Komoly kereslet zúdult rá az ingatlanpiacra januárban

2021 legnagyobb kérdése a munkaerőkínálat alakulása lesz
Az idén életbe lépett újabb kormányzati lakásteremtési kedvezményeknek két jelentős, egymásra épülő hatása volt: a bejelentések után tavaly a legtöbben már kivártak a vásárlással, emiatt januárban berobbant az adás-vételek száma. Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, az áfacsökkentés és az illetékkedvezmény a keresleti és a kínálati oldalnak is egyaránt előnyös, az intézkedéseknek köszönhetően pedig várhatóan sikerül ellensúlyozni a koronavírus-járvány alatt a szegmensben tapasztalt visszaesést.

A magyar kormány 2020 őszén jelentette be az otthonteremtési kedvezmények újabb elemeit, melyek idén január elsejével váltak hatályossá. Az egyik legjelentősebb enyhítés, hogy aki újépítésű ingatlant vásárol, ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet, akkor az eddigi 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie.

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa emlékeztetett, az adócsökkentést tulajdonképpen feltámasztották, hiszen korábban már létezett, és ismert előnyei is vannak.

„A keresleti oldalt kevésbé érintette a 27 százalékos áfa tavaly, hiszen voltak még a piacon olyan ingatlanok, amik 5 százalékos áfával épültek. A kínálatban viszont jelentős volt a visszaesés, jóval kevesebb projekt indult. Úgy érezzük, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően a kínálat is visszatér majd a korábbi szintre és sikerül ellensúlyozni a válság okozta visszaesést is” – magyarázta a szakember.

Az is kivárt, akire nem is vonatkoznak a kedvezmények

Mint fogalmazott, a másik jelentős enyhítés a családok számára, hogy akik csokkal vásárolnak új építésű ingatlant, januártól az 5 százaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Ez egy 30 milliós lakásnál a 6,5 milliós megtakarításon túl további 1,5 milliós visszaigénylést jelent, az 50 milliósnál pedig a 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót.

Vincze Krisztián szerint ezzel a lehetőséggel sokan szerettek volna élni, ezért a bejelentéseket követő hónapokban, az év utolsó negyedében megállt a piac, mert mindenki kivárt.

„Elég komoly kereslet zúdult most rá a piacra. Tapasztalataink szerint ha valamilyen változást helyeznek kilátásba, engedményeket lebegtetnek be, akkor még azok is megállnak, akik igénybe sem tudják venni azokat, mert szemlélik a hatásokat. Az is kijelenthető, hogy az átlagosnál jóval több előszerződést kötöttek októbertől december végéig, hiszen így az adás-vételre csak januárban kerül sor, és a kedvezményekkel lehet élni” – magyarázta.

Még több szakember kell

A GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa szerint 2021 legnagyobb kérdése az lesz, hogy a támogatások milyen hatással lesznek a munkaerőkínálatra.

„Szakember kell az építkezések mellett a felújításokhoz is, amit szintén pénzel idéntől az állam, de jelenlegi tudásunk szerint a kedvezmények 2022 decemberéig vehetők igénybe, tehát szorít mindenkit a határidő, torlódás alakulhat ki. Ennek részben lehet egy árfelhajtó hatása is a piacra, részben pedig azt is eredményezheti, hogy akik elvesztették a munkájukat, átképzik magukat és az építőiparban próbálnak munkát találni. Persze vannak könnyebben és nehezebben elsajátítható szakmák is, de lehetőséget teremt a családoknak, ez is az átfogó támogatási logika része” – zárta szavait.