A Casio órák 50 éves történelme (2004-2024)

Félévszázados fennállását ünnepli a japán márka, a Casio karóra gyártó részlege. A közismert brand töretlen népszerűségnek örvend Európában.

2004 OCEANUSOCW-500

OCW-500: A világ első teljesen fém kronográfja napenergiával és rádióvezérléssel

Az OCEANUS vonal, amely a görög tengeristen nevét viseli, az OCW-500-zal debütált, amely a világ első teljesen fém, napelemes, rádióvezérelt kronográfja volt. A kifinomult dizájnt a fejlett funkcionalitással ötvözve ezeknek az időmérőknek a sportos eleganciája és az óceán ihlette kék színe az OCEANUS márka védjegyévé vált. Titánból, zafírkristályból és más anyagokból készülve – egyes órák mesterkézművesek kézi kidolgozásával – az OCEANUS időmérők a szépségükről és kényelemről ismertek, méltóan egy olyan Casio óramárkához, amely az új érték teremtéséről ismert.

A márka zászlóshajója – az OCEANUS Manta – 2007-ben jelent meg, innovatív karcsú formát mutatva be. Az “elegancia és technológia” koncepciót megtestesítve az OCEANUS választék továbbra is bővül, még fejlettebb funkciókkal bővülve, mint a Tough Movement, a Smart Access, a GPS és az okostelefon-kapcsolat a napelemes, rádióvezérelt precizitáshoz.

2004 GWS-900

G-SHOCK érintésmentes IC-chippel

Ez a G-SHOCK érintésmentes IC-chipet alkalmazott az azonosításhoz. Ennek az órának a tulajdonosai az önkiszolgáló benzinkutakon a Speedpass elektronikus fizetési rendszerrel tankolhattak – egyszerűen az órát felmutatva készpénzmentes fizetést hajthattak végre. Nem kellett többé a hitelkártyáért nyúlni. A GWS-900 innovatív módon megelőzte korát, akárcsak sok más Casio óra, hiszen a japán elektronikus pénzszolgáltatások 2007-es indulása előtt érkezett. Előrevetítette az érintésmentes fizetési funkcionalitást, amelyet ma az okosórákon láthatunk.

2005 CHR-100

Futóóra mellkaspánttal a pulzusszám figyeléséhez

A CHR-100 futóóra valós idejű pulzusszám-figyelést biztosított egy érzékelővel felszerelt mellkaspánt segítségével, amely vezeték nélkül továbbította a pulzusadatokat az órára. Az óra a pulzusszám vagy az edzésintenzitás változásait számszerűen vagy grafikonokon tudta megjeleníteni, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy könnyen és hatékonyan ellenőrizzék teljesítményüket és kezeljék edzéseiket. Emellett 200 kör memóriával rendelkező stopperóra funkcióval is rendelkezett. A kocogástól a maratonokig, az alkalmi futóktól a komoly sportolókig ez az óra a felhasználói igények széles skáláját támogatta.

2012 GB-6900

A világ első Bluetooth® 4.0 kapcsolattal rendelkező órája

Ez a G-SHOCK Bluetooth® kapcsolatot használt az okostelefonnal való párosításhoz. Amellett, hogy automatikusan beállította az időt az okostelefonról származó adatokkal, bejövő hívásokról, e-mailekről és egyebekről is értesítéseket küldött. Az óra egyszerű megérintésével leállíthatók voltak a csengőhangok és a rezgő riasztások. A telefonkereső funkcióval a felhasználók az óra gombjának megnyomásával megszólaltathatták okostelefonjukat. Mindezen gazdag funkcionalitás mellett az óra körülbelül kétéves elem-élettartamot biztosított.

A GB-6900 szenzációs debütálása egy teljesen új generációs karóra ajtaját nyitotta meg. Az okostelefon kényelmét a karóra viselhetőségével ötvözve innovatív technológiája számos más Casio óradizájnt ihletett. Ma ez a technológia továbbra is fejlődik, hogy kiegészítse a digitális kor életstílusát.

2012 A Prémium Gyártósor teljes üzembe lép

Létrejön a Prémium Gyártósor a Yamagata Casio-nál, amely az MR-G vonal és más csúcskategóriás órák gyártására szakosodott. Ezen a speciális soron a Casio által meghatározott szigorú kritériumok szerint minősített, magasan képzett Díjazottak dolgoznak. Ezek az elit munkások, akik a legmagasabb szintű technikai jártasságot tartják fenn, kifinomult készségeiket és érzékeiket, valamint a precíziós digitális mérnöki munkát alkalmazzák minden alkatrész megmunkálásához. Rendkívüli szenvedélyük és minden részletre kiterjedő figyelmük az egyre magasabb fokú tökéletességgel rendelkező termékek létrehozását ösztönzi.

