6 dolog, amire érdemes figyelni okosotthon kiépítése előtt

Lassan vége a nyárnak, visszarázódunk a hétköznapokba. Újra elő kerülnek a ház körüli teendők. Van, aki felújításba kezd, van, aki korszerűsítésbe vagy csak egyszerűen lecserél pár háztartási eszközt. Van, olyan aki okosotthonon töri a fejét.

Mindenféle változtatásba, ami az életterünket érinti, mindig izgalommal és várakozásokkal teli kezdjük. Ez az izgalom még jobban fokozódik, ha okosotthonról beszélünk, hiszen egy új rendszert engedünk be otthonunkba. Ahhoz, hogy minél tájékozottabban kezdhessen bele, összeszedtünk 6 nagyon fontos pontot, amit érdemes okosotthon kialakítása előtt átolvasni.

Az alábbi pontok segítségével zökkenőmentes lehet az otthonautomatikai rendszer implementálása ingatlanunkba.

1. Kérdés a szakértőhöz

Többen nem riadnak vissza a DIY (csináld magad) megoldásoktól, és már számtalan online platform és fórum is tele van okosotthon ötletekkel. Mégis amennyiben bevonunk egy okosotthon szakértőt nem csak egy csomó gondot vehet le a vállunkról, de olyan eseteket, felhasználási lehetőségeket, megoldásokat is javasolhat, ami hasznos, de soha nem jutott volna magunktól eszünkbe. Az okosotthon megoldások elég komplex rendszer képét mutathatják, ha nem értünk hozzá, még akkor is, ha vezeték nélkül, plug&play módon működtethetők, rejthetnek magukban egy-két fejfájást okozó pontot. Megéri egyeztetni valakivel, aki már telepített okosotthon rendszert, vagy legalább mélyebb ismeretekkel rendelkezik a témában. Ilyenkor a gyártók is ajánlanak lokális segítséget. Ez tapasztalható a FIBARO gyártónál is, hiszen a SMARTme csapata nyújtja a helyi segítséget az ügyfelek számára.

2. A központi egység meglepően fontos elem

Ha egy pontot kellene kiemelni, amire a rendszerek közötti választáskor érdemes komoly figyelmet fordítani, az a központi egység. Az egésznek rendszernek az alapja, az agya, az összes eszköz ehhez fog csatlakozni valamilyen módon. Minden az agyban dől el, frissül vagy változik, itt is.

Ne spóroljunk a központi egységen. Járjunk utána, hogy amire az igényeink alapján szükség van, azt melyik gyártó melyik központi egysége tudja biztosítani megbízhatóan. A FIBARO is két fajta központot különböztet meg portfóliójában, attól függően, hogy mire van igénye a felhasználónak. Az se hátrány, ha van a rendszerhez helyi support.

3. Ne komplikáljuk túl

Nincs értelme elkezdeni egyből feltölteni a lakást okos televízióval, okos hűtővel, okos kávéfőzővel, mindenféle okos eszközzel. Csak pénzkidobás logikátlanul minden okosnak mondott eszközt beszerezni. Ésszerűbb megtervezni, hogy mire lenne szükség és milyen sorrendben érdemes és tudjuk beszerezni az eszközöket. Megfontolandó, mint minden vásárlásnál: az hogy szeretnénk, az még nem azt jelenti, hogy valóban szükségünk is van rá. Rengeteg okos eszköz elérhető már, de nem mindegyik teszi egyszerűbbé és könnyebbé az életet, sőt van, ami inkább csak bosszúságot és álmatlan éjszakákat okoz majd. Először kezdjünk olyannal, ami ténylegesen szokásainknak megfelelően igazodik életünkhez, igazodik hozzánk és könnyebbé teszi mindennapjainkat – világításvezérlési megoldások, fűtés vezérlés, árnyékolók vezérlése vagy okos tv. Jobb először átlátni a rendszert.

