Megtelt az agglomeráció, egyre tolódnak ki a határok

Brutális, közel húsz százalékos növekedés várható az építőipari árakban

Tudtad?

Az építőipar 1-2 éve megtorpanó fázisban van, az idei év második felére azonban a szakemberek az iparág fellendülését jósolják, ami nem csak egy közel húsz százalékos növekedés jelenthet az árakban, de jó eséllyel szakemberhiánnyal is szembe kell néznie az építtetőnek. A Budapest környéki agglomerációban már most nehéz ár-érték arányban megfelelő ingatlanhoz jutni, hamarosan azonban szinte lehetetlen lesz.

Aki újingatlant szeretne vásárolni, épp időben van, az év második felében ugyanis az építőipar újraindul mintegy húsz felé várható lakókörnyezetben. Az iparág az új lendülete nem csak árakra lesz hatással, de érinteni fogja a szakembereket is, ezzel kapcsolatban már most érezhető a hiány, de egyes építőanyagok is heteket kell már most várni.

„Az Othonfelújítási támogatás, a CSOK+ és a falusi CSOK miatt már most kezdtem az építőipar fellendülését. 2023 környékén az agglomerációban százmillió körüli vagy e feletti árú családi házak piaca résnyire szűkült és egy hatalmas árverseny alakult ki, a kivitelezőknek vagy beruházóknak jócskán lejjebb kellett mennie az árakkal. A rendkívül magas hitelkamatok sem kedveztek az ilyen értékű lakóingatlanok értékesítésének, ami most fordulni látszik. Az már most érezhető, hogy az egyes építőanyagok heteket is kell várni, de sok esetben kőműveseket és egyéb építőipari munkákat is nehéz találni, amire még az is rátesz egy lapáttal, hogy az állami és a nagyobb önkormányzati beruházások is megindultak” – fejtette ki Virág Gergő, az Imperial Holding cégvezetője.

Túlterhelt települések és építési tilalom

A szakember szerint arra is fel kell készülni, hogy az agglomeráció határai tovább tolódnak, mert a népszerű Budapest-környéki települések helyén pedig megteltek, sok már az infrastruktúra sem tudja követni a népességet.

„Az agglomeráció bizonyos területein közmű-korlátozás van és több helyütt építési tilalmat is bevezettek már. A települések túl vannak terhelve, a beruházók pedig egyre kevesebb helyen tervezhetnek építkezéseket, hisz leginkább az ikerházak vagy társasházi lakások építése éri meg a befektetést, annyira felmentek a telekárak. Gondoljunk csak bele, egy telek 31-40 millió forintnál kezdődik, míg mondjuk Vácott egy új építésű minden igénynek megfelelő, energetikailag korszerű, modern, élhető terekkel rendelkező 77 négyzetméteres háromszobás lakást már megkaphatunk 70-72 millió forintért kulcsrakészen.” – tette hozzá Virág Gergő, aki szerint Vác és az ott létesülő új társasházak és lakások az egyike annak a kevés beruházásnak, amely az agglomerációban kedvező lehetőséget nem csak a beruházó, de a lakásvásárlók számára is.

„Vásárláskor nagyon érdemes aprólékosan megnézni a hirdetéseket, hiszen sok helyen a bruttó-nettó területtel „játszanak”, és ez jócskán tudja árnyalni a négyzetméter árakat. A 850-900 ezres bruttó négyzetméter ár már nagyon kedvezőnek számít, hisz az agglomerációban az egymilliós négyzetméter árak mondhatóak általánosnak.” – tette hozzá.

Nem véletlen, hogy az agglomeráció határai egyre tolódnak, hisz sokan csak messzebb tudnak olyan ingatlanhoz jutni, ami ár-értékben megfelel az igényeknek, így például Aporka, Adony, Berkenye, Verőce már lassan az agglomerációhoz tartozik. Az Észak-pesti agglomeráció meghatározó ingatlanfejlesztési cége, az Imperial Holding legújabb váci beruházása azonban még olyan lehetőségeket kínál az új otthont keresőknek, amelyekre nem kell kompromisszumot kötni a vásárlóknak. A számos cég társasházi és lakóparki projektet tudhat maga mögött Vácott is, most pedig egy újabb, nagy volumenű beruházással járulnak hozzá a város fejlődéséhez.

„Élhető ikerházak és társasházi lakásokat építünk, melyek a legmodernebb energetikai és műszaki igényeknek is megfelelnek. A legújabb beruházásunk Vác egyik speciális részén valósul meg, ez az a Csatamező, amely a település legjobban megközelíthető része, hisz a 2-es és a 2/A utakról is nagyon jól megközelíthető. Infrastruktúráját tekintve minden megtalálható a környéken, sőt még egy gyönyörű horgásztó is akad, amely remek étalehetőséget kínál. Ez a terület egy másik fejlesztést igénylő, a mostani beruházással pedig nem csak a város fejlődéséhez járul hozzá, de az agglomeráció ezen részét vonzó otthonkeresők ár-érték arányban remek lehetőségeket kínál.” – magyarázta a cégvezető.