Mindent a Pappa Pia című filmről

PAPPA PIA

Főszereplők: Szabó Kimmel Tamás, Nagy Feró, Ostorházi Bernadett, Stohl András,

Kováts Vera, Reviczky Gábor, Miller Dávid, Mózes András

Fényképezte: Tóth Zsolt. Írta: Divinyi Réka. Producer: Tőzsér Attila, Kálomista Gábor

Zene: Rakonczai Viktor

Rendezte: Csupó Gábor

Mozibemutató: 2017. augusztus 15.

Gyártó: Zene Nélkül Kft.

Forgalmazó: InterCom Zrt.

Korhatár: 12

Facebook:

https://www.facebook.com/pappapiafilm/

https://www.facebook.com/MozICom/

Előzetes:

http://bit.ly/PappaPia_trl

A film

A Pappa Pia a mindannyiunk fülében csengő örök slágereket feldolgozva, mai környezetben, egy monumentális és vidám zenés film kulisszái között mesél el egy történetet, ami szinte sehol a világon nem eshetne meg, csak itt Magyarországon.

A forgatás Csupó Gábor rendező vezetésével 2016. július 11-én vette kezdetét. A statisztákat és a szereplőket nem számítva 130 tagú stáb 10 héten át, összesen 12 helyszínen forgatta az elképesztően látványos és jó hangulatú, nagyszabású tömeg- és táncjeleneteket is magába foglaló produkciót, aminek érdekében a soroksári Duna part egyik elhagyatott részén nemcsak a film központi helyszínét adó csónakház-romkocsmát építették fel, hanem egy valóságos szórakoztató birodalmat is.

A romantikus, mozgalmas, intelligens és nem utolsó sorban nagyon vidám forgatókönyv az egyik legelismertebb magyar szerző, Divinyi Réka munkája. Az izgalmas és fordulatos sztoriban találkozunk kihunyt és újra lobbant szerelemmel, generációs konfliktusokkal, megértéssel és megbocsátással, meghökkentő megoldásokkal, rengeteg zenével, énekkel és tánccal, kapzsi és gonosz gengszterekkel, elképesztő szituációkkal, hordószámra sörrel és lángossal. A filmben felvonuló színpompás és kicsit őrült karakterek életre keltésére olyan élvonalbeli magyar színészek szerződtek, mint – többek között – Szabó Kimmel Tamás, Nagy Feró, Ostorházi Bernadett, Stohl András, Reviczky Gábor, Szabó Simon és Molnár Piroska.

A varázslatosan látványos képi világ megteremtéséhez a stáb több jellemző budapesti helyszínen, a Duna parton és magán a folyón is forgatott, ahol a veszélyes jelenetek elkészítésénél kaszkadőrök is segítették a színészek munkáját. A történetet kilenc közismert slágerre írt nagyszabású és grandiózus koreográfia gazdagítja, amelyek felvétele során nemritkán 150 statisztát és táncost alkalmaztak. Csupó Gábor rendező azonban nem csak a grandiózus táncos- és tömegjelenetek minden eddiginél látványosabb megformálására ügyelt, de Tőzsér Attila producerrel együtt kiemelt figyelmet szentelt a film zenei kulisszájának hiteles és kortárs összeállítására is. Így került a filmbe két vadonatúj Rakonczai Viktor szerzemény, a rádiókból már közismert, példátlan gyorsasággal slágerré vált Kell egy kis őrültség és a film végén elhangzó PAPPA PIA dal is.

A történet

Papp Tamás (Szabó Kimmel Tamás) a húszas évei közepén járó zenész hazajön Magyarországra. Három éve még joghallgató volt, aki ígéretes karrier előtt állt apjai ügyvédi irodájában, de anyja halála és az állandó családi nyomás miatt úgy döntött, mindent felad és inkább a szabadságot választja. Az elmúlt években utcazenélésből és alkalmi munkákból élt, és csavargott szerte a világban, míg utol nem érte nagyapja üzenete, hogy segítségre lenne szüksége.

Papi (Nagy Feró) egy kiöregedett rockzenész, nem csak nagyapa, hanem Tomi példaképe, aki annak idején családot, otthont hátrahagyva, szintén nyakába vette a nagyvilágot. A fiú egy idős zenészeknek fenntartott otthonban találja meg Papit, aki egy banki tartozás miatt mindenét elveszítette. Egyetlen vagyona egy régi csónakház a Dunaparton, de a tetemes adósság miatt a bank azt is hamarosan elárverezi. Papit erős érzelmi szálak fűzik a csónakházhoz, ezért arra kéri Tomit, hogy segítsen megmenteni.

Összehívják a régi barátokat és egy tucat fiatal srác romkocsmává varázsolja a csónakházat. Minden este bulikat szerveznek, és úgy tervezik, ennek a bevételéből pár hét múlva kifizetik a banki tartozást.

Nem nézi ezt jó szemmel egy gazdag vállalkozó, Wizy (Stohl András), a szomszéd diszkó tulajdonosa. Régóta meg akarja szerezni a csónakházat, mert a helyén szeretné felépíteni a legújabb elit klubhelyiségét. Az ügyvezetőjét, Marát (Ostorházi Bernadett) bízza meg, hogy szabotálja a fiúk vállalkozását.

Mara lelkesen veti bele magát a feladatba, annál is inkább, mert ő és Tomi pár évvel ezelőtt egy pár voltak, és a mai napig nem tudta megbocsátani, hogy a fiú őt is szó nélkül otthagyta. Mara húgának, Zitának (Kováts Vera) azonban nagyon is vonzó Tomiék romkocsmája -és benne legfőképpen Peti (Miller Dávid), Tomi öccse-ezért éjszakánként gyakran elszökik hozzájuk bulizni.

Marának így szaporodnak a problémái, meg kell akadályoznia, hogy a romkocsma sikeres legyen, vigyáznia kell Zitára, és még a Tomival kapcsolatos zavaros érzéseit is tisztáznia kellene. Bár Mara és Wizy a legkülönfélébb módszerekkel próbálják megakadályozni a romkocsma működését, Tomiék mindig visszavágnak, így a két szórakozóhely között elindul az adok-kapok. Két külön világ, kultúra, szemléletmód csap össze, miközben Mara és Tomi lassan kénytelenek belátni, hogy újra izzik köztük a levegő.

A szereplők

SZABÓ KIMMEL TAMÁS (Tomi): A Színház és Filmművészeti Egyetem zenész-színész szakának elvégzése után többek között játszott Szolnokon, Kaposváron és Budapesten is. A József Attila Színház és a Nemzeti Színház tagja volt, színpadon többek között Hamlet szerepét is eljátszotta nagy sikerrel. Nagyjátékfilmes szerepei többek között: Made in Hungária (2009, Fonyó Gergely), Megy a gőzös (2007, Koltai Róbert), Dobogó kövek (2010, Martin Csaba, Tokay Péter). TV filmes szerepei: A berni követ (2014), Szemfényvesztők (2008), Társasjáték (2013).

NAGY FERÓ (Papi): Énekes, színész, dalszövegíró. „A nemzet csótánya”.A hatvanas évektől kezdve énekel, zenél rock és punk bandákban, a magyar új hullám egyik vezéregyénisége. Az ős-Bikini és a népszerű Beatrice együttes alapítója és frontembere. Színészként színházban és filmben is szerepelt, valamint az X-Faktor című tehetségkutató műsorban zsűritagként is feltűnt. Nagyjátékfilmes szerepei többek között: Argó (2004), Atilla, Isten kardja (1998), Céllövölde (1990), István a Király (rockopera) (1983), Ford Fairlane kalandjai (szinkronhang, 1990), Szellemirtók (szinkronhang, 2016).

OSTORHÁZI BERNADETT (Mara): Londonban élő magyar színésznő. A Színház és Filmművészeti Egyetem elvégzése után a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Forte Társulat tagja. TV filmes szerepei: Fleming (brit mini-sorozat, 2014), Munkaügyek (2015).

STOHL ANDRÁS (Wizy): Jászai Mari-díjas színművész. Magyarország egyik legismertebb színésze, többek között tagja volt a Katona József-, a Nemzeti- és a Vígszínház társulatának. Filmes és színházi szerepei mellett foglalkoztatott szinkronhang és műsorvezető. Nagyjátékfilmes szerepei többek között: Európa Expressz (1998, Horváth Csaba), A napfény íze (1999, Szabó István), Meseautó (2000, Neményi Ádám), Tűzvonalban (2007-2010), Válótársak (TV-sorozat, 2015).

