Miért használj NAS-hoz tervezett merevlemezeket az asztali változatok helyett?

NAS készülékekhez történő merevlemezvásárlás során sok felhasználó az olcsóbb, asztali merevlemezeket választja költségmegtakarítás céljából. Azonban sokuk valószínűleg nincs azzal tisztában, hogy az asztali meghajtókat nem olyan beágyazott környezetekhez tervezték, mint egy NAS. Nagyobb megbízhatóság mellett a NAS meghajtók több okból is jobb választásnak minősülnek egy NAS környezethez.

A hőálló és rezgéscsillapító kialakítással rendelkező NAS HDD-k kifejezetten a NAS szerverekhez készültek, amelyeket napi 24 órás működésre terveztek nagyobb sebesség mellett. A NAS-okhoz tervezett meghajtók vásárlása ugyan jelentősebb kiadásnak számíthat, azonban a magasabb stabilitásuk és megbízhatóságuk hosszabb távon költséghatékonyabb megoldásokká teszi azokat, ami végső soron alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményez.

Leginkább a RAID konfigurációk támogatása és a folyamatos működés különbözteti meg a kifejezetten hálózati adattárolókhoz készített megoldásokat az asztali változataiktól. Emellett a NAS HDD-k kifejezetten RAID konfigurációkhoz készültek. A több meghajtót egyetlen logikai egységbe csoportosítva a RAID konfigurációk biztosítják az adatok redundanciáját, így megvédik az adatokat a meghajtók esetleges meghibásodásaitól.

A három legfontosabb tényező a NAS meghajtók kiválasztása során

Egy NAS merevlemez vásárlásakor már nem a tárolókapacitás, a sebesség és a teljesítmény a döntő tényező. Az ideális NAS HDD-nek a következő követelményeknek kell megfelelnie: magasabb terhelési arány és meghibásodások között átlagosan eltelt idő (MTBF), hőszabályozás és rezgéstűrés, valamint egyéb kiegészítő szolgáltatások.

24 órás, folyamatos működés

Az asztali merevlemezek csak akkor működnek, amikor a számítógépek be vannak kapcsolva, ellentétben a NAS merevlemezekkel, amik akár a nap 24 órájában működhetnek. Az asztali HDD-k a hosszú távú folyamatos működés esetén gyakrabban meghibásodnak, így egy hálózati adattároló esetén kifejezetten azokhoz tervezett meghajtók használata szükséges, hogy helyt álljanak a folyamatos terhelés során.

A maximális üzemidő biztosítása érdekében figyelembe kell venni a terhelés arányát és az MTBF-et is. A terhelés aránya a felhasználói adatok évente továbbított mennyiségét jelenti (TB/év), míg az MTBF az eszköz meghibásodása előtti átlagos működési időtartamot jelenti. Általánosan elmondható, hogy az asztali HDD-k átlagos terhelése 55 (TB/év), míg az MTBF értékeket nem szokták feltüntetni a különböző gyártók, mert ez nem számít elsődleges szempontnak egy asztali HDD tervezésénél. Egy NAS meghajtó ezzel szemben magasabb terhelési arányt és MTBF-et biztosít a hosszabb idejű tartósság és a megbízhatóság érdekében. Kiváló példa erre az IronWolf Pro. Évente 300 TB terhelési arányt kínál, emellett 1,2 millió órás MTBF értékkel rendelkezik.

Hőszabályozás és rezgéstűrés

A NAS belsejében egyidejűleg működő, szorosan egymás mellé helyezett meghajtók rezgést, zajt és magasabb hőtermelést okozhatnak. Ezenkívül a merevlemezek általában nagyobb forgási sebességgel (RPM) dolgoznak, hogy rövidebb idő alatt, gyorsabban férjenek hozzá az adatokhoz. Az alacsonyabb forgási sebesség kisebb rezgést és zajt okoz, azonban akadályozza a jobb olvasási és írási teljesítmény elérését. A lemezek rezgése különösen hátrányos a többlemezes vagy rack kialakítású rendszerekben, mert hátráltatja a merevlemezek működésének stabilitását, sőt, akár adatvesztéshez is vezethet.

A NAS meghajtókkal biztos lehetsz benne, hogy nem kell beáldoznod a csendesebb és hűvösebb működés érdekében a merevlemezed sebességét. Manapság a NAS merevlemezek gyártói különféle rezgéscsillapító technológiákat fejlesztettek, hogy megakadályozzák a nagy sebességű és teljesítményű megoldások rezgését és annak kellemetlen zaját. Például minden IronWolf merevlemez beépített rotációs rezgésérzékelő (RV) szenzorokkal lett felszerelve, amelyek a kellemetlen tulajdonság megakadályozása mellett fokozzák a rendszer elérhetőségét és sebességét.

Kiegészítő szolgáltatások

A teljesítményen és a tulajdonságokon kívül figyelembe kell venni az tárolók hozzáadott értéket is. Válassz olyan NAS lemezt, amelyhez olyan kiegészítő szolgáltatások járnak, mint a hosszabb garancia, adat-helyreállítási szolgáltatások, valamint hátralévő élettartam figyelés és kezelés.

Az adatvesztés megelőzése érdekében a SMART (Ön-ellenőrző Analizáló és Nyilvántartó Technológia) rendszerint 20 paraméteres elemzésére képes, emellett értesítéseket küld a meghajtó közvetlen meghibásodása esetén. Az IronWolf Health Management (IHM) magasabb szintre emeli a megbízhatóságot, mivel több száz paramétert figyel adaptív algoritmusok segítségével, hogy naprakész információkkal szolgáljon meghajtó élettartamának állapotáról, így biztosítva a robusztus rendszerkörnyezetet.

Ha meghajtóhiba lép fel, a felhasználók valószínűleg adatmentő vállalatokhoz fordulnak. Amellett, hogy ez kifejezetten költséges lehet, nem garantálja minden elvesztett adat biztonságos visszaállítását. A vásárláshoz mellékelt helyreállítási terv kulcsfontosságú szerepet játszhat egy NAS meghajtó kiválasztásánál. Például a Seagate Rescue Recovery Data Plan lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adatvesztés esetén szakmai segítséget kérjenek nemzetközi adat-helyreállítási szakemberektől.

Minden a megbízhatóságról szól

A NAS lemezek lehetővé teszi az egész napos működést, a többfelhasználós hozzáférést, emellett rendkívül megbízhatók. Tartsd észben a fentebb leírtakat NAS meghajtók vásárlásakor, és remélhetőleg megtalálod az igényeidnek megfelelő, ideális meghajtót.