Magyar arcfestő lett a világ második legjobbja

Ausztriában rendeztek világbajnokságot

Világbajnoki ezüstérmet szerzett arcfestés kategóriában Szabó Henriett a Testfestők Világszervezete által szervezett világversenyen Ausztriában. Alkotásának témája a repülés története volt.

Szabó Henriett a TyToo oktatója és versenyzője először indult világversenyen, és rögtön egy kiugró teljesítménnyel rukkolt elő a nemrég Ausztriában megrendezett megmérettetésen. 40 fős mezőnyben, a világ minden tájáról érkező – többek közt chilei, mexikói, és ausztrál – arcfestőkkel mérte össze tudását és még a saját példaképét is sikerült megelőznie.

A verseny témája idén a múlt glamourja volt. A szervezők ezt már tavaly októberben kihirdették, majd a beküldött portfóliók alapján döntötték el, hogy kik mérhetik össze tudásukat élesben július elején. A magyar testfestő az eddigi munkái alapján bekerült a legjobbak közé, a helyszínen pedig elvarázsolta a zsűrit az alkotásával, amelyben a repülés történetét festette fel modelljére, Szabó Gabriellára.

„Alkotásunkban steampunk stílus jegyében mutattuk be az emberiség egyik legősibb álmát, a repülést.Az elkészült arcfestés az ég meghódításának történetét meséli el, a legfontosabb állomások bemutatásával, Ikarosz szárnyaitól a holdraszállásig” – mondta Szabó Henriett.

Mint mondta, modellje extrém kisugárzással rendelkezik, mely adottságait felhasználták a kompozíció során.

A versenyre hónapokig gyakoroltak, a művész fejében pedig februárra állt össze teljesen a kép. A világbajnokság előtti egy hónapban húszszor is megfestette a repülés történetét, és sokszor beugró embereken is gyakorolt. Amikor legelőször nekiállt a munkának, hét órát töltött az arcfestéssel, igaz, ekkor még gondolkozási fázisban volt.

A helyszínen mindössze két óra állt az indulók részére, hogy elkészüljenek az alkotással, ezért itthon mindent tökéletesen ki kellett számolnia, és így sikerült is teljesen időben végeznie.

„A négytagú zsűri három dolgot pontozott: az összképet, a témafeldolgozást és a technikai tudást. Összesen 120 pontot lehetett gyűjteni, az első helyezett 108 ponttal nyert, én 102 ponttal zártam, hajszálnyival kapott kevesebbet a harmadik. Az élen elég szoros volt a mezőny, de mögöttünk 95 pontnál senki nem szerzett többet” – mesélt sikeréről a TyToo versenyzője.

Szabó Henriett a dobogón saját példaképét, a világ élvonalába tartozó német Claudia Kraemert előzte meg, aki harmadikként zárt a világversenyen. Kettejük különbsége mindössze egyetlen pont volt.