KOVÁTS VERA (Zita): Színész, énekesnő. Az X-Faktor című tehetségkutató által vált ismerté. Színészként a „Starfactory” színdarabban játszotta Remi szerepét a Thália színházban, énekesként a Vera and the Foxes és a JunK Big Band zenekarokban hallható.

MÓZES ANDRÁS (Tibó): A Kaposvári Egyetem színművész szakának elvégzése utána a Vígszínház, majd a Thália Színház tagja, ahol felterjesztették Kaszás Attila-díjra. Főbb színházi szerepei közé tartozik; Danton halála (Alföldi Róbert), Liliom (Béres Attila) és az Amerikai Bölény (Sebestyén Aba). Televízióban szerepelt többek között a Munkaügyek (2015) című sorozatban.

REVICZKY GÁBOR (Csavargó): Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész. Fanyar humorú, közkedvelt színész, aki kivételes művészi erővel formál meg groteszk, ironikus karaktereket. Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, sokat foglalkoztatott szinkronszínész. Nagyjátékfilmes szerepei többek között: Zimmer Feri (1998, Tímár Péter), A miniszter félrelép (1997, Kern András, Koltai Róbert) Liza, a rókatündér (2015, Ujj Mészáros Károly), Dobogó kövek (2010, Martin Csaba, Tokay Péter), Üvegtigris (2001, Rudolf Péter, Kapitány Iván), Magyar vándor (2004, Herendi Gábor), Csudafilm (2005, Ragályi Elemér).

MILLER DÁVID (Peti): A London School of Dramatic Art színész tanulója, Miller Zoltán és Ulmann Mónika színművészek gyermeke. 2004-ben kisebb szerepet kapott Koltai Róbert a Világszám című filmjében, de a színészkedés mellett a zene is hangsúlyos szerepet tölt be az életében: gimnazista korában a Deep Glaze zenekar tagja volt, 2013-ban pedig fellépett édesapja jubileumi koncertjén az Erkel Színházban.

DOBÓ KATA (Terike): Az egyik legismertebb magyar színésznő. Karrierjét modellként kezdte, a filmvilágba 1997-ben robbant be A miniszter félrelép című vígjátékban nyújtott szereplése után. Az elmúlt években számos magyar filmben (Ámbár tanár úr; Csak szex és más semmi; Szabadság, szerelem) és sorozatban (Válótársak, Csak színház és más semmi, Egynyári kaland) játszott főszerepet.

RÁTÓTI ZOLTÁN (Apa): Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben, sorozatban (Linda, Nyolc évszak, Öregberény, Kisváros, Szomszédok, Életképek, Barátok közt) szerepelt, valamint rendszeresen szinkronizál. Jelenleg a Nemzeti Színház társulatának a tagja. Hangja sokaknak ismerősen csenghet, ugyanis 2012-től az M1 2015 óta pedig a Duna bemondója.

Az alkotók

CSUPÓ GÁBOR (rendező): Filmrendező, producer, animációs filmes, forgatókönyvíró, a Klasky Csupo animációs stúdió társalapítója. Filmográfiája igen illusztris; animátorként, rendezőként és producerként számtalan sikeres hollywoodi produkciót tudhat maga mögött. Munkái között olyan sikeres, világhírű, animációs sorozatokkal találkozhatunk, mint például A Simpson család, Fecsegő tipegők, A Thornberry család, Rocket Power és a Ginger naplója. A Klasky Csupó animációs stúdió társtulajdonosaként számtalan díjjal büszkélkedhet, többek között Emmy®-díjak birtokosa is. Rendezőként olyan nagy hollywoodi produkciókat tudhat magáénak, mint például a Híd Terabithia földjére (2007), Holdhercegnő (2008), valamint az Immigrans – Jóska menni Amerika (2008) című animációs film.

DIVINYI RÉKA (forgatókönyvíró): Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró és dramaturg. Írásaiból a legnézettebb magyar filmek és sorozatok készülnek. Korábban a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója. Nevéhez számtalan sikeres mozifilm és TV-sorozat köthető. Munkái közé tartozik többek között: Szabadság, szerelem (2006, Goda Kriszta), Csak szex és más semmi (2005, Goda Kriszta), Kaméleon (2008, Goda Kriszta), Veszettek (2016, Goda Kriszta), Valami Amerika 2. (2008, Herendi Gábor), Lora (2006, Herendi Gábor), Társasjáték (TV-sorozat, 2011).

TŐZSÉR ATTILA (producer): Hangmérnök, zenész, producer. Pályafutását reklámzenék készítésével kezdte, majd hangmérnökként helyezkedett el. Ezzel párhuzamosan billentyűsként játszott zenekarokban, többek között az R-GO-ban. Zenei producerként nevéhez fűződik például Cserháti Zsuzsa visszatérése. 2000-ben kezdett filmkészítéssel foglalkozni, mint hangvágó (Rosszfiúk, Üvegtigris). 2003-tól napjainkig hangmérnökként, sound post production supervisor-ként készíti filmek és TV műsorok, sorozatok hang utómunkáját pl.: Csak szex és más semmi, Kútfejek, A nyomozó, 9 és fél randi, Kaméleon, Made in Hungária, Szinglik Éjszakája, Üvegtigris 3, valamint Music Editor-ként részt vett Francis Ford Coppola Youth Without Youth (2007) című filmjében is. Produceri tevékenységei között a Nyócker 3D, Tüskevár, Open Grave, Halj már meg, Martfűi rém és az utóbbi idők legsikeresebb magyar vígjátéka, a Megdönteni Hajnal Tímeát is megtalálható.

KÁLOMISTA GÁBOR (producer): Balázs Béla-díjas producer. Produceri tevékenységei között sikeres közönségfilmek találhatók. Nevéhez köthető többek között a Coming Out (2013, Orosz Dénes), Kaméleon (2008, Goda Kriszta), Csak szex és más semmi (2005, Goda Kriszta), Veszettek (2016, Goda Kriszta), Majdnem szűz (2008, Bacsó Péter), Apám beájulna (2003, Sas Tamás) és a Valami Amerika (2001, Herendi Gábor) is.

TÓTH ZSOLT (operatőr): Balázs Béla-díjas operatőr. Játékfilmek és dokumentumfilmek egyaránt színesítik operatőri életpályáját. Többek között a nevéhez kapcsolható a Puskás Hungary (2009, Almási Tamás), A Hópárduc talpra áll (2011, Kollmann András) és A város ritmusa (2007, Salamon András) című dokumentumfilmek; valamint az Arccal a földnek (2002, Tolnai Szabolcs), Getno (2004, Salamon András), Tabló – Minden, ami egy nyomozás mögött van (2008, Dettre Gábor) és A vizsga (2011, Bergendy Péter) című játékfilmek fényképezése is.

RAKONCZAI VIKTOR (zeneszerző): EMeRTon-díjas zenész, zeneszerző, zongorista, előadóművész. A VIP és az R-Port együttesek egykori tagja. Zenei producerként közreműködött Zsédenyi Adrienn Zséda című albumában valamint Tóth Gabriella, Lola, Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra lemezeinél. Ő írta a Szívverés című 2008-as Eurovíziós dalt, amelyet Csézy adott elő angol illetve magyar nyelven. Továbbá Ő szerezte Wolf Kati Szerelem, miért múlsz című dalának zenéjét és az X-faktor című tehetségkutatóban ismertségre szert tett Nyári lányok első dalát is.

KOZMA KATA (zeneszerző): Dalszerző, zenei producer, hangszerelő és zongorista. Egyetemi tanulmányait a világhírű bostoni Berklee College of Music-on végezte. Fiatal kora ellenére dolgozott már Amerikában és Magyarországon is, olyan zenei ikonokkal karöltve, mint például Michael McDonald, Presser Gábor, Ryan Tedder, Paula Cole és Nona Hendryx. 2010-ben a világ 5 legjobb, fiatal női jazz zongoristája közé választották. 2013-ban Sas Tamás Szélcsend című nagyjátékfilmjének zenéjét szerezte (Magyarország eddigi legfiatalabb női filmzeneszerzőjeként), valamint a film főcímdalát is ő énekelte. Többek között a Children Of Distance zenekarnak és Hiennek is írt már dalt.

SERES ATTILA (rendező koreográfus): Számtalan népszerű TV műsor és film koreográfiája köthető a nevéhez. Többek között a Megasztár, Megatánc és a Popdarácló című show műsorok koreográfiája is neki köszönhető, valamint filmes munkái között megtalálható a Valami Amerika (2001, Herendi Gábor), a Magyar vándor (2004, Herendi Gábor) és a Magic Boys (2012, Koltai Róbert) című mozifilmek táncbetétei.