Semmi sem lehetetlen – Kéz nélküli bűvészet

A kézügyesség a bűvészeknek az egyik legfontosabb képessége. De mi van akkor, ha valakinek nincsen kézfeje vagy csak egy karja van? A legtöbben azt válaszolnák erre, hogy akkor ne is álmodjanak arról, hogy bűvészkedjenek! Erre rácáfolva, vannak olyan világszerte elismert bűvészek, akik testbéli fogyatékosságuk ellenére kápráztatják el trükkjeikkel a közönséget. Ebből is látszik, hogy az illúzió és bűvészet világában semmi sem lehetetlen.

Hihetetlen, hogy az emberi akarat és elszántság mire képes! A bűvészkedés nem az egyszerű elfoglaltságok közé tartozik, és ha valakinek nincsen kellő kitartása és türelme a trükkök nem fognak életre kelni. Egy bűvésztrükk begyakorlása az egészséges bűvészeknek is megterhelő, nem hogy egy olyan bűvésznek, akinek valamilyen testi fogyatékossága van.

Matthew Buchinger, René Lavand és Mahdi Gilbert három olyan illuzionista, akik megvalósították a lehetetlent, mégpedig kézfejek nélkül vagy egy karral bűvészkedtek. A közös mind a három előadóban, hogy magukkal ragadta őket a bűvészet varázsa, és nem törődtek bele abba, hogy testi fogyatékosságuk miatt nem lesznek képesek bűvésztrükkök előadására. Kitartó munkájuknak köszönhetően mindannyian felkerültek az elismert bűvészek névsorába:

  • Matthew Buchinger 1674-ben végtagok nélkül született. A 74 cm-es magassággal rendelkező német bűvész előadásaival beutazta Európát és élete során négyszer házasodott, amikből összesen 14 gyermeke született. A testi fogyatékossága ellenére Bunchinger kiváló bűvész volt, kiválóan adta elő a pohár golyó játék trükköt és madarakat varázsolt elő a semmiből, amivel mindig elkápráztatta közönségét. A bűvészkedésen túl szeretett hajókat üvegcsébe építeni és grafikai munkái is népszerűek voltak.
  • René Lavand argentin bűvész gyerekkorában vesztette el egy baleset következtében a fél karját. 32 éves koráig egy bankban dolgozott pénztárosként, a bűvészkedést szépen lassan tanulta meg önerőből. A legnépszerűbb trükkje a „Nem lehetne ennél lassabban csinálni” mutatvány volt. Bűvész karrierje során részt vett több nemzetközi turnén, többször fellépett a hollywoodi Magic Castle-ben és társszerzője volt Richard Kaufman „Életem rejtélye” című könyvének is.
  • Mahdi Gilbert bűvész úgy nyilatkozott tavaly a Penn&Teller showban, hogy ő már gyerekkorában tudta, hogy bűvész akar lenni, igaz ekkor még kevesen hitték el, hogy valóban az lesz. A bűvészkönyvek tanulmányozása közben az nehezítette meg a dolgát, hogy minden trükköt a kézfejek használatával mutattak be, így neki magának kellett kifejlesztenie a trükköket. A fáradozásainak meglett az eredménye, ma már ő is egyike lett a népszerű és világszerte folyamatosan foglalkoztatott bűvészeknek.

„Én 8 évig készültem a világbajnoki műsorszámomra, gondoljunk csak bele, hogy kézfejek nélkül mennyi időt vesz igénybe egy-egy trükk kifejlesztése. Hatalmas teljesítmény, és ez az élethez való hozzáállás sokunk számára példaértékű lehet. Mind a három bűvész ahelyett, hogy önsajnálatba merült volna a bűvészetet és ezzel a normális életre való törekvést választotta. Ebből is látszik, hogy a bűvészet jóval több, mint egy szórakoztató műfaj, visszaadja a reményt. Ahogy a mottóm is szól: Semmi sem lehetetlen. Csak tennünk kell érte” – fejtette ki a téma kapcsán Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok.