A kiégés megelőzése volt a legnépszerűbb téma a Segítők Napján

Múlt hétvégén rendezték meg az első Segítők Napját a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ Váci utcai épületében. A két teremben zajló előadásokon és a gyakorlati workshopokon mindenki támogatást és útmutatást kaphatott, aki akár hivatásszerűen, akár szabadidejében mások segítésével szeretne foglalkozni. A gyermekvédelemről szóló előadás és a kiégés kezelésétét célzó workshopok vonzották a legtöbb érdeklődőt.

Szeptember 24-én, vasárnap rendezte meg a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ az első Segítők Napját. Az intézmény évről évre azt tapasztalja, hogy egyre nagyobb a kereslet az általuk oktatott segítő szakmákra. Innen jött az ötlet, hogy egy egész napos rendezvény keretében fórumot és tudásközpontot hoznak létre a segíteni vágyók számára.

A két teremben zajló előadásokon olyan szakemberek engedtek betekintést munkájukba, mint az Országos Mentőszolgálat, a Pető Intézet vagy a Bátor Tábor képviselői. Mindezek mellett olyan témákról is hallhattak az érdeklődők, mint a megváltozott munkaképességgel élők segítése, a gyermekvédelem, az idősgondozás vagy a kiégés. Utóbbi bizonyult a legnépszerűbb témának, a kiégés kezelésével foglalkozó workshopokon vettek részt a legtöbben. Nem véletlen, hiszen ez napjaink egyik fókusztémája is, a segítő szakmákban pedig kiemelten fontos, hiszen akkor tudunk adni másoknak, ha magunkkal is rendszeresen törődünk és kezelni tudjuk a munkánkkal járó lelki megterhelést.

Azt tapasztaltuk, hogy aki ellátogatott hozzánk, jó hangulatban töltötte a vasárnapot és feltöltődött az útravalóként gyűjtött hasznos információkkal. Bízunk benne, hogy sikerült kapcsolódási pontot biztosítani a segítő szándékú emberek és szervezetek között és sok értékes együttműködés indult el a hétvége nyomán. Reméljük, hogy a kezdeményezésünk hírére jövőre még nagyobb körben tarthatjuk meg a Segítők Napját!” – mondta el Vecsey Dalma, a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ kommunikációs vezetője.

A meghívott szervezetek munkatársaival az előadások között is kapcsolatba léphettek az érdeklődők az egész nap működő információs standoknál.

A Segítők Napjának látványos eleme volt az épület belső udvarán felállított installáció. A rendezvény honlapján beküldött hálaüzenetek óriási szívekre nyomtatva jelentek meg, amelyeket a harmadik emeletről távcsövekkel lehetett elolvasni, ezzel megidézve a köszönetnyilvánítás meghitt élményét.