A Casio órák 50 éves történelme (1984-1993)

Félévszázados fennállását ünnepli a japán márka, a Casio karóra gyártó részlege. A közismert brand töretlen népszerűségnek örvend Európában.

1984 CD-40/CD-401

Telefonszám-tároló Data Bank órák

Ezek a Data Bank órák lehetővé tették a felhasználók számára, hogy telefonszámokat tároljanak a belső memóriában. Tíz szám- és betűkombinációt (legfeljebb 12 számot és 4 betűt) lehetett tárolni a könnyű, helyszíni előhíváshoz. Számológép funkcióval is felszerelve ez az óra számos környezetben, többek között az üzleti életben is hasznos volt. Ahogy a Data Bank funkciók tovább fejlődtek, a név a multifunkciós digitális óra szinonimájává vált.

1984 A Casio leszállítja a 100 milliomodik óráját

A Casio túllépi a 100 millió leszállított órát, kilenc évvel és kilenc hónappal az 1974 novemberi Casiotron debütálása után. Kevesebb mint egy évtized alatt a Casio a világ első automatikus naptár funkciójától számos egyéb funkcióig jut el, a számológép, szótár és telefonkönyv funkcióktól a beépített hőmérőkig és egyéb érzékelőkig. A Casio azon törekvése, hogy a csuklón viselhető információs eszközt fejlesszen, kifizetődik, valódi jelenlétet biztosítva számára az órapiacon.

1985 FS-10 (PELA)

Vékony, könnyű digitális óra integrált tokkal és szíjjal

Ez az óra teljesen új megközelítést alkalmazott a szerkezetben, új divatcikket teremtve a digitális korhoz illően. Az átfogó tervezési folyamat az óra alapszerkezetével kezdődött. A miniatürizálási technológiák drámai méretcsökkentést eredményeztek, a hibrid öntési technikák pedig lehetővé tették különböző anyagok együttes használatát. A tok és a szíj integrálva volt – forradalmi ötlet a karóra dizájnban. A 3,9 mm-es vékony profillal és mindössze 12 grammos könnyű súllyal ez a letisztult időmérő azonnali siker lett. Végül több mint egymillió darabot adtak el belőle.

1985 DBC-60/DBC-600

Data Bank órák Telememo és ütemezési funkciókkal

Ez a két óra két speciális funkcióval rendelkezett az üzleti felhasználók számára: egy Telememo funkcióval, amely akár 50 telefonszámot is tárolt, és egy ütemezési funkcióval, amely akár 50 elem emlékeztetőit biztosította. A nagyobb kapacitású belső memória 5 betűből és 12 számból álló bejegyzéseket tudott tárolni. Ezek az órák nagyobb gyakorlati hasznosságot és bővített személyre szabási lehetőségeket is kínáltak, automatikus rendezéssel és titkos funkciókkal a Telememo számára, valamint egy előzetes értesítési funkcióval az ütemezéshez, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy egy kéthetes naptárban ellenőrizzék az elfoglaltságokat és a szabad időpontokat.

1986 AE-20/AE-200

Twin-Graph órák analóg stílusú LCD-vel

Ezeknél az óráknál az LCD digitális és analóg stílusú részekre volt osztva, gyakorlati órafunkciókat ötvözve funkcionális dizájnnal. A bal felső sarokban lévő analóg stílusú ablakban lévő óra órában és percben mutatta az időt, a jobb felső sarokban lévő ablak pedig a másodperceket jelezte, valamint grafikát jelenített meg ébresztő, időzítő és stopperóra módban. Egy kis és egy nagy digitális kijelző mutatta az aktuális időt, és használható volt a hónap, nap és a hét napjának ellenőrzésére. Két modell volt elérhető: az AE-20 műanyag tokkal és az AE-200 rozsdamentes acél tokkal.

1986 SDB-300W

Köridő memóriával rendelkező sportóra

Az SDB-300W továbbfejlesztett stopperóra funkciókkal rendelkezett a növekvő atlétikai igények kielégítésére, egy olyan időszakban, amikor a kocogás, a maratonok és a triatlonok nagy népszerűségnek örvendtek. Az óra képes volt a pályaversenyekhez elengedhetetlen kör-/részidő mérésekre, és rendelkezett egy memória funkcióval, amely akár 30 adatpontot is tárolt, mindegyiket dátummal. Egyéb hasznos funkciók a versenyeken az egyenletes tempó fenntartásához, az edzések kezeléséhez és egyebekhez: átlagos köridő számítás, célidő figyelmeztetés és időzítő funkciók.

