Miért kell időt szakítanunk önmagunkra?

Napjainkban egyre gyakoribb jelenség, hogy egyszerre több területen is szeretnénk maximálisan helytállni, legyen szó munkáról, családról vagy párkapcsolatról. A rengeteg teendő és a sűrű határidők miatt gyakran előfordulhat, hogy nem fordítunk elég időt magunkra, pedig az énidőnek rendkívül fontos szerepe van az életünkben. Andrási Betty pszichológus szerint az énidő rendszeres beiktatásával nőhet az önértékelésünk és javulhatnak a kapcsolataink, mindemellett pedig a gyermeknevelésre is pozitív hatással lehet.

Az önmagunkra fordított minőségi idő segít feltöltődni és kiszakadni a mindennapok forgatagából anélkül, hogy meg akarnánk felelni másoknak. „Önmagunkat szeretni nem önzőség” – vélekedik a témában Andrási Betty pszichológus, aki hozzáteszi, hogy az énidő rendszeres beiktatásával nőhet az önértékelésünk, jobban megismerhetjük önmagunkat, asszertívabbá válhatunk, valamint javulhatnak a kapcsolataink is. Hetente háromszor fél óra már elég ahhoz, hogy megtapasztaljuk az énidő pozitív hatásait. Egy család esetében a stressz és a túlhajszoltság nemcsak a szülőkre, hanem a gyermekeik lelki békéjére is hatással van. A szakértő szerint az énidő ezért is különösen fontos, hiszen ha egy anya önmagára is figyel, akkor gyermeke egy boldogabb szülőt kap vissza.

Az énidőt tölthetjük teljesen egyedül vagy akár társakkal is, ha a társas jelenlétben is önmagunkra figyelünk” – mondja Andrási Betty, aki pszichológusként mégis azt javasolja, hogy próbáljunk magunkkal „kettesben” is időt tölteni, hogy jobban megismerhessük azt, akik vagyunk. „Azzal szeretünk együtt lenni, akivel jól érezzük magunkat. Ha ez az egyedül töltött énidőre nem érvényes, azaz csak társaságban szeretünk lenni, akkor érdemes dolgozni egy kicsit a gondolatainkon.”

Az énidő tehát fontos része az életünknek, amely által folyamatosan fejlődhetünk. „Egy gyermek egészen pici korától egyértelműen kifejezi a szükségleteit, azonban a felnőtté válás során a társadalmi elvárások értelmében saját magáról a többi ember felé viszi a figyelmét, és sok esetben mások szükségletei szerint kezdünk működni.” Ha valaki folyamatosan fáradtnak érzi magát, gyakran válik ingerültté, stresszesek a mindennapjai és társai szükségleteit sokkal előrébb helyezi, mint sajátjait, akkor valószínűleg „énidőre” van szüksége. Személyiségünktől függően számos formája lehet annak, hogyan érezzük jól magunkat „saját társaságunkban”, érdemes lehet néhány kérdést megválaszolnunk, hogy biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb elfoglaltságot. Mire vágyom? Elcsendesedni szeretnék vagy épp töltődni? Mi okozott örömet gyerekkoromban?

A legegyszerűbb időtöltés is lehet tökéletes „énidő”, mint például ébredés után 15 percet meditálni, majd meginni egy kényeztető meleg italt. Tökéletes választás lehet erre egy INKA gabonakávé, amely természetes alapanyagokból készül és teljesen koffeinmentes, így a nap bármely szakaszában iható. Minőségi időtöltés lehet többek között a zenehallgatás, a jógázás vagy éppen a főzés. Nincs olyan, hogy rosszul eltöltött énidő, ha közben boldogok vagyunk. Az énidőt össze lehet hangolni a családdal, a gyerekekkel, mindez csak elhatározás, logisztika és kreativitás kérdése.