Közös Spartathlon-futás az ULTRÁval!

14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2017. szeptember 8-17.

Művészetek Háza

Miskolc, Rákóczi u. 5.

Közös Spartathlon-futás az ULTRÁval!

Simonyi Balázs Európa Filmdíj shortlistre került, számos A-kategóriás fesztivált megjárt filmje, az Ultra szeptember 21-én kerül országosan mozikba, ezt megelőzően azonban premier előtt látható szeptember 8. és 14. között a 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjában. Az alkotók azonban nem csak a filmmel készülnek az eseményre, hanem egy különleges futóversennyel: bárki nevezhet a 25 órán át tartó megmérettetésre, melynek célja, hogy mi is kapjunk egy szeletet az Ultra központi témájául szolgáló Spartathlonból!

Az Ultra egyszerre vezet el a fizikai teljesítőképesség határára és az emberi lélek mélyére. Simonyi Balázs és forgatócsoportja öt versenyző küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen – a filmnek pedig igazi különlegessége, hogy a rendező is többszörös teljesítő, az öt szereplő közül az egyik maga az alkotó.

Az Ultra alkotói egy realisztikus hosszúságú B-Rollt is készítettek, amely egy elit versenyző tempójában „futja végig” a távot, az eseményeket a saját szemszögéből láttatva. Ez nagyjából a 3-4. helyezett férfi vagy a női győztes célidejének felel meg. Ez a kiegészítő film a közönség előtt először a Jameson CineFest programjában debütál, azonban nem akárhogyan: a nézőknek lehetősége van a 25 órás B-Roll alatt valóban futni, a fesztiválra kiállított futópadon. A versenyzők 30 perces vagy akár egyórás váltásban lehetnek részesei a virtuális Spartathlonnak szeptember 9-én, 17 órától egészen másnap 18 óráig.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://tinyurl.com/ultracinefest

A miskolci Decathlon támogatásával megvalósuló futóversenyen természetesen egy-egy fél órás etapra beneveznek a film alkotói, köztük Simonyi Balázs rendező is!

Az Ultra fesztiválvetítésére – ugyancsak az alkotók jelenlétében – a versenyt követően, szeptember 11-én, 17 órakor kerül sor a Művészetek Háza Uránia termében (3525 Miskolc, Rákóczi utca 5.). Helyfoglalás érkezési sorrendben a szabad helyek függvényében.

Simonyi Balázs eddig négyszer küzdötte le a Spartathlont, ezt az Athéntól Spártáig hullámzó, és egy 1200 méter magas hegyet is meghódító futóversenyt, amely során 36 órás limitidőn belül 246 kilométert tesznek meg a célba érők. Az Ultra izgalmas, őszinte és magával ragadó mozi a rendező és sorstársai megpróbáltatásairól. Simonyi a többi szereplővel együtt – a fizikai verseny mellett – egy önismereti megmérettetésen vesz részt. Mindannyian magukkal és magukban is viaskodnak a futás alatt, feldolgoznak traumákat, vagy mélyebben megismerik, elfogadják önmagukat.

A legmodernebb technikákkal készült, rendkívül látványos drónfelvételekben gazdag film semmihez sem hasonlítható, különleges moziélmény, amely a nyár folyamán már számos premier előtti vetítésen teltházzal futott, és bizonyára a Jameson CineFesten is nagy érdeklődésre tart majd számot, mielőtt szeptember 21-től országosan a mozik műsorára kerül.

Az Ultra gyártója az HBO Europe, SpeakEasy Project és az Anemon, magyarországi moziforgalmazója a Mozinet Kft. A filmről aktuális információk a https://www.facebook.com/ultradocumentary oldalon olvashatók.