1987 JP-100W

Futóorientált sportóra, amely ellenőrizte a pulzust

Ez az óra pulzusmérő funkcióval rendelkezett, amely hasznos volt az edzéshez és az egészséges életmód fenntartásához. Fotoelektromos pulzusérzékelést használt, LED fényt alkalmazva a véráramlás változásainak mérésére. A felhasználóknak egyszerűen az érzékelőre kellett helyezniük az ujjukat a pulzusérték leolvasásához. A futás utáni értékek összehasonlítása a normál pulzusszámmal segíthetett a felhasználóknak meghatározni az optimális edzésintenzitást. Kocogásorientált funkciók is beépítésre kerültek, beleértve egy 1/100 másodperces stopperórát, részidő memóriát és egy elektronikus jelet, amely segített a futóknak megtartani a ritmusukat és fenntartani a kívánt tempójukat.

1987 TM-100

FM audió jeleket továbbító óra

A TM-100 egy rendkívül egyedi karóra volt, amely képes volt a beszéd továbbítására rádión keresztül. FM adóval és mikrofonnal felszerelve ez az óra lehetővé tette a felhasználók számára, hogy vezeték nélkül sugározzák a hangjukat egy megfelelő frekvenciára hangolt rádióra, egyszerűen az óra felé beszélve. Ez azt jelentette, hogy a felhasználók a rádió hangszóróin keresztül játszhatták le a hangjukat. Az óra szabadtéri használatától vezeték nélküli hangszóróként a beszélgetések rádió-kazettán történő rögzítéséig ez a funkció számtalan lehetőséget nyitott meg. Üdvözöljük a rendkívül játékos, kütyüs vonzerejű digitális órát.

1987 AL-180

Elem nélküli, napelemes óra

Ez az óra jól kihasználta az 1980-as években számológépekhez és más eszközökhöz használt napenergia-technológiát. Viszlát, elemcsere! Az energiát egy kondenzátorban tárolták, hogy biztosítsák az olyan funkciók stabil működését, mint a riasztás és a stopperóra. Kétségtelen, hogy az óra felhasználóbarát volt, olyan funkciókkal, mint a gyorsindítás és a töltöttségjelző. Az óra megjelenése nagy feltűnést keltett azzal, hogy a funkcionális elemeket merészen beépítette a dizájnba, például a nagy napelemet, amely az óra számlapjának jelentős részét elfoglalta.

1987 DBA-80/800

Óra telefonos tárcsázó funkcióval, amely lehetővé teszi a hangalapú tárcsázást

Bemutatjuk a telefonos tárcsázó funkciót. Ez az új funkció együttműködött a Telememo funkcióval, amely akár 50 telefonszám tárolására is képes volt. Az óra beépített hangszóróját a nyomógombos telefon kagylójához tartva a felhasználók egyszerűen felhívhatták a tárolt számokat, amelyeket érintéses hangjelzést adtak ki. Mielőtt a mobiltelefonok meghódították volna a piacot, ez egy rendkívül forradalmi funkció volt. Kiküszöbölve a számok egyenkénti, manuális tárcsázásának szükségességét a telefonkönyv ellenőrzése közben, az emberek széles körben használták különböző környezetekben, beleértve az üzleti életet is.

1987 MQ-24

Az időtálló szabvány megörökíti az óra lényegét

Ez a karcsú időmérő egy egyszerű, kerek számlappal rendelkezik, amely az óra-, perc- és másodpercmutatókra összpontosít, így az óra leolvasása és használata egyszerű. A minimalista dizájn közvetíti az óra alapvető funkcióját – az idő mutatását -, és megtestesíti a pragmatikus szépség tiszta esztétikáját. Nagyszerű férfiaknak és nőknek, fiataloknak és időseknek, hétköznapi és formális környezetben: ez az óra igazán sokféle dizájnváltozatban kapható, hogy megfeleljen az egyéni igényeknek.

Az óralap esetében sávindexjelek és a számok is választhatók, valamint a szíj esetében a hagyományos uretán, áttetsző, háló és más lehetőségek is elérhetők. Választható klasszikus fekete-fehér vagy bármilyen, színes számlapváltozattal – beleértve a fémes színeket, a matt árnyalatokat és a földszíneket is. Az MQ-24-et mindenféle ember használja önkifejezésre – azoktól, akik kiválasztanak egy kedvenc órát, és évekig viselik, azokig, akik szeretik váltogatni az órájuk színét és megjelenését, akárcsak a ruhájukat. Az 1987 óta töretlen népszerűségű, hosszú életű MQ-24 hűséges rajongótáborra tett szert, köztük sok hírességgel, illetve még ma is új felhasználókat ér el.

