Kampány indult az európai állatjólét népszerűsítésére

Az Európai Bizottság több mint 40 éve promótálja az állatjólétet, amelynek köszönhetően a haszonállatok élete folyamatosan javult. A Bizottság 2020. május 20-án elfogadta a „termőföldtől az asztalig” stratégiát (Farm2Fork), amellyel bejelentették, hogy a Bizottság felülvizsgálja az állatjóléttel kapcsolatos törvénykezést 2023 végéig, hogy az meg inkább megfeleljen a legfrissebb tudományos eredményeknek.

Ennek köszönhetően egyre nagyobb figyelem jut a felelős állattartás mellett az állatjólét kérdésére is. A haszonállatokra fókuszálva azon dolgoznak, hogy az állattartó telepeken tartott állatok ne szenvedjenek, a tartási körülményeik javuljanak és a vágási mód kíméletes, fájdalommentes legyen.

A Juh Terméktanács (JTT), az Interovic (a spanyol Juh- és Kecskehús Szakmaközi Szervezet), és a Provacuno (a spanyol Marhahús Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakmaközi Szervezet) komolyan elkötelezettek az állatjólét, a fenntarthatóság, a „termőföldtől az asztalig” (F2F) stratégia és a 2050 Karbonsemleges célkitűzések iránt. Ez az elköteleződés nem csupán szándékot jelent, hanem érvényre jut számos törekvésben is, amelyeket ezek a szervezetek kezdeményeznek és valósítanak meg a termelőkkel közösen, hogy sikert érjenek el a klímaváltozás lelassításában, valamint a fenntartható és tiszteletteljes termelési modellel kapcsolatos harcban. A két országban működő három szervezet Európai Uniós társ-finanszírozással 2022 és 2024 között népszerűsíti az állatjólétet.

Amint azt az EU politikája egyértelműen kimondja, a fenntarthatóság nem választható: az európai agrár-élelmiszeripari ágazat fenntarthatósága sem. A fenntarthatóság és az állatok jóléte szorosan összefügg, és nem lehet különválasztani. Jelenleg nincsenek konkrét európai iránymutatások a juhokra, kecskékre és szarvasmarhára vonatkozóan, ezért ez a program lehetőséget kínál arra is, hogy európai szinten referenciát állítsanak fel.

Ennek a programnak az a célja, hogy:

  • Kiemelje az európai mezőgazdaság fenntarthatóságát, hangsúlyozva az ágazat jótékony szerepét a klíma- és környezetvédelem terén, és különösen az állatjóléti tanúsítványok szerepét e fenntarthatósági célok elérésében.
  • Növelje az európai termékekkel kapcsolatos tudatosságot a lakosság, a termelők és az értékesítési láncok körében.
  • Népszerűsítse az állatjóléti tanúsító jelöléseket a termelők, az ipar és a forgalmazó szektor körében, hogy eljuthasson a végső fogyasztókhoz is, akik az értékesítés helyén hozott döntéseik révén kinyilváníthassák valódi elkötelezettségüket a környezet, a fenntarthatóság és az állatjólét iránt.

A projekt nyitórendezvényére december 9-én került sor, amelyet Prof. Dr. Jávor András, a JTT elnöke nyitott meg. Kiemelte a téma fontosságát és nélkülözhetetlennek tartja az ezzel kapcsolatos ismeretek kommunikálását is. Magyarországon elsősorban a kiskérődző ágazat állatjólétére összpontosítanak, míg Spanyolországban a szarvasmarha-ágazat is képviselteti magát.

Ahogy azt Dr. Kukovics Sándor, a JTT ügyvezető igazgatója elmondta a projekt nyitórendezvényén, már sikeresen megrendezték 2022. november 14-én az I. Állatjóléti Szimpóziumot is a program keretében Madridban, Spanyolországban. Ez egy igazi mérföldkőnek tekinthető, hiszen ez volt az első olyan világméretű találkozó, amely ilyen témára fókuszál, tudományos szempontból pedig minden olyan aspektussal foglalkozik, amely garantálja az állatok jólétét.

Bátor Árpád, a Palota Vidék Zrt. vezérigazgatója a termelői oldalról mutatta be az állatjólét helyzetét a nyitókonferencián, amelyen beszámolt az ágazati kihívásokról is.

A program keretében számos kiállításon, vásáron, online és offline médiafelületeken is lehet találkozni a kampánnyal a projekt időtartama alatt.

A projektről és az állatjólétről minden információ elérhető a program többnyelvű honlapján is: www.europaiallatjolet.eu