A Toyota megépítette minden idők leggyorsabb városi szabadidő járművét

A Toyota C-HR már eddig is fenekestül forgatta fel a crossoverek piacát, most pedig új bravúrra készül – igaz, ehhez minden porcikájában át kellett alakulnia.

Fantasztikus, rendszerint csak tanulmányautókon látható formai megoldások, hipertakarékos hibrid hajtáslánc és rock-sztároknak kijáró piaci népszerűség: egyetlen mondatban így foglalható össze annak a C-HR crossover modellnek a lényege, amellyel a Toyota megerősítette a világ legnagyobb és leginnovatívabb autógyártói között elfoglalt pozícióját.

Nincs persze az a tökéletes termék, amit ne lehetne még jobbá tenni – ha nem is minden szempontból, egy-egy jellemzőjében feltétlenül. A Las Vegasban megrendezett SEMA kiállításon, a világ legnagyobb és legfontosabb tartozék- és tuningpiaci szakmai rendezvényén kiállított Toyota C-HR R-Tuned egy vadonatúj, gyakorlatilag nem is létező piaci szegmensbe, a szupersport-szabadidőjárművek osztályába vezeti be a modellt.

Az Európában 1.2 literes turbómotorral vagy 1.8 literes hibrid hajtáslánccal, Észak-Amerikában 2.0 literes szívómotorral szerelt városi crossover ezúttal egy negyedik erőforrást, egy 2.4 literes, négyhengeres benzinmotort kapott. A rettenetes méretű Garrett turbófeltöltővel szerelt blokk felfoghatatlan 600 lóerőt küld az első kerekekre, amelyek a beépített részlegesen önzáró differenciálműnek köszönhetően minden logikát nélkülöző módon nemcsak megbirkóznak az iszonyatos teljesítménnyel, de szuper-sportkocsikat megszégyenítő menetdinamikát tesznek lehetővé: az autó minden idők ötödik legjobb köridejét futotta a kaliforniai Willow Springs International Raceway versenypályán.

A pontos köridő 01:25:22 századmásodperc ez pedig azt jelenti, hogy a Toyota C-HR R-Tuned a világ leggyorsabb szabadidőjárműve. Az átépítés során a gyári autó brutális motortuningot, gigantikus Brembo versenyfékeket, egy felettébb harcias megjelenést és 130 kilogramm leszorítóerőt biztosító aerodinamikai csomagot, valamint 18 colos keréktárcsákra szerelt, fél-slick Toyo Proxes RR versenyabroncsokat kapott. A Toyota hivatalosan is megerősítette, hogy a fejlesztés több mint másfél éven át tartott, az autó prototípusai rendszeres vendégek voltak a versenypályán.

A SEMA kiállítás egyik legmeghökkentőbb sztárjának utastere is méltó a crossover átalakult funkciójához: a hátsó üléseket kiszerelték, a felületeket szénszálas panellel fedték le. Felesleges azonban a modell használati értékén töprengenünk, a C-HR R-Tuned sajnos minden bizonnyal megmarad egyedi, bár teljességgel feledhetetlen példánynak.

A C-HR átépítéséről az alábbi rövid videóból tudhat meg többet: https://www.youtube.com/watch?v=JSUa0vDAQxQ

A Willow Springsi teljes kört pedig itt tekintheti meg: https://www.youtube.com/watch?v=qE_r-fh5p6w

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .