Középkorú az átlagos magyar adós

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

 40 és 59 év közötti az átlagos adós: a kezelt ügyek 49%-a köthető ehhez a korosztályhoz – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport több százezer, 2017-ben Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgált meg kutatásában. Az eredmények alapján az adósok közel fele (49%) a középkorú lakosságból kerül ki – 40-59 év -, 32% a 20-39 évesekhez19% pedig a 60 év feletti korosztályhoz tartozik. 2016-hoz képest az arányok keveset változtak: a középkorú adósok száma 2 százalékpontot emelkedett, míg a 60 év felettieké ugyanennyivel csökkent. A 20-39 év közöttiek aránya változatlan.

Az adósra jutó átlagos befizetéseket tekintve a legnagyobb törlesztőösszeg a banki tartozásoknál jelenik meg, itt 24.200 forint egy átlagos befizetés mértéke, míg a telekommunikációs tartozások esetében 15.422 forint, a közüzemi tartozások esetében pedig 13.700 forint. A legnagyobb átlagos törlesztések a 20 és 39 éves korosztálytól érkeznek, akik mintegy 2000 forinttal fizetnek be nagyobb összeget az átlagnál. A 60 év felettiek nagyságrendileg ugyanennyivel alacsonyabb összegeket fizetnek be, míg a 40-59 éves korosztály törlesztései többnyire megfelelnek az átlagnak.

A kutatás kitér a korai kapcsolatfelvétel és a részletfizetési megállapodások következtében megtakarított jogi költségekre is. „Elsődleges célunk, hogy még a korai szakaszban sikerüljön mindkét fél számára elfogadható egyességet kötnünk az adósokkal, mivel amennyiben egy ügy nem kerül jogi szakaszba, úgy nem merülnek fel vele kapcsolatban jogi többletköltségek sem. 2017-ben az egy ügyre jutó átlagos várható jogi költség mintegy 50.000 forintot tett ki” – mondta el a kutatás kapcsán Nagy Ferenc, az EOS Faktor Zrt. Pénzügyi és kontrolling igazgatóságának vezetője.


Nagy Ferenc – EOS Faktor Zrt.

Oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .