Megjelent az Északi Források legújabb kötete, Vörös Eirík története

Bernáth István: Vörös Eirík története

avagy
Grönland és Amerika felfedezése
a 10–11. században

Az izlandi, latin és rúnaírásos
szövegforrások fordításaival,
történelmi, hajózási és kartográfiai
magyarázatokkal

Ez a különleges könyv óizlandi szövegeken – két 13. századi sagán és két szintén 13. századi elbeszélésen – alapul, és először ad első kézből való tudósítást Grönland benépesüléséről és Észak-Amerika vikingek által történt „felfedezésérőlˮ. Az izlandi az egyik legkorábbi nyugat- európai nemzeti kultúra, amelyről a jól formált, realista történetekben, történetírói művekben gazdag 12-14. századi írásbeliség jóvoltából alkothatunk magunknak képet. Az apró részletekbe menő írások nemcsak bizonyítják, hanem eleven ábrázolásokkal demonstrálják is, hogy a Grönlandra kitelepült izlandiak a 990-es évek végétől kezdve – vagyis 1000 évvel ezelőtt! – több ízben is jártak a kelet-amerikai partokon, sőt olykor hosszú évekre meg is telepedtek ott.
Bernáth István, az óizlandi szövegek fordítója egyedülálló dologra vállalkozott a kötet első részében: az események láncán rekonstruálta és egybefűzte a történeteket, és a témáról szóló teljes szakirodalmat felölelő összekötő jegyzetekkel, magyarázatokkal egészítette ki őket. A filológiai hűség kedvéért a szövegek a Függelékben külön is szerepelnek.

Terjedelem: 280 oldal
Méret: 125 mm x 125 mm
Ár: 4990 Ft
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631364996
Sorozat: ÉSZAKI FORRÁSOK

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .