Kőműves, mentőtiszt és NB2-es asztaliteniszező diák is nyert az országos edukatív versenyeken

Két nap alatt öt országos tudományos diákverseny zárult Budapesten, az UP Rendezvénytérben. Az olimpia, a KRESZ, a netes, a pénzügyes és a bűnmegelőzési tematikájú edukatív játékokon összesen több mint 110 ezren vettek részt, közülük kerültek ki a döntők során a legjobbak. A végső küzdelmek érdekes párbajokat, és még különlegesebb győzelmeket produkáltak. A Nagy Diák KRESZ-tesztet például egy debreceni, kőművesnek tanuló fiú nyerte. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt győztese pedig mentőtiszt hallgató lett, aki teljes szabadidejében a Magyar Vöröskeresztnek önkénteskedik.

A DUE Médiahálózat hosszú évek óta szervezi az országos edukatív versenyeket diákoknak hasonló rendszerben. A teszteket bárki kitöltheti a Nagy Diák Tesztek honlapon vagy applikációban, majd a jellemzően 14-24 év közötti korosztályból a legjobb 1000 részvevőt invitálják a középdöntőkre, és közülük kerül ki minden alkalommal a 10 vagy 20 döntős. Az UP Rendezvénytérben ezúttal négy játék döntőjét, és öt játék díjátadóját rendezték meg. Elsőként a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt fináléját, amit 2024-ben hetedik alkalommal hirdetett meg a DUE Médiahálózat az Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen. A jubileumi alkalomra kapcsolódott be eddig a legtöbb diák a játékba: közel 22 ezren töltötték ki sikeresen az online tesztet. A középdöntő fordulójában itt már két ágon folyt a verseny: 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlott a játék, és a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezték.

A 18 év alatti korosztályban a 15 éves Kunos Karolina diadalmaskodott, aki a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója. Mint mondta, nagy előnye származott abból, hogy otthon teljesen tudatosan élnek bűnmegelőzési szempontból, ami elsősorban jogász édesanyjának köszönhető. Fotókat nem rak ki a közösségi oldalakra, és az egész család számára kulcstartóból kamerafedőket készített a laptopjaikhoz. Karolina szabadidejében nyári ruhákat és táskákat varr magának. Első helyezettként egy okostelefont nyert. A 18 év feletti korcsoportban Kovács Krisztián lett az első Gellénházáról. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem elsőéves hallgatója, és bár kiválóan teljesített a bűnmegelőzési teszten, mentőtisztként képzeli el a jövőjét. Krisztián elmondása alapján aktívan használja a közösségi médiát, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint más rendőrségi szervek követésével szerezte meg a játékhoz szükséges tudást. Szabadidejében a Magyar Vöröskereszt önkéntese. Országszerte segíti munkájával a szervezetet, elsősegélynyújtást tanít, adománygyűjtésben vesz részt, valamint baleset-szimulációk és mentési bemutatók során imitátor. Győzelmének köszönhetően egy mountain bike-kal gazdagodott, ami nagyon jól jött neki, mert épp kerékpárt szeretett volna vásárolni. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával jött létre.

Ezután következett a Nagy Diák KRESZ-teszt, amit a DUE Médiahálózat – az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság partnerségében – többek közt azzal a céllal indított el nyolc éve, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá a biztonságos közúti közlekedésüket segítő információkhoz, szabályokhoz. A döntő két kategóriában zajlott, így két első helyezettet hirdettek. 

Győzelmének köszönhetően térítésmentesen szerezhet autós jogosítványt Kolozsvári Ferenc, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola másodikos diákja, amint betölti a 17. életévét. Ferenc kőművesnek tanul, annak ellenére, hogy hihetetlen pályát futott be eddig közlekedéstudományi területen. Ez idáig nagyjából 20 KRESZ-versenyen vett részt, beleértve területi, vármegyei és országos megmérettetéseket, köztük a Kerékpáros Iskola Kupát és a Ki a mester két keréken? vetélkedőt. Már óvodásként országos bajnok lett, kétszer nyert általános iskolásként szintén országos versenyt, van sok ezüst- és bronzérme, továbbá csapatban 7. lett Európa Bajnokságon. Ezúttal a Nagy Diák KRESZ-tesztet nyerte meg több mint 22 ezer indulóból. Sikerét, sikereit tömören úgy magyarázza: ez a hobbim. A tudás vélhetően a szülőktől is eredeztethető, mivel Ferenc nővére, Zsanett győzött két évvel ezelőtt a Nagy Diák KRESZ-teszten, akkor még az öcs a nézőtérről szurkolt testvérének. 

A Nagy Diák KRESZ-teszt másik kategóriájában egy elektromos robogó volt a fődíj, amit Csömörről Kortusz-Fráter Bence nyert meg. Bence a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból ballag, és a Budapesti Corvinus Egyetem üzleti adattudomány szakára jelentkezett. A Nagy Diák KRESZ-teszt az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésével jött létre. Harmadikként következett a Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztje. A DUE Médiahálózat és a Magyar Olimpiai Bizottság azzal a céllal indította az edukatív vetélkedőt, hogy a gyerekekben felkeltse és elmélyítse az olimpiai büszkeséget, információt adjon az olimpiai sportágakról és a magyar sikerekről. A döntőben villámkérdéseket kaptak a résztvevők többek közt Kovács Kokó Istvánról, Gyulay Zsoltról, Hosszú Katinkáról, Egerszegi Krisztináról, Berki Krisztiánról és a férfi vízilabda-válogatottról. 

