Nem tud megszabadulni a túlsúlytól? Kérjen orvosi segítséget!

Magyarország az elhízottak rangsorában dobogós helyen áll, a felnőtt lakosság kétharmad része küzd a többlet kilókkal, a gyerekek egynegyede cipel súlyfelesleget. A kezeletlen súlytöbblet együtt jár az elhízással összefüggő a szív-, és keringési betegségek, a 2. típusú cukorbetegség, rosszindulatú daganatos betegségek, a depresszió és a nem-alkoholos eredetű zsírmáj előfordulási gyakoriságának növekedésével. Ha több kudarca fulladt fogyókúrán van túl, kérjen orvosi segítséget! Hogy mi az orvosi diéta, és kiknek ajánlott, arról Dr. Pácz Alexandra, a Budai Magánorvosi Centrum  belgyógyász-kardiológus szakorvosa beszél.

Egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerre a túlsúly, illetve a súlytöbblet okozta számos megbetegedés. Magyarországon is elérhető a rendelőkben az orvosi diéta szakrendelés, melynek keretein belül egy pontosan kidolgozott protokoll mentén zajló, orvosi felügyelettel, egyénre szabott életmódprogrammal találkozhatnak a páciensek.

Számos kedvező változást hoz

„A program fókuszpontjában ugyan a testsúlycsökkentés áll, azonban az orvosi diéta a túlsúly leadásán túl, számos egyéb kedvező változást is hoz. Párhuzamosan a testsúly csökkentésével javulnak a laborparaméterek, csökkennek a gyulladásos folyamatokat jelző értékek, mérhetően javul az anyagcsere. Sőt, a nem alkoholos zsírmáj javulása is várható, melyről az időközönként végzett hasi UH-vizsgálat objektív képet ad. Számos chonicus betegség tüneteinek javulását észlelhetjük, sőt sok esetben csökken a páciens gyógyszerigénye is. Nő a vitalitás, emelkedik az életerő, fokozatosan növekszik a terhelhetőség” – mondja Dr. Pácz Alexandra.

Az életmódprogram során szoros kapcsolat alakul ki a páciens és az életmódprogramot vezető szakorvos között. A kúra első hónapjaiban kéthetente történik orvos és beteg közti találkozás, labor-, es eszközös vizsgálat, annak érdekében, hogy pontosan követhessék a szervezetben végbemenő élettani változásokat. „Monitorozzuk többek között a máj-, és vesefunkciót, az ionok szintjét, vércukrot, gyulladásos paramétereket. Annak érdekében, hogy a sikeres súlycsökkenés után ne induljon be a jojo-effektus, fokozatosan, több fázison keresztül haladva vezetjük vissza a pácienst a normál, folyamatosan fenntartható és fenntartandó, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ekkor sem hagyjuk magára az életmódváltásra elszánt betegünket, hiszen két éven át követjük fejlődését” – teszi hozzá a szakember.Csökken az éhségérzet, elmúlnak a falási rohamok

Normoprotein diétát alkalmaznak, ami öt, jól elkülönülő fázisra osztható. Első találkozáskor felmérik a kiindulási állapotot, rögzítik az adatokat, kitűznek egy reális célt, majd egyénre szabottan felállítják a tervet. Miután az első fázisban a bevitt szénhidrátok mennyiségét mimimális szintre csökkentik, a napi étkezések közt eltelt időt 3-4 órában maximalizálják, az inzulin, és a vércukorszint-ingadozást jelentősen csökkentik, az éhségérzet csökken, falási rohamok nem jelentkeznek.

„Ebben a fázisban gyakorlatilag minden eddig megszokott ételt elhagyunk, olyan enzimekkel élőkezelt, teljes értékű, azaz esszenciális fehérjéket is tartalmazó ételeket kap, melyeket a szervezet könnyen emészt, ezzel segítve a jobb anyagcserét, valamint a máj keringését, regenerációját. A napi bevitt energia mennyiség ebben a fázisban elég alacsony, a fogyás viszonylag gyors. Annak érdekében, hogy ne épüljenek le az izmok, testsúlykilogrammra kiszámított optimális fehérjebevitellel dolgozunk. A fázisok hossza teljes mértékben individuális. A páciens szervezetének reakcióitól függ, hogy ki, hol, mennyi időt tölt, a rendszeres orvosi vizit, a szoros kontroll segít a program betartásában, valamint a helyes étkezési szokások kialakításában” – mondja az orvos.

Az orvosi diéta segítségével olyan pácienseknek is segíteni tudnak az optimális súly elérésében és megtartásában, akik eddig számtalan diétát kipróbáltak, de tartós sikert egyik sem hozott számukra.

Forrás: Budai Magánorvosi Centrum, purecom
Kép: Pinterest