2014 EQB-500

Az első analóg Casio óra okostelefon-kapcsolattal

Az EDIFICE EQB-500 volt az első analóg Casio óra, amely Bluetooth® kapcsolatot kínált – és ezen felül napelemes töltéssel is rendelkezett. Okostelefonnal párosítva nem csak automatikusan beállította az időt, hanem lehetővé tette a felhasználók számára, hogy az okostelefon alkalmazásban kezeljék az órabeállításokat – könnyebben, mint az órán lévő korona és gombok használatával. Emellett rendelkezett egy stopperóra adatátviteli funkcióval is, amely kényelmes volt a motorsport-versenyek megtekintéséhez, ami illett az EDIFICE vonalhoz. Az ilyen, a márkaidentitást megtestesítő funkcionalitás hatékony megközelítést mutatott az analóg óra lehetőségeinek maximalizálására.

2014 GPW-1000

A világ első GPS hibrid rádióvezérelt, napelemes órája

Ez a G-SHOCK volt az első, amely két különböző időrendszert használt: GPS-jeleket és a világ hat állomásáról sugárzott standard időjeleket. Általában automatikusan beállította az időt a rádióhullám-jelekkel, de hatótávolságon kívül a GPS-műholdakról származó idő- és helyadatokat használta, biztosítva a pontos időt a Föld bármely pontján. Emellett az óre rendkívül strapabíró is, amely szükséges volt ahhoz, hogy ellenálljon a szélsőséges körülményeknek, bárhová is merészkedjen a felhasználó. Az 1999-ben a PRT-1GPJ-ben először alkalmazott GPS-funkcionalitás ugrásszerű javításával és számos más technológiai innovációval ez az óra pozitívan sugározza a Casióra jellemző véget nem érő kihívás szellemét.

2014 STB-1000

Sportóra, amely szinkronizál az okostelefon fitneszalkalmazásaival

Ez az óra Bluetooth® kapcsolaton keresztül párosult az okostelefonnal. Miközben megjeleníti az okostelefon alkalmazásaiból érkező értesítéseket, az óra lehetővé tette a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék a személyes fitnesz adataikat a népszerű fitnesz alkalmazásokból, beleértve a futási tempót és távolságot, a pulzust, valamint a kerékpározási sebességet és a pedálfordulatokat. Természetesen az órán magán is végezhetők stopperóra-mérések. Kör/részidő-mérési képességével és 120 kör memóriában tárolásával az STB-1000 nagyon hasznos volt mindenféle sportrajongó számára.

2016  WSD-F10 (Kültéri okosóra)

Az első kültéri Casio óra, amely Android Wear operációs rendszert futtat

Casio Kültéri okosóra néven ismert ez a csoda, amely ellenállt a kemény kültéri használatnak, vízállóságot és katonai szabvány szerinti specifikációkat kínálva. A beépített érzékelők nyomon követték a természeti változásokat, a fizikai aktivitást és egyebeket. Az óra Android Wear operációs rendszerrel futott, tevékenységmérési funkciókat kínálva túrázáshoz, kerékpározáshoz, horgászathoz és egyebekhez, a dedikált Casio alkalmazás vagy más Android alkalmazások használatával. Az óra maximálisan kihasználta a Casio lenyűgöző szakértelmét és eredményeit a sport- és kültéri használatra szánt órák fejlesztésében. A felhasználók szerették ezt a csuklóeszközt, amely úttörő módon tette lehetővé a szabadtéri tevékenységek élvezetét, így nagy sikert aratott.

2017 A 100 milliomodik G-SHOCK világszerte forgalomba kerül

A Casio leszállítja a 100 milliomodik G-SHOCK-ot. Az 1983 áprilisában debütált DW-5000C óta erősen tartva magát, a G-SHOCK soha nem tér el ütésálló szerkezetétől, bizonyítva azt az elképzelést, hogy egy időmérőnek nem kell eltörnie, ha leejtik. A G-SHOCK márka folytatja innovatív evolúcióját, kivívva a rajongók elismerését szerte a világon páratlan strapabírásáért és egyedi világnézetéért. Miután 1996-ban 10 millió, 2009-ben pedig 50 millió darabot szállítottak le, 2017-ben elérik a 100 milliós mérföldkövet. A G-SHOCK lendülete továbbra is erős, nap mint nap folyamatosan új rajongókat szerezve.

2017 A G-SHOCK megpróbál a legnehezebb járművel áthajtani egy órán a Guinness-rekordért

A G-SHOCK strapabíróságának bizonyításaképp – hogy az ellenáll a zord körülményeknek – egy DW-5600E órán (amely a legelső DW-5000C modell közvetlen leszármazottja) egy 24,97 tonnás teherautóval hajtottak át, megkísérelve elnyerni a Guiness világrekordot. A DW-5600E nem csak túlélte a megpróbáltatást, hanem a teherautó súlyának is ellenállt, a tok és a szíj repedése nélkül – és továbbra is tökéletesen méri az időt. A G-SHOCK és legendás szívóssága hivatalosan is rekordot döntő helyet foglal el a történelemben.

