18 millió munkavállaló átképzése is kell az európai zöld átálláshoz

Amszterdamban a megújuló energetikai fejlesztésekre fókuszáló, a több mint 40 országból érkező 1200 résztvevővel zajló európai seregszemlát, a The Business Booster (TBB) rendeztek. Az EIT InnoEnergy által szervezett eseményen a zöld gazdaságra való áttérésre fókuszálnak és arra keresik a választ, hogyan gyorsíthatóak fel a tiszta energiákba, azon belül a megújuló energiaforrásokba, a hidrogénbe, az intelligens és fenntartható energiatárolási megoldásokba, illetve az akkumulátorok fejlesztésébe való befektetések.


Az Európai Unió 2050-ig el akarja érni a karbonsemlegességet, ami az új, zöld gazdaságra való átállás érdekében kritikus fontosságú. Oroszország ukrajnai háborúja némileg visszavetették a szén-dioxid-mentesítés terén elért eredményeket és az energiabiztonság kapott prioritást, de ez nem jelenti azt, hogy letettek volna a kitűzött cél eléréséről. Sőt az EIT InnoEnergy előrejelzése szerint a következő években még több fejlesztés várható az akkumulátorok tárolása, a zöld hidrogén hasznosítása és a napelemes fotovoltaika területén. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által támogatott szervezet, az Innoenergy már most a világ egyik legnagyobb fenntartható energiaipari innovációs ökoszisztémájával rendelkezik. Eddig több mint 500 innovációt karoltak fel és már 200 felett van azoknak a vállalatoknak a száma, amelyekbe befektettek. A számítások szerint ezek a cégek 2030-ig 110 milliárdos bevételt termelnek és 2,1 gigatonna szén-dioxidot fognak megtakarítani.


Az idei TBB-n szintén kiemelt téma volt a munkaerő képzése is, mert jelenleg Európában egyáltalán nem áll rendelkezésre elegendő szakember, akiket a zöld iparban lehetne foglalkoztatni. Az EIT InnoEnergy megítélése szerint az elkövetkező években 18 millió munkavállalónak az át- és továbbképzését kell megoldani a kontinensen, akik közül 5 millióan már teljesen új területeken, feladatkörökben fognak dolgozni. Elsősorban a megújuló energiaforrások (1,54 millió), valamint az innovatív technológiákat alkalmazó mezőgazdaság (1,13 millió) és az építőipar (1,1 millió) fogja a legtöbb embert foglalkoztatni a zöld átállás során.


További hírek, információk az idei The Business Booster eseményről a https://tbb.innoenergy.com/ oldalon olvashatóak.