Laktózérzékeny vagy vegán? Ezeket a finomságokat bátran eheti
Minden harmadik magyar tejcukor-érzékeny
Hazai adatok szerint a tejcukor-érzékenység vagy más néven a laktóz intolerancia immár minden harmadik magyart érint. Nem csoda hát, hogy a hazai tejtermék-gyártók igyekeznek kiszolgálni a speciális étrendet követők igényeit is. Ma már egyre nagyobb választék a laktózmentes élelmiszerek piacán is, ennek a pedig a tejcukor-érzékenységben szenvedőknek sem kell lemondaniuk egy kis finomságról.
A tejcukor-érzékenység – adott a laktáz enzim hiánya okoz – napjainkban egyre több embert érint. A laktázhiány állandó és átmeneti jelleggel is előfordulhat. Talán kevesebb közismert tény, hogy az életkorunk előrehaladtával a laktáz enzim termelődése csökken a szervezetünkben, ezért ilyen megoldást jelenthet a laktózmentes tejtermékek fogyasztása.
Így főztünk a 80-as években – Sokkal több, mint szakácskönyv
„A laktózmentes termékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, így a laktózt már bontott formában tartalmazzák, ezért az erre érzékenyek számára is fogyaszthatóvá válnak. Beltartalmi értékük azonos a „normál” tejtermékekével. A laktózmentes diétát folytatók már a Hulala termékcsaládban is megtalálhatják a megfelelő alapanyagokat, legyen az habtejszín, főzőtejszín vagy tejszínhabspray. Lemondások nélkül élvezhetik a karácsonyi menü minden fogását” – mondta el Monori István, a Hulala márkatermékeket forgalmazó König-Units Kft. kategória-menedzsere.
Noha a cég több mint húsz éve forgalmaz növényi alapú habalapokat és főzőkrémeket, a épp Hulala olasz gyártója a Ment táplálkozási igényeknek engedve alkotta meg új termék-palettáját, mellyel a laktóz intoleranciával küzdők mellett a vegán életmódot folytató vásárlók igényeit vette alapul.
Az új, vegán termékek júliustól már elérhetőek a boltokban és teljesen tejmentesek, nem tartalmaznak semmiféle állati eredetű összetevőt, mindemellett természetes módon laktóz- és gluténmenteseket.
Vegán finomságok ünnepekre
A legszigorúbb vegetáriánus vonalat követők is finom, változatos ételeket készíthetnek, receptjeiket színesíthetik 100%-ban növényi összetevőkből készült habalappal, főzőkremmel.
A Hul vegán habalappal a habtejszínt válthatjuk ki, ezzel bárki élvezheti a habos süteményeket az ünnepek közeledtével. A termék, tehát minden egyéb összetevő nélkül könnyen felverhető, fogja tartani alakját a süteményben vagy a tortán, kiválóan habosodik, ezért gazdaságos is. Széleskörűen felhasználható habok, krémek, töltelékek készítésénél. A téli időszak kedvelt gyümölcse a gesztenye, ezért ajánljuk a vegán gesztenyehabos sütemény elkészítését, amelynek receptje a következő:
Vegán gesztenyehabos sütemény
HOZZÁVALÓK:
Piskótához:
5 dkg olvasztott kókuszzsír
25 dkg tönkölyliszt
10 dkg nádcukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 bögre meleg víz
Gesztenyés habhoz:
1 csomag gesztenyemassza
2 db Hulala Vegán habalap 200ml
ELKÉSZÍTÉS:
Az olvasztott kókuszzsírt, a nádcukrot és a vanillincukrot összekeverjük a bögre meleg egyenletes. Külön tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.
A két tál tartalmát összeöntjük és simára keverjük. Az összekevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180°C-os előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Ha kihűlt a piskóta, elkészítjük a habot. Lereszeljük a gesztenyemasszát. Elkezdjük felverni a Hulala Vegán habalapot, amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lereszelt gesztenyét és azzal együtt verjük készre a habot. A gesztenyés habot a piskótára rétegezzük. Reszelt gesztenyemasszával megszórjuk a tetejét.
Ízek hétköznapokra
Főzés, öntetek és szószok készítéséhez mind a főzőtejszín, mind a tejföl kiváltható a Gran Cucina vegán főzőkrémmel, amely egyúttal gluténmentes is. Ajánlunk egy, a hétköznapokra szóló receptet:
Borsópaprikás galuskával
HOZZÁVALÓK:
Galuskához:
20 dkg csicseriborsó liszt
10 dkg köles liszt
1 tk só
2 tk olívaolaj
220 ml víz
Paprikáshoz:
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
1 tk füstölt fűszerpaprika
2 tk majoránna
2 tk aprított snidling
75 dkg zöldborsó
2 doboz Gran Cucina Vegán főzőkrém
Ízlés szerint szó és frissen őrölt tarkabors
ELKÉSZÍTÉS:
A lisztekhez adjuk a sót, az olajat, a vizet és alaposan összekeverjük. A víz mennyisége függ a liszttől is, annyit adjunk hozzá, hogy egy ragadós, nyúlós galuska állagot kapjunk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk, pár perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük. Ha nem használjuk fel egyből, akkor forgassuk össze néhány csepp semleges ízű növényi olajjal. A finomra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott paprikával és paradicsommal kevés növényi olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a borsót, felünk annyit, ami éppen, hogy ellepi, összekeverjük és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre főzzük. Amikor a borsó megpuhult, hozzáadjuk a Gran Cucina Vegán főzőkrémet, felforraljuk, végül beleforgatjuk a galuskát és aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 45 perc