1988 LA670

Egyszerű, kompakt női óra

Ez az óra a praktikus funkcionalitást ötvözi a divattal, és kifejezetten nők számára tervezték. Kompakt mérete – amely a karcsú csuklókon kényelmes illeszkedést biztosít, és minimalista formája – amely egyaránt alkalmas üzleti és szórakozási célokra, több mint 30 éve teszi népszerűvé. 2011-ben elnyerte a Long Life Design Award díjat a japán Good Design Awards díjátadón. A dizájn kiállta az idő próbáját. Manapság csodálatot vált ki a fiatalabb felhasználókból is, akiknek kevés személyes kötődésük van ahhoz a korszakhoz, amikor először megjelent.

Ez az óra számos dizájnváltozatban kapható, beleértve a tok fémes színeit, mint az ezüst és az arany, kiegészítve széles fém- és bőrszíj-választékkal, valamint a számlapszínek sokféle változatával. A divatérzékeny nők újra és újra ezt az órát választják.

1989 BM-100W

Óra az időjárás előrejelzésére szolgáló érzékelővel

A szabadtéri sportok rajongói számára tervezett időmérő képes volt előre jelezni az időjárás változásait. Egy nyomásérzékelő automatikusan mérte a légnyomást, és egy 18 órás időtartamot felölelve oszlopdiagramon jelenítette meg a változásokat. Mint egy csuklón lévő barométer, a grafikon segített a felhasználóknak megtudni, hogy az időjárás valószínűleg romlani fog vagy éppen hogy kitisztul. A nyomásérzékelő által végzett mérések a magasság és a vízmélység kiszámítására is használhatók voltak – széles körben hasznos funkciók különféle tevékenységekhez, a hegymászástól a vízi sportokig.

1989 EXW-50

Fitneszóra gyorsulásmérővel

Ez az óra a gyalogláshoz igazított funkciókkal rendelkezett, segítve az embereket az aerob testmozgás beépítésében az egészségügyi rutinjukba. Az idő mérésére szolgáló stopperóra mellett az óra rendelkezett egy gyorsulásmérővel is a testmozgás érzékelésére és a lépések számolására. Kiszámította az edzés után elégetett kalóriákat is a felhasználó adatai alapján, beleértve a lépéshosszt, a testsúlyt és az életkort. Akár 30 adatpontot tárolt a memóriában, ami egy újabb praktikus funkció a napi testmozgás-kezeléshez.

1989 CGW-50

Cosmo Phase: A bolygók gyönyörű pályái 300 éven át

A CGW-50 megjelenítette a Naprendszerünk kilenc bolygójának (még az azóta már kizárt Plútónak is!) a pozícióját, valamint a Halley-üstököst bármely adott napon egy 300 éves időszakban 1901-től 2200-ig; memóriájában tárolva a Nap körüli pályájukat. Az egyszerű gombos működtetés lehetővé tette a felhasználók számára, hogy élvezhessék a bolygók pályáinak megnövelt sebességgel történő pásztázását, valamint megtekinthessék a Halley-üstökös Földhöz legközelebbi megközelítésének dátumait, a teljes napfogyatkozásokat és még sok mást. Ezt a nagyon különleges digitális órát az űr misztikuma jellemezte, amelyet minden korosztály csillagászat-rajongói és órarajongói imádtak.

1989 F-91

A digitális óra igazi definíciója

A Casio órák történetében az F-91W mind a legemlékezetesebb, mind a legkelendőbb, rekordot döntő óraként foglal helyet. 1989-es bevezetése óta ez az óra utat tört magának a világon, megjelenve a hírességek csuklóján mind a valóságban, mind a képernyőn. Erős, vékony, könnyű műgyanta tokkal rendelkezik, az óra idő- és dátum megjelenítést, stopperórát, riasztást és fényfunkciókat kínál. Könnyen leolvasható, könnyen használható, könnyen viselhető – ez egy aprólékosan megtervezett, a legapróbb részletekig minőségi időmérő.

Az F-91W-hez egy kiterjedt termékcsalád csatlakozott műgyanta tokkal és szíjjal, valamint négyzet alakú dizájnnal. Az F-94W-től kezdve – amely kerek kijelzővel rendelkezik – az 50 méteres vízállóságú W-59-en át az EL háttérvilágítású F-105W-ig mindegyik a forma evolúcióját mutatta be, miközben megőrizte az F-91W védjegyévé vált multifunkcionalitást. Ez az időmérő-sorozat a Casio elkötelezettségét mutatja a minőség iránt a legapróbb részletekig.

