Harisnya vs. harisnyanadrág

Honnan ered és mi köztük a különbség?


Itt az ősz. Ez a lehullott színes falevelek mellett azt jelenti, hogy itt az idő kicserélni a könnyű nyári ruhákat és a szandálokat melegebb ruhadarabokra és harisnyákra. Vagy harisnyanadrágokra? Nézze meg, mi is a különbség a hasonló megnevezésű kiegészítők között, és mikor voltak a legnépszerűbbek.

Lehet, hogy meglepően hangzik, de a vékony és elasztikus harisnyák – manapság minden női ruhatár része – csak a második világháború idejében látták meg a napvilágot. Abban az időben jelentek meg a piacon az első harisnyák nylonból, szintetikus anyagból, amely rugalmas volt és a gyártási költségek sem voltak magasak. Az akkori hölgyek számára, akik a mai nőknél sokkal gyakrabban viseltek szoknyákat és ruhákat, ideális ruhadarab volt.

A praktikus „nylon“ hamar nagy konkurencia lett az addig népszerű selyem harisnyáknak, melyek tekintettel a természetes alapanyag árára nem voltak elérhetők mindenki számára. Így történt az, hogy az amerikai DuPont társaság laboratóriumban kifejlesztett poliamid fonal nem véletlenül okozott divat forradalmat.

A háború idejében készült harisnyák zömében testszínűek voltak, hátoldalon végig egy kontrasztos fekete varrással. Annak ellenére, hogy a mai harisnyákat már nem kell összevarrni, ma is kaphatók modellek ezzel az ikonikus részlettel. A női harisnyaáruk kínálata a következő években további fazonokkal és designokkal bővült, és megjelentek a praktikus harisnyanadrágok is.

Harisnya és harisnyanadrág

Bár a két megnevezés sok embernél összekeveredik, a harisnya és a harisnyanadrág között lényeges különbség van. Igaz, azonos anyagból készülnek, de a harisnya mindig párban kapható, és csak a combok kétharmadáig húzható fel, ezzel szemben a harisnyanadrág egészen derékig ér, és eltakarja a test egész alsó részét.

A harisnya előnye, hogy nem szorít és csak a lábakat öltözteti, ezért főként melegebb időszakokra ajánlott. És őszintén szólva –⁠ az egészen derékig érő harisnyanadrággal szemben jobban is mutat. Ugyanakkor nem tudnak alakformáló hatást kiváltani a has- vagy a csípőrészen, ez viszont a harisnyanadrágok nagy előnye.

A harisnyatartó öv is megérdemli a figyelmet

Ha ideális harisnyát keres, választhat combfixet is, mely a megerősített rugalmas felső szegélynek köszönhetően hozzátapad a bőrhöz. A jobb megbízhatóságért a belső oldalán szilikon szegélyek is lehetnek, melyek megakadályozzák a harisnya lecsúszását. A combfix szűk ruha vagy szoknya alá is felvehető, mivel a harisnyanadrággal ellentétben észrevétlen marad.

Ha viszont nem rajong a combokhoz szorosan illeszkedő szegélyekért, válassza a keskeny pántokkal készült harisnyatartó övet, amely stabilan rögzíti a harisnyát. Bár úgy tűnhet, hogy a harisnyatartó övek ideje rég lejárt, meg lesz lepve, hogy mennyire kényelmes is lehet. És ha szívesen viseli a rafinált, retró hatású darabokat, érdemes kipróbálni!

A harisnyanadrág melegít, és eltakarja az apró hibákat

A harisnyanadrágok azért népszerűek a nők körében, mert nagyon praktikusak. Kellemes melegérzetet biztosítanak amikor hűvösebbre fordul az idő, nem kell állandóan figyelni, hogy a harisnya a helyén van-e, de főleg alakformáló hatásuk is van anélkül, hogy speciális alakformáló fehérneműt kellene viselni. Ha a megerősített derékrésszel készült alakformáló harisnyanadrágot választ, jutalma a laposabb has és a feszesebb popsi lesz.