Telítődik a coaching piac, érkeznek a specializációk

Különleges helyszínek, egyedi módszertan

Coaching az erdőbe zárva

Ma már mindenki coach! – hangzik az általános vélekedés az új sikerszakmáról. A nemzetközi és hazai trendek pedig megerősítik ezt az állítást és a képzett coachok számának folyamatos növekedést mutatják. Ez pedig a szakemberek specializált tudásának és módszertanának szükségességét hozza magával, hiszen csak így lehet már kitűnni a tömegből. Hazánkban a business és a life coaching területén is feltűntek az egyedi, speciális irányzatok. Elég csak megemlíteni a kispapa coachingot férfiaknak, az elvonulós detox coachingot az erdő szélén, vagy akár a jótékony kezdeményezésen alapuló civil szférára szabott coaching rapid randit.

Telítődik a coaching piac

Az International Coach Federation tavalyi felmérése alapján már 53 300 professzionális coach dolgozik a világon és ezen felül számos vezető és tréner, aki coaching módszereket alkalmaz. A többség (35%) Nyugat-Európában tevékenykedik, amelyet szorosan követ Észak-Amerika (33%).1 A nemzetközi trendeket követve Magyarországon is jelentősen megnövekedett a coaching szakma képviselőinek száma. A Business Coach Kft. felmérése szerint az itthon dolgozó coachok legtöbbje közgazdász, kereskedelmi, banki és HR területen szerzett korábbi szakmai tapasztalatot, 86 százalékuk jelenleg Budapesten dolgozik, átlagéletkoruk 46 év. A dinamikusan bővülő piacon a megkülönböztethetőség egyre fontosabb jelenség lesz.

Szakmánk folyamatos változáson megy keresztül az elmúlt években. A megszerzett nagyon alapos tudás és a fokozatosan bővülő tapasztalat sokszor már nem elég. A növekvő kínálati oldal elkezdte keresni az egyedi megoldásokat, szakembereket, így a képzésünk során mindig tudatosítjuk és elősegítjük tanítványainkban ezek fontosságát.” – mondta Komócsin Laura, az International Coach Federation magyar tagozatának alapító-elnöke.

Speciális élethelyzetre, speciális válaszok

A hazai piacon megjelent specializált coaching irányzatok és tréningek, fokozatosan szorítják ki az általános minden élethelyzetre és munkahelyi probléma megoldást nyújtó szolgáltatásokat. Ezek vagy egy bizonyos problémára szakosodnak például a munkahelyi burn out, vagy egy szűkebb célcsoportot szólítanak, mint a life coaching vonalon a kifejezetten fiatal apukáknak szóló tréning, vagy az általános módszertanon változtatnak az eredményesebb és hatékonyabb eredmény elérése érdekében, így például különleges helyszíneken és időbeosztással végzik a coachingot.

Az utóbb módszertani specializációt alkalmazza Csatlós Csilla executive coach, aki saját felsővezetői munkatapasztalata során is sokszor találkozott a fejlődésre, tanulásra fordított idő hiányának problematikájával. A vállalatvezetőkkel foglalkozó executive coachok gyakorlatában ugyanis a leggyakoribb gond, hogy ügyfeleik a tanácsadási folyamatra nehezen találnak időt ráadásul az adott időintervallumban sem tudnak 100%-osan a fejlődésre, tanulásra koncentrálni, ha ez egy munkával teli, sűrű nap közepére ékelődik be. Ennek a problémának az áthidalására jött létre a Detox coaching módszer amely, egy egész napos elvonulást és egy tömbösített vezetett tanácsadási konzultációt jelent a természet „fogságában”. „A módszer lényege egy napra kiszakadni rohanó életünkből és órákat csak magunkkal és a megoldandó élet vagy karrierhelyzetünkkel foglalkozni. Otthagyni a megszokott életet lelkileg és fizikailag. Sokan mondják fárasztó, de hiszem, hogy a végeredményhez ez is kell.” – mondja Csatlós Csilla, a módszer fejlesztője. „A siker néha még engem is meglepett. Elismert, ismert emberek a reggeli munkára telefon nélkül érkeznek, várakozással, készülve arra, hogy valami fontos történik. Ez így van jól. Így a coaching azzá válik, ami a legfontosabb. Egy bensőséges találkozóvá, ahol férfi vezetők szájából például rendszeresen elhangzik, hogy nem gondolták, hogy ennyit tudnak az őket érintő érzékeny dolgokról beszélni.

 

1 http://coachszemle.hu/rovatok/kutatas/738-hol-tart-a-coaching-szakma-valaszok-az-icf-friss-piackutatasi-eredmenyeiben.html