1989 A159W

Digitális óra fém szíjjal

Ugyanazzal a szerkezettel felszerelve, mint társa, az F-91W, az A159W fém szíjjal rendelkezik. A tok is fémszínű, hogy illeszkedjen a szíjhoz. A Yamagata Casio nagy szakértelemmel rendelkező mérnökei által Japánban készített órát még ma is világszerte forgalmazzák – ez egy hosszú ideje kedvelt változat az A158 mellett, amely ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkezik, de más gyártási hellyel.

1989 MAP-100

Digitális óra térképmérő funkcióval

A MAP-100 olyan térképmérő funkcióval büszkélkedhetett, amely képes volt kiszámítani az utazási távolságokat a papírtérképeken. Az órát azon egyre növekvő számú embercsoport számára fejlesztették ki, akik szabadnapjaikon autókázni vagy kempingezni indultak, kihasználva az akkori rekreációs feltöltődés iránti keresletet. A térkép útvonalának nyomon követése az óra lünettáján lévő mérőgörgővel megjelenítette a tényleges távolságot a megadott térképléptéknek megfelelően. Az utazási sebesség megadásával az utazási idő is kiszámítható volt. Ez a funkció széles körben hasznos volt különböző környezetekben, az utazások előzetes megtervezésétől kezdve olyan időkben, amikor a digitális térképek még nem voltak széles körben elérhetők, egészen az út közbeni legjobb útvonal kereséséig.

1991 VDB-1000

Adatbank óra érintőképernyővel

A Data Bank sorozat első érintőképernyős órája, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy különböző funkcióit szimplán az ujjhegyükkel működtessék. Valójában, annak hangsúlyozása érdekében, hogy így mindent el lehet végezni a képernyőn, a tervezők gombok és korona nélkül alkották meg ezt az órát. A nagy, teljes képernyős pontmátrix LCD világtérképet, valamint betűket, számokat és japán katakana karaktereket jelenített meg. A Casio Telememo funkcióval büszkélkedve – amely segít a felhasználóknak nyomon követni a naptárbejegyzéseket, címeket és egyebeket – ez az óra tele volt felhasználóbarát extrákkal, beleértve a világidőt is.

1991 DKW-100

Adatbank óra kandzsi szótárral

Ez az adatbankkal rendelkező óra volt az első olyan karóra, amely tartalmazott egy kandzsi (a japán íráshoz használt kínai írásjegyek) szótárat. A felhasználók könnyen ellenőrizhettek mintegy 55 000 japán szót, beleértve a származtatott szavakat is, egyszerűen a fonetikus olvasat megadásával. Az óra lehetővé tette a kandzsi bevitelt is, ezzel hasznos funkcióval bővítve a Telememo funkciót, amely telefonszámokat, neveket és címeket tárolt. A felhasználók most már hozzáférhettek 3349 kandzsi karakterhez, és a rekordok egyenként 256 karaktert tartalmazhattak. Ezzel a személyes adatkezelési szinttel a DKW-100 kibővítette a gyakorlati funkcionalitás körét, amelyet egy karóra az üzleti környezetben és azon túl kínálhat.

1992 BP-100

A világ első órája optikai vérnyomásmérővel

A BP-100 a vérnyomást a véráramlás változásainak elemzésével számította ki, amelyet optikai érzékelő és EKG-jelek mértek. Korábban egyetlen karóra sem tartalmazott vérnyomásmérőt. A leolvasást egyszerűen el lehetett végezni az ujjbegy hozzáérintésével az érzékelőhöz – és a hagyományos módszerekkel ellentétben pontos volt anélkül, hogy a kart le kellett volna szorítani. Akár 30 adatpont tárolására is képes volt a memóriában, beleértve a pulzust is, amelyet egyidejűleg lehetett mérni a vérnyomással. Ez az úttörő évtizedekkel megelőzte korát, és olyan egészségorientált funkcionalitást nyújtott, amelyről ma az okosórák ismertek.

1992 IA-100

Flip Top Adatbank óra két számlappal, analóg és digitális funkciókkal

Az IA-1000 nagyon egyedi tokszerkezettel rendelkezett, valamint lebilincselő dizájnnal: a felhasználó felnyithatta az óra óra-, perc- és másodperc leolvasásához való analóg számlapját, felfedve egy digitális kijelzőt numerikus billentyűzettel, optimalizálva az információbevitelhez és -megjelenítéshez a Telememo funkció használatával. Ez a rendkívül eredeti, két számlappal rendelkező óra nemcsak az időt mutatta, hanem telefonszámok tárolására és megjelenítésére is alkalmas volt.