4. A márka

Mint minden más szórakoztató elektronikai eszköznél, az okosotthonok piacán is a nem ismert, és nagy valószínűséggel lokálisan nem támogatott márkák eszközei olcsóbbak lehetnek. Kerülni kell a nevenincs termékeket! Ragaszkodjunk a márkákhoz, hiszen okosotthonok között is megvannak a piacot meghatározó márkák. Érdemes utána nézni vásárlás előtt, hogy melyik okos eszköz melyik rendszerrel kompatibilis. Lehet nincs hangrendszer a kiválasztott márka portfóliójában, de illeszthető hozzá másik gyártó hangszórója. Informálódjunk, tudjunk meg minél többet a választott márkáról, minőségről, megoldásról. A márkahűségünk is megtérül majd. Ha minden eszközt más-más gyártótól vásárolunk meg, akkor megint ott leszünk, ahol a part szakad. Számtalan távirányító fog feltornyosulni, rengeteg applikáció fog a telefonunkra hirtelen települni és nem is kommunikál minden eszköz egymással. Ennek kiküszöbölésére alkalmaz például a FIBARO plugin listát, amiben megtalálhatóak a más gyártóktól származó, de kompatibilis eszközök listája. Így ha a FIBARO a rendszerünk alapja, akkor tudjuk ellenőrizni, hogy mivel bővíthetjük a rendszert tovább ne FIBARO portfólióból.

5. Ne ijedjünk meg a „buta” megoldásoktól

Minél csicsásabb, minél vagányabb valaminek a kinézete, annál jobb cucc, nem? Bizony ezt már jól tudjuk, hogy nem! Először kérdezzük meg magunktól, hogy mit is szeretnénk elérni az okosítással. Lehet, hogy csak dimmelni akarjuk a fényeket és nem kell hozzá száz más funkció is. Ne szabad megijedni attól, hogy csak egy egyszerű „buta” megoldást akarunk, vagy egy „buta” eszközt akarunk bevonni a rendszerbe. Számtalan eszköz okosítható, például egyszerű on/off állású kávéfőző is. A legfontosabbat tartsuk szem előtt, hogy a szokásainknak megfelelően okosítsunk mindig.

6. Kompatibilitás kérdése

Internetről már nagyon sok terméket meg lehet vásárolni a világ bármely pontjáról. Ami Amerikában kompatibilis egy adott rendszerrel, az Európában lehet, hogy nem illeszthető. Ügyeljünk a kompatibilitási listára és arra, hogy melyik ország piacára szánták eredetileg a terméket. Kellemetlen lehet, ha egy amerikai szabványoknak megfelelő eszközt végül nem tudunk csatlakoztatni a rendszerünkbe, holott drágán megvettük. Ezzel is elkerülhető a felesleges pénzkidobás, és máris reálisabb árat kapunk egy okos rendszer létrehozására.

A mai listánknak most itt ér véget, de biztosan tudna még Ön is sorolni kérdéses pontokat. Ha kérdése van, bizonytalan, akkor itt a remek alkalom ezeket tisztázni.

Az okosotthon szakemberek, ezen technológia korai befogadói és az innovációra éhes követők ezt a cikket biztosan már az okos lakásukban ülve olvassák. Természetesen azoknak is szívük joga okosotthonra vágyni, akik nem értenek a rendszer letelepítéséhez és programozásához, akik nem is tudják, hogy még mennyi mindenre lehet alkalmas egy ilyen rendszer. Ha nem kezdene neki a telepítésnek egyedül, keressen fel egy szakembert, olyanokat mint a FIBARO szakértői a SMARTme csapatába.

Kérdezze meg a szakembert!

További információk az otthonautomatikáról és a FIBARO-ról : www.otthonautomatika.hu

Fibaro-ról:

A lengyel székhelyű FIBARO vezető szerepet tölt be az automatizált intelligens otthoni rendszerek fejlesztésében, gyártásában. A FIBARO vállalat egyedülálló vezeték nélküli Z-Wave okos otthon rendszere, a világ bármely pontjáról irányítható telefonnal, laptoppal, tablettel.

A FIBARO rendszerek jelenleg 100 országban érhetőek el, 2014 szeptemberében az USA-ban is megnyitották irodájukat.