A jövő közlekedésében mindannyian együtt veszünk részt

Döbbenetes, de idén már 24. alkalommal rendezték meg az intelligens közlekedési rendszerek világkonferenciáját, a kiállítók között természetesen ott volt a Toyota is.

A legelső, 1994-es rendezvény óta minden évben, azaz csaknem negyed évszázada vesz részt a Toyota az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) elterjedését és fejlesztését szorgalmazó szakmai szimpóziumon. A világ legértékesebb autógyártója idén is teljes szélességében mutatta be a témához kapcsolódó, sokrétű tevékenységeit, annál is inkább, mert az idei montreali rendezvény vezérmotívuma különösen fontos a Toyota számára.

Az „Új generációs, integrált mobilitás: közlekedés az intelligens városokban” tematikához igazodva a Toyota minden irányból körbejárta az intelligens közlekedésű társadalom kérdéskörét. Szerephez jutott a halálos kimenetelű balesetektől teljesen mentes jövő megvalósítását célzó Kooperatív ITS technológia – egy olyan integrált biztonsági rendszer, amely a közlekedés minden résztvevőjét, az embereket, a járműveket és a városi infrastruktúrát egységbe foglalva igyekszik gondoskodni a balesetmentes mobilitásról.

A technológia részleteibe virtuális szemüvegeken és szimulátorokon keresztül nyerhettek betekintést a látogatók, akik a márka standján további fontos, kapcsolódó területek vívmányaival is megismerkedhettek. Így a Grenoble városában már évek óta sikeres próbaüzemmel zajló, új generációs közlekedési rendszerrel, a Ha:mo-val; vagy a vezeték nélküli adatrögzítővel, amely lehetővé teszi a forgalmi sávokra bontott, dinamikus, valós idejű forgalominformációs adatszolgáltatást, és amelyet jelenleg ötszáz tokiói taxin tesztelnek.

A kiállítás az elmúlt években mindig más és más oldalról vette szemügyre az intelligens mobilitás feladatait, és a Toyota ehhez igazodva évről évre bemutatja legfrissebb technológia vívmányait, a személyes mobilitástól kezdve a járművek és az infrastruktúra (V2I) közötti kommunikáción át a fogyasztás- és emisszió-csökkentésig.

Fotók: Toyota