1992 JP-200W

Óra pulzusmérő funkcióval az edzésintenzitás méréséhez

Ez az óra továbbfejlesztette a pulzusmérő funkciót, amely az 1987-es JP-100W-ben volt. A felhasználók ellenőrizhették, hogy a megfelelő edzésintenzitással dolgoznak-e. A pulzusmérés és a felhasználó adatai alapján egy villogó szimbólum jelezte, hogy az optimális aerob zónában vannak-e. A mérési adatokat a memóriában is tárolni lehetett, így a felhasználók idővel értékelhették az edzéseket, megtervezhették az edzésprogramokat és így tovább.

1992 ALT-7000

Óra ikerszenzorral a magasság, a légnyomás és a hőmérséklet mérésére

Az ALT-7000 teljesen kültéri használatra tervezett óra akkor jelent meg, amikor nagy volt a felhajtás a túrázás és a hegymászás körül. A magasságot, a légnyomást és a hőmérsékletet egy ikerszenzor mérte. A felső LCD a magasság és a légnyomás trendjeit jelző grafikonokat is megjelenítette. A tartós fémtok 100 méteres vízállóságot biztosított. A lünetta körüli jelölések és a 9 óránál kiálló szenzorfedél valóban egy robosztus kültéri felszerelés megjelenését kölcsönözték ennek az órának.

1993 CPW-100

Kültéri óra digitális iránytűvel

A CPW-100 tartalmazott egy érzékelőt a földmágneses leolvasásokhoz az irányszögek méréséhez. Az LCD 16 irányt jelenített meg, középen egy grafikus kijelzővel, amely északi irányt jelzett. Az irányszög-korrekciós funkcióval együtt – amely a nagyobb pontosságú méréseket biztosította – a forgatható lünetta egyszerű iránymemória módszert kínált. Az egyenesen a jelzett irányba haladás lehetővé tette a felhasználók számára, hogy rossz látási viszonyok között is a kijelölt útvonalon maradjanak. A digitális iránytűhöz és más funkciókhoz illeszkedő kerek számlapelrendezéssel ez az egyedi időmérő ambiciózus dizájnnal rendelkezett.

1993 FBR-10W

Fitneszóra zsírégetés-számláló funkcióval

Ez az egészség- és szépségtudatos nők számára tervezett óra fitnesz funkciókkal rendelkezett. A felhasználók megadták a személyes adataikat (testsúly, életkor és nem), választottak a 10 edzésintenzitási szint közül, és megnyomták a Start gombot az aktuális zsír- és kalóriaszintek megjelenítéséhez. Az óra 30 másodpercenként frissítette ezeket az adatokat az edzés időtartama alatt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy élvezzék a kocogást, a gyaloglást vagy más aerob gyakorlatokat, amelyek hatékonyak a zsírégetésben.

1993 CMD-10

Óra TV/videómagnó távirányító funkciókkal

Az egyedi CMD-10 távirányító funkciókat kínált TV-készülékekhez és videómagnókhoz. A nagy távirányító gombok funkció-orientált elrendezése intuitív kezelhetőséget biztosított. A felhasználók a csuklójukon lévő óra segítségével be- és kikapcsolhatták a TV-t vagy a videómagnót, csatornát válthattak, állíthatták a hangerőt és így tovább. Kompatibilis volt a nagy gyártók TV-ivel és videómagnóival. Végre nem kell többé a távirányítót keresni! Ez a kényelmes trükk a CMD-10-et akkoriban igen népszerűvé tette.

1993 DW-6300

Búváróra ISO 200 méteres vízállósággal

A FROGMAN sorozat nagy csobbanással indult: a DW-6300-at komoly merülésekhez tervezték, ISO 200 méteres vízállósággal. A csavarral rögzített hátlapú fémtok, a jellegzetes aszimmetrikus kialakítás eltolt szíj- és tokpozíciókkal, valamint a búvárbéka karakter megteremtette az egyedi FROGMAN identitást. A szakértőktől a búvárexpedíciókon át a hobbibúvárokig és azokig, akik egyszerűen szeretik a búvárórákat, a FROGMAN vonal a mai napig fejlődik, és mindenféle sport rajongóját megnyeri magának.