Kína világelső a tudományos publikációk terén

    Kína világelső a tudományos publikációk terén: 2018 és 2020 között a világ tudományos tanulmányainak 23,4 százalékát publikálta, és ezzel megelőzte az Egyesült Államokat – írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

    A japán Nemzeti Tudományos és Technológiai Politikai Intézet (NISTP) által a héten közzétett jelentés szerint jelenleg Kína publikálja a legtöbb tudományos kutatást évente, őt az USA és Németország követi. A felmérés a 2018 és 2020 közötti számadatokon alapul.


    A japán NISTP-jelentésből többek között az is kiderült, hogy a világ legtöbbet idézett – hivatkozott – 1 százaléknyi tudományos publikációjának 27,2 százalékát a kínai kutatások teszik ki. A tudományos életben az általánosan használt mérőszám a hivatkozások száma.


    Kína évente átlagosan 407 181 tudományos cikket publikált, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, amely 293 434 cikket tett közzé.


    Kína leginkább az anyagtudomány, a kémia, a mérnöki tudományok és a matematika területén végzett kutatásokat, míg az amerikai kutatók a klinikai orvostudomány, az élettudományi alapkutatások és a fizika területén voltak termékenyebbek.


    A beszámoló szerint az Egyesült Államok még mindig többet költ kutatásra és fejlesztésre a vállalati és az egyetemi szektorban, mint bármely más ország.


    “Kína a világ egyik legkiemelkedőbb országa a tudományos publikációk mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt” – emelte ki Kuroki Sinicsi, a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa a Nikkei Asia című lapnak tett interjújában.