Tudtad, hogy a legtöbb diktátor íróként kezdte a pályafutását?

Daniel Kalder

A pokoli könyvtár

Diktátorokról, a műveikről és a betűvetés egyéb katasztrófáiról

Keservesen szórakoztató utazás a huszadik század diktátorirodalmába, melyből kiderül, hogy a könyvek néha ártani is tudnak az emberiségnek.
A diktátorok már a Római Birodalom idején is írogattak, a huszadik században azonban soha nem látott mennyiségben és példányszámban robbant ki belőlük az üres szóáradat a (néha szó szerint) rabul ejtett közönségre. A műfaj titánjai – többek között Hitler, Sztálin, Mussolini, Homeini és Mao – elméleti munkákat, eszmei kiáltványokat, verseket, emlékiratokat, sőt, esetenként romantikus regényeket írtak, megalkotva ezzel a diktátorirodalom agyzsibbasztó hagyományát.
Hogyan vált az irodalomtermelés a rezsimek működtetésének fontos részévé? Mit árulnak el ezen alkotások a diktátorok lelkivilágáról? És hogyan okozhat az írás és az olvasás maradandó károkat?
Ha van könyvtár a pokolban, annak tömött polcai az elmúlt évszázad leghírhedtebb alakjainak műveitől roskadoznak. A szerzők több millió ember halálát okozták szavaikkal, saját gondolataik fontosságába vetett hitük mégsem ingott meg egy pillanatra sem. Talán nem csoda, hogy – mint azt Kalder bemutatja – több diktátor is íróként kezdte pályafutását.

Tervezett megjelenés dátuma: 2018.08.30
ISBN: 9789632932590 
Terjedelem: 464 oldal
Méret: 125 x 200 mm
Kötés: tábla, védő
Ár: 3999 FtElőrendelhető itt.

Daniel Kalder

Skóciában, Fife-ban született, 1974-ben. Újságíróként többek közt a The Timesnak és a Guardiannek dolgozik. Az évezred első tíz évét Moszkvában töltötte, mialatt elkezdte érdekelni a diktátorirodalom. Készített rádióműsort Sztálinról a BBC-nek, de a Strange Telescopes című könyvében megírta sokszáz kilométeres utazása történetét, amelynek során megismerkedett Jézus önjelölt reinkarnációjával is. A Lost Cosmonaut egy újabb út dokumentációja, druida papokkal, Kalasnyikov nyomainak kutatásával, a szerző szarkasztikus humorával fűszerezve. Az időközben doktori címet szerző Kalder Texasban él.