telekonverterrel: f/5,6

Minimális rekesz

Beépített telekonverter nélkül: f/32, beépített telekonverterrel: f/45

Objektív felépítése

27 objektívelem 19 csoportban (8 ED objektívelemmel, 1 fluoritelemmel és nanokristály bevonatú objektívelemekkel) és 1 védő üvegelem (fluorbevonattal); beépített telekonverter 5 csoportban 8 elemmel

Látószög

Nikon FX formátumú D-SLR fényképezőgépek, beépített telekonverter nélkül: 13° 40’–6° 10′, Nikon FX formátumú D-SLR fényképezőgépek, beépített telekonverterrel: 9° 50’–4° 30′, Nikon DX formátumú D-SLR fényképezőgépek, beépített telekonverter nélkül: 9°–4°, Nikon DX formátumú D-SLR fényképezőgépek, beépített telekonverterrel: 6° 20’–2° 50′

Minimális fókusztávolság

2,0 m a fókuszsíktól számítva, valamennyi zoompozícióban

Maximális leképezési arány

Beépített TC nélkül: 0,25x (400 mm-es gyújtótávolság esetén)
Beépített TC-vel: 0,36x (560 mm-es gyújtótávolság esetén)

Íriszlamellák száma

9 (lekerekített fényrekesz)

Szűrőtoldalék méret

40,5 mm

Átmérő x hosszúság (a bajonettzártól számított kiterjedés)

Kb. 128 mm legnagyobb átmérő x 362,5 mm (a fényképezőgép bajonettperemétől számított távolság)

Tömeg

Kb. 3500 g

Mellékelt tartozékok

LC-K103 rácsúsztatható első objektívsapka, LF-4 hátsó objektívsapka, HK-41 objektív-fényellenző, külön becsúsztatható szűrőtartó1, 40,5 mm-es felcsavarható semleges (NC) szűrő, LN-2 szíj, CL-L2 objektívtok

 

 

Ha bővebb tájékoztatást szeretne kapni a Nikon díjnyertes termékeiről, látogasson el a következő webhelyre: www.nikon.hu