Harmadik helyen végzett, és ezzel egy MTB kerékpárt nyert Budai Mátyás. Második lett Jánosik Áron, ő egy Samsung LED Smart televízióval távozhatott a döntő helyszínéről. Az első helyet Kőszegi Gergő kaparintotta meg, és egy Samsung Galaxy S20 mobiltelefonnal gazdagodott. Gergő már rutinos játékosként vett részt a döntőben, ugyanis hét alkalommal jutott már döntőbe csapatával a Mező Ferenc Szellemi Olimpiai Vetélkedő döntőjébe. Egyszer nyertek, három alkalommal szereztek ezüstérmet. A dombóvári fiú a Pécsi Tudományegyetemen harmadéves joghallgató. A tanulás mellett versenyszerűen sportol, a Dombóvári Asztalitenisz Club Egyesület színeiben az NB2-es bajnokságban pingpongozik. 

A legvégére maradt a Nagy Diák Pénzügyes Teszt, amit a DUE Médiahálózat azzal a céllal szervezett meg, hogy a résztvevő fiatalok magabiztosabban mozogjanak a pénz világában, tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel, tudatosan tervezzék meg pénzügyeiket és megfelelő tájékozódás után jó döntéseket hozzanak A több mint 28 ezer indulóból Páli Ádám, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium tizenegyedikes hallgatója győzött. 

Ádám szabadidejében trombitál, és a Sárvári Koncertfúvószenekar tagja. Szeptemberben Görögországban képviseli majd ötödmagával Magyarországot a cseh jegybank által szervezett Közgazdasági Diákolimpián, amin 4 kontinensről, 22 országból 80 ezer diák fog részt venni. Ádám számtalan pénzügyi versenyen vett rész, közülük kétszer lett csapatban második a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyen. Érdekesség, hogy itt csapattársa volt az a Szafián Réka, aki most a Nagy Diák Pénzügyi Teszt második helyezettje lett, és nem mellékesen osztálytársak is. Mindkettejüknek Kiss Zoltán a pénzügyi tanára a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumban, ahogy a tavalyi Nagy Diák Pénzügyes Teszt győztesének, Kovács Bencének, és az idei Nagy Diák Banktudós Teszt első helyezettjének, Szafián Réka testvérének, Petrának is. 

Az idei Nagy Diák Pénzügyes tesz bronzérmese Selmeci Ruben lett, ő egy elektromos rollerrel gazdagodott, Szafián Réka egy 1 hetes görög utazást, míg Páli Ádám egy laptopot nyert. 

A Pénziránytű Alapítvány egy 200 ezer forintos műszaki vásárlási utalvánnyal díjazta a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumot, ugyanis az intézményből töltötték ki a legtöbben a tesztet, összesen 588-an.

A Nagy Diák Pénzügyes Tesztet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, a Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért, az Államadósság Kezelő Központ Zrt., a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Magyar Államkincstár, a Diákhitel Központ Zrt. és a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta.

A négy döntőt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával közvetítette online platformjain a DUE Médiahálózat, és hamarosan látható mind a négy verseny az MTVA egyik csatornáján. A programsorozatban kihirdették a DUE Médiahálózat a Yettel Magyarországgal közösen indított Nagy Diák TudatosNet Teszt dobogósait is. Harmadik helyen végzett Gazsy Bendegúz, második lett Szalontai Soma, a dobogó tetejére pedig Tóth Sándor Bendegúz állhatott. A 16 éves Sándor a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum szoftverfejlesztő szakán tanul. A versenyzés nem áll távol tőle, a Diákolimpián megyei harmadik helyezést ért el internet témakörben. Szeret sakkozni, konditerembe jár, és érdeklődik a tőzsdézés iránt. Természetesen sokat netezik, naponta legalább 4-5 órát. Nyolcéves korában kapta az első laptopját, azóta böngészik a világhálón, de mint mondta, fiatalabbként szülői felügyelettel és időkorláttal tette azt.

Szintén az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon hirdették ki a Nagy Diák Médiaismereti Teszt végeredményét, és tartották meg az ünnepélyes díjátadót. A Nagy Diák Médiaismereti Teszt első, online fordulójába több mint 9.000 fiatal kapcsolódott be az ország minden részéről. Közülük a legeredményesebb 1.000 játékos kapott meghívást a középdöntőbe, ahol egy újabb 15 kérdéses online tesztet kellett kitölteni. Innen egyenes út vezetett a döntőbe annak a 20 játékosnak, akik a leggyorsabban töltötték ki helyesen a középdöntős kérdéssort. A negyedik alkalommal megrendezett, tudatos médiahasználatra edukáló vetélkedőt Sándor Ádám nyerte, aki egy Samsung Galaxy Tab A8 tablettel gazdagodott. A Nagy Diák Médiaismerti Tesztet a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatta.

Részletek: 

http://www.due.hu