A KORE elnöke tartott előadást az SE Családgondozási Módszertani Tanszékén

Földvári-Nagy Zsuzsanna a koraszülés kihívásairól és az érintettek lehetőségeiről beszélt a jövő szakembereinek

Szülői edukációról, érzelmekről, érdekérvényesítésről, a szakemberek érzékenyítéséről, segítségnyújtási lehetőségekről, önkéntességről és a koraszülés hazai helyzetéről tartott előadást Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnöke a Semmelweis Egyetem Családgondozási Módszertani Tanszékén 2017. november 9-én. Az eseményen a KORE önkéntesei és szakértői által összeállított PICi füzeteket is átadták a hallgatóknak, hogy a felsőoktatásban részt vevők is megismerkedhessenek a koraszülés és az azt követő időszak részleteivel, valamint a KORE családsegítő munkájával.

Földvári-Nagy Zsuzsannát személyes tapasztalatai sarkallták Magyarország legnagyobb és leghosszabb ideje működő önkéntes koraszülött-támogató egyesülete megalapítására. 2007 decemberében alig 610 grammos kisbabának adott életet. Extrém kis súlyú koraszülöttjével hirtelen számos, addig ismeretlen problémával találta magát szembe, melyek nagy részét egyedül, segítség nélkül kellett megoldania, ismerős sorstársak, összefoglalt információk, a szülők, családok támogatása szempontjából képzett és tapasztalt szakértők hiányában. Amikor a koraszülött intenzív osztályon eltöltött hosszú, küzdelmes hónapok után gyermekét hazavihette, az édesanya elhatározta, kezébe veszi a koracsaládok támogatását és tájékoztatását, felkészítését.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) 2011-ben nőtt ki a koraszulott.com önsegítő portálból. Földvári-Nagy Zsuzsanna és számos sorstársa önkéntes munkával, tanáccsal és kapcsolatokkal, a virtuális világból kilépve is információt, fizikai és lelki támogatást kínálnak a koraszüléssel szembesülő családoknak. A KORE munkájának köszönhető, hogy 2012. óta november 17-én, a koraszülés világnapján lilába borul Magyarország: így is felhívják a társadalom figyelmét a koraszülöttség komplex problémakörére. Az Egyesület 21 perinatális intenzív centrumot (PIC) lát el a korababák ápolásához szükséges textíliákkal, kiegészítőkkel és önkénteseik segítségével is enyhítik a támogatásra szoruló koracsaládok nehézségeit.

Hogy a kórházban és otthon, összegyűjtve, azonnal elővehető változatban is meglegyen az összes szükséges információ, a KORE összeállította a PICi füzetet. Ez a komplex információs kiadvány nélkülözhetetlen a frissen a koraszülés helyzetébe kerülő családoknak. A PICi füzetek létrehozásában a NaturAqua, a koraszülött-ellátás elkötelezett támogatója is segített; az együttműködésnek hála egyre több PIC-en elérhető a kiadvány.

Az eddigi eredmények mellett a KORE elnöke az egyesület hosszú távú céljairól is beszélt az SE tanszékén tartott előadáson. A bizonytalanság, kétségbeesés, gyász, önvád, harag, frusztráció és félelem, magára hagyatottság érzését átélő érintettek segítése kollektív kötelességünk. Támogatásukhoz komplex megközelítés szükséges: az érintett sorstárs közösség erősítése mellett az érdekérvényesítés, a szülői edukáció, az önkéntes segítők képzése is ugyanolyan fontos. Emellett az egészségügyi szakemberek érzékenyítése is elengedhetetlen ahhoz, hogy családbarát körülmények között, a szükséges információk birtokában, elérhető, képzett, segítőkész és alázatos támogatói hálóval körülvéve tudják a koracsaládok átvészelni a korababa gyarapodását, gyógyulását.

Az Egyesület küldetése akkor teljesülhet, ha a koraszülöttség témakörében is kialakul a partneri viszony, a nyílt kommunikáció, az empátia, az együttműködés, a segítségnyújtási hajlandóság – és végül, de nem utolsósorban a szülők kompetensnek érezhetik magukat gyermekük állapotával, jövőjével kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .