A hamburgered ára

Tudtad, hogy az emberiség 330 millió tonna húst eszik meg évente? Ez évente kb. 70 milliárd szárazföldi állatot és 1,5 billió vízi élőlényt jelent. Így percenként közel 140 ezer szárazföldi állatot vágnak le. Míg 1 kg marhahús előállításához 15.415 liter vízre, addig ugyanennyi bab/borsó/káposzta termesztéséhez csupán kb. 200 literre van szükség. A világ gabonatermelésének 60-70%-a a haszonállatok etetését szolgálja. Mindeközben a Föld legszegényebb országaiban átlagosan 15 ezer ember hal éhen naponta. Zöldségeket fogyasztani nemcsak egészséges, de bolygónk fenntarthatóságához is jobban hozzájárul. Nem csoda, hogy világszerte egyre népszerűbb a vegán életmód. Ha fontolgatod, hogy kevesebb húst fogyassz, még csatlakozhatsz a Veganuary (vegán január) kihíváshoz. A döntésben segíthet Péntek Csaba nemrégiben megjelent, A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló könyve, mely valós képet ad a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt.

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal.”

Péntek Csaba a Luna Blanca Könyvműhely kiadásában megjelent A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló >>>