Nem csak gyűjtőknek

Az ősz a megfizethető műtárgyakról szól

Nem csak a gyűjtőknek kínál izgalmas darabokat a BÁV őszi kamaraaukcióján, bár ők sem maradnak különlegességek nélkül. A szeptemberi rendezvényen minden korosztály találhat olyan ékszert, festményt vagy műtárgyat, amely megfizethető, és akár a hétköznapokban is használható.

A BÁV őszi kamaraaukciójának mottója az „igényes és megfizethető műtárgyak” is lehetne, hiszen a mostani aukcióra összeállított kollekció elsősorban ilyen darabokban bővelkedik.

Az ékszereknél most is túlsúlyban vannak azok a klasszikus darabok, amelyek akár a hétköznapi, modern viselet kiegészítői is lehetnek. A brill, zafír, smaragd, gyöngy és más drágakövekkel ékesített fülbevalók és karkötők mellett nem maradhatnak el a régiségnek számító korall ékszerek sem. Az ékszerek mellett a kollekció tartalmaz egy pazarul díszített női zsebórát és egy ritka, zománcozott tallért is.

A műtárgykollekció őszi kiemelt darabjai a kecses szecessziós díszvázák. Várhatóan ezek közül kerül ki majd a gyűjtők kedvence is: egy ritka, art deco stílusú festett és aranyozott Zsolnay-váza. A porcelánok között kiemelkedik még egy 1866-ból származó, Ming-dekorral díszített nagyméretű Herendi teáscsésze is.

Az aukción elérhetőek lesznek mindennapi ezüst használati tárgyak: szalvétatartó, cukortartó, valamint egy asztali teafőzővel kiegészült teáskészlet. A kínálatot egy különleges üveg dohánytartó, egy csipkevarrógép és egy kecskebak figurával díszített art deco Freureuth bonbontartó teszi igazán különlegessé.

Ezúttal is a festménykollekcióból kerül ki az aukció legmagasabb kikiáltási árú tétele: Miháltz Pál „Ház piros éggel” című festménye 300.000 forintról indul. A kínálat erőssége a biedermeier portréanyag, amelyből történeti szempontból is kiemelkedik egy Lechner Károlyt ábrázoló kép. A festmények és grafikák alkotói között olyan neveket találhatunk, mint Kádár Béla, aki egy absztrakt tusrajzzal; vagy Molnár C. Pál, aki egy Rábapartot ábrázoló olajképpel képviselteti magát, de licitálhatnak még Szánthó Mária, Szlányi Lajos, Basilides Sándor, Czump Imre vagy Salvador Dali alkotásaira is.

A több mint 150 tételt felvonultató aukciós kiállítás augusztus 26-tól szeptember 2-ig tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.) tekinthető meg, míg az árverés időpontja szeptember 5., 17 óra.

További információ és letölthető katalógus: www.bav.hu/aukcio