2018 Elkészült az óragyár a Yamagata Casio-nál

Új óragyár készült el a Yamagata Casio-nál, egy japán gyártóbázisnál. A létesítmény összevonja az alkatrészek és késztermékek gyártását, amelyeket korábban külön létesítményekben állítottak elő, a termelési hatékonyság növelése érdekében. Az üzem a rotor- és fogaskerék-hajtóelemek mikronos pontosságú gyártására szakosodott. A szakképzett technikusok fejlett technológiákat alkalmaznak, a megmunkálástól és a szerelési beállításoktól a késztermékek ellenőrzéséig mindent kezelnek.

2018 GPR-B1000

A világ első napelemes GPS-navigációval ellátott órája

A GPR-B1000 GPS-navigációs funkcióval rendelkezett, amely helyadatokat gyűjt a GPS-műholdakról, hogy valós időben megjelenítse az aktuális helyet egy útvonalon vagy egy célállomáshoz vezető irányt. Az óra USB-vel vagy napenergiával tölthető, így a mindennapi viselettől a terepen való használatig bármilyen környezetben megállja a helyét. A Triple Sensor lehetővé tette a magasság/légnyomás, az irány és a hőmérséklet mérését, míg az okostelefonnal való kapcsolat könnyen használható funkcionalitást biztosított. Ezt a G-SHOCK-ot úgy tervezték, hogy a legzordabb környezetben is helytálljon – még túlélési küldetések során is.

2020 GBD-H1000

G-SHOCK pulzusmérővel és GPS funkcióval

A GPS-en túlmenően ez az óra valós idejű méréseket kínál a felhasználók sokféle tevékenységének támogatására. Optikai érzékelővel rendelkezik a pulzusszám méréséhez, Triple Sensor-ral a légnyomás/magasság, az irány és a hőmérséklet méréséhez, valamint gyorsulásmérővel a lépések számolásához és egyebekhez. A mért adatokat kiértékelő és elemző algoritmusok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy rendkívül részletesen ellenőrizzék edzéseik hatékonyságát. Mindezeken túl egy dedikált alkalmazás könnyíti meg a napi edzések kezelését is. Ne értse félre, ez a G-SHOCK teljes mértékben rendelkezik mindazzal a szívóssággal és funkcionalitással is, amire a felhasználóknak szükségük van aktív életmódjuk élvezéséhez.

2023  DW-H5600

Új G-SHOCK MOVE órák nyolcszögletű dizájnnal és pulzusmérővel

Ezek a multisport órák rengeteg funkcióval rendelkeznek mindenféle edzés nyomonkövetéséhez. Optikai érzékelővel a pulzusszám méréséhez és gyorsulásmérővel a lépésszámláláshoz. A PolarTM okosóra könyvtára az edzések elemzéséhez, az alvás utáni regenerálódás nyomon követéséhez és a légzőgyakorlatok támogatásához használható, sőt, az oximétert a vér oxigénszintjének mérésére is használhatja. Akár fut, sétál vagy edz, ez az alapvető felszerelés nagy felbontású Memory in Pixel (MIP) LCD-vel rendelkezik a jó láthatóságért és a könnyű leolvashatóságért bárhol is van. Az autentikus fittség és egészség együtt jár a környezet iránti törődéssel is. Ezért készítettük a lünettát és a szíjat bioalapú gyantából. A megújuló szerves anyagokból előállított biomasszából származó műanyagok nagy molekulájú, kémiailag vagy biológiailag szintetizált anyagok, amelyek segítenek csökkenteni a környezeti lábnyomot, és közelebb viszik a világot a körforgásos gazdasághoz. USB-vel vagy napenergiával tölthető, így mindig rendelkezésre áll.

2023 A G-SHOCK első óragyártóként megkapja az első háromdimenziós védjegyet Japánban

A Japán Szabadalmi Hivatal háromdimenziós védjegyoltalmat biztosít az első G-SHOCK modell alakjára, amely az első alkalom, hogy Japánban 3D védjegyet jegyeztek be egy karóra alakjára önmagában, logók vagy szöveg nélkül (6711392-es lajstromszám). Az 5000-es széria – amely az első óra formáját öröklő időmérőkből áll – a márka kiindulópontját képviseli, és a leghosszabb ideje értékesített G-SHOCK széria. Az első modell óta több mint 40 éven át hű maradva ikonikus formájához, a G-SHOCK órát pusztán az alakja alapján felismerhetőnek tartják.

2023 Új G-SHOCK projekt indul: VIRTUAL G-SHOCK

Az örökké innovatív G-SHOCK márka új lépést tesz, elindítva egy virtuális közösséget, ahol az emberek együtt alkothatnak és léphetnek interakcióba egymással digitális platformokon, például NFT-ken keresztül és a metaverzumban. A virtuális G-SHOCK STORE megnyitása és a digitális 3D-s G-SHOCK tárgyak értékesítése csak ízelítő az új tervekből és a példátlan élményekből, amelyek még csak ezután jönnek.