Az Affidea egyedüli magánegészségügyi szolgáltatóként támogatja a hazai radiológus képzést

Az Affidea Magyarország egyedülálló módon saját finanszírozású rezidens-helyekkel támogatja a hazai radiológus szakképzést.

Mint ismeretes, az orvostanhallgatóknak az egyetem elvégzése után több éves gyakorlati időt kell eltölteniük azon a tevékenységi területen, amelyet egyedi szakterületüknek választottak, majd szakképzettségüket ezt követően szakvizsga teljesítésével nyerik el. Ezek a rezidensi gyakorlatok szakterülettől függően eltérő hosszúságúak lehetnek, így például a radiológiai szakirány esetében 5 évvel kell számolni a leendő képalkotó diagnosztáknak. Ez alatt az idő alatt az állam finanszírozza a bérüket és a képzésük költségeit egyaránt. Minden évben, a tanévkezdet előtt pár hónappal publikálják az egyetemek azokat a rezidens-listákat, amelyek tartalmazzák az akkreditált egészségügyi intézményekben meglévő szakokat, gyakorlati lehetőségeket. Ezután maguknak a végzős hallgatóknak kell pályázniuk az általuk kiválasztott helyre.

Az Affidea Magyarország már évek óta akkreditált képzőintézmény, azaz végzős orvosokat fogad gyakorlati képzésre radiológia és foglalkozás-egészségügyi szakirányon. Jelenleg 7-7 hallgató tölti itt gyakorlatát mindkét szakterületen. „Büszkék vagyunk arra az Affideánál, hogy sok-sok éve részt vehetünk a hazai radiológus szakképzésben. Tapasztaljuk, hogy a radiológus-rezidensek körében igen népszerű a vállalatunk, mivel nálunk nemzetközileg is elismert komoly szakemberektől tanulhatnak, technikailag igen magas színvonalú gépeken gyakorolhatnak, és sokuk számára a multinacionális környezet is vonzóbbnak számít, mint egy klasszikus állami egészségügyi létesítmény.” – fejtette ki Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója. – „Jelenleg sajnos radiológus-hiány van Magyarországon, ezért döntöttünk úgy, hogy a cég saját maga is támogatja az új generáció képzését. A legkiválóbb leendő diagnosztáknak lehetőséget biztosítunk saját finanszírozásban is a gyakorlati tapasztalat megszerzésére, még akkor is, ha éppen nincs nálunk szabad állami rezidensi hely. Ebben az esetben az Affidea állja a kiválasztott rezidens havi díjazását és képzési költségeit egyaránt, amely sokmillió forintos összeget tesz ki az öt év alatt. Velük egyébként hosszabb távon szerződünk, azaz a gyakorlati évek letelte után is itt maradnak dolgozni az Affideánál radiológusként.”

A foglalkozás-orvostan szakirány első vagy úgynevezett második első szakvizsgaként – ez azt jelenti, hogy nem ráépített a képzés valamelyik korábbi szakvizsgára – működik a hazai egészségügyi képzésben, Első szakvizsgaként államilag finanszírozott vagy önköltséges, második esetben minden esetben önköltséges a képzés. A képzés első szakvizsgaként öt évig, második képzésként végezve- az előző képzés tartalmától függően átlagosan 2-3 évig tart a képzés. Az Affidea Magyarország pár évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a radiológus szakképzés mellett a foglalkozás-egészségügyi rezidensi gyakorlatot is elindítja. Jelenleg a cégnél 7 orvos tölti gyakorlatát ezen a szakirányon, de a kapacitásaink lehetővé teszik több hallgató befogadását is.” – tette hozzá Dr. Kardos Lilla. „A foglalkozás-egészségügyi területen az ország egész területén, a nagy iparágak mindegyikében jelen vagyunk, ezt azt jelenti, hogy a rezidensek képzésük, gyakorlataik legnagyobb részét az Affideánál tudják teljesíteni. Lehetőség van tanulmányi szerződés kötésére is.”

Az Affidea Magyarország, a hazai magánegészségügyi piac meghatározó szereplőjeként elhivatottan támogatja továbbra is a hazai képalkotó diagnosztika fejlődését, a radiológusok szakmai képzését.