Kortársak és klasszikusok a Zsámbéki Nyári Színház idei műsorán

    Június 29-én nyitja kapuit a Zsámbéki Nyári Színház a Zichy-kastély szabadtéri színpadán. A szezonban kortárs és klasszikus darabokkal, 13 előadással, köztük három bemutatóval várják a nézőket.

Tudtad?

    Itt látható először Háy János és Kollár-Klemencz László KutyaGOló című előadása, a beregszászi társulat Örkény István Tóték című darabjával lép fel, látható a QJÚB formáció Radnóti-előadásának nyilvános összpróbája, valamint Lackfi János Medveles című darabja – emelik ki a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.


    Az idei sorozat június 29-én A Kellékes című monodrámával, Kern András játékával indul. Eberhard Streul német rendező, író és zeneszerző darabja Parti Nagy Lajos átiratában látható.


    Július 12-én tűzik műsorra Földes László Hobo önálló előadói estjét. A Hármasoltárban annak a három géniusznak állít emléket, akik nagy hatással voltak rá: József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison.


    Irodalom és zene fonódik egybe a Szabó Balázs Bandája július 13-i koncertjén, amelyet a zenekar magyar költőknek szentel. A Csöndkabát című akusztikus, versmegzenésítésekre épülő irodalmi esten a hagyományos zenekari hangzástól eltérően vonósokkal kiegészülve keltik életre kedvenc költők verseit.


    Kollár-Klemencz László és Háy János közös barangolásra indul július 14-én Zsámbékon.

“Eredetileg egy magazin kérése volt, hogy nézzünk valahogy másképp a világra, mondjuk úgy, mint egy kutya (János) vagy egy ló (Laci). És ez a Laci és János egymás mellett maradt, hogy gondolkodjon sorsokról, otthonról, szerelmekről, teremtésről és pusztításról, életről és halálról” – áll a produkció ismertetőjében.

Mint írják, a KutyaGOló az érzelmek közössége, dalok, versek és novellák, sokszor a legfrissebb szövegek bemutatója.


    Visky András életregénye, a Kitelepítés zenés felolvasószínházi változata július 21-én érkezik a Zichy-kastélyba a szerzővel, Juhász Annával, Ávéd Jánossal és Vecsei H. Miklóssal a színpadon. Az est középpontjában a szakralitás ereje és a megrendítő személyes élettörténet áll.


    Július 28-án látható Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című előadása a Platon Karataev frontembere, Balla Gergely közreműködésével. Az előadás után közönségtalálkozót rendeznek.


    Augusztus 3-án Mucsi Zoltán az Egy életem című produkcióban élete legfontosabb történeteit meséli el a közönségnek.


    Vecsei H. Miklós A kis herceg című előadását Csorba Lóci, a Lóci játszik frontembere dalokkal kíséri. Az augusztus 11-én látható Seres Tamás rendezte előadásra gyerekeket és felnőtteket is várnak.


    A beregszászi társulat Örkény István Tóték című darabját mutatja be Vidnyánszky Attila rendezésében, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főbb szerepekben. A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója augusztus 23-án látható.


    Augusztus 24-én Lackfi János Medveles című, zsámbéki koprodukcióban színre vitt darabját láthatja a közönség. Az Őze Áron rendezte darabban Csiby Gergely és Marton Róbert játszik.


    Augusztus 25-én a Lányos és fiús apák című produkció szerepel a programban. A Grecsó Krisztián által felolvasott szövegekre apa és fia, Dés László szaxofonon és Dés András ütőhangszereken improvizál.


    A QJÚB alkotócsapata Radnóti Miklós születésének 115., halálának 80. és Gyarmati Fanni halálának 10. évfordulóján arra tesz kísérletet, hogy kettejük kapcsolatán keresztül bemutassa a 20. század borzalmai mögött meghúzódó tántoríthatatlanságot, tisztaságot és bátorságot. A Radnóti című darab nyilvános összpróbája augusztus 30-án látható Zsámbékon, Vecsei H. Miklós rendezésében.


    Idei évadát a zsámbéki színház Márai Sándor Hallgatni akartam című művével zárja, Hegedűs D. Gézával a színpadon. A mű vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak – írják.


    A programokról bővebb információ a Zsámbéki Nyári Színház honlapján található.