Johnny Marr: “Jó érzés Smiths-számokat énekelni, de nem nosztalgiázom”

    Johnny Marrnak jó érzés a régi Smiths-számokat énekelni a színpadon, de ugyanolyan, mint a szólódalai előadása. “Nem nosztalgiázom, a fontos, hogy az emberek szeressék, amit hallanak” – mondta az angol gitáros keddi Sziget fesztiválos koncertje előtt az MTI-nek.

    A nyolcvanas években a máig ható manchesteri indie rock zenekarral, a Smiths-szel befutott gitáros az elmúlt három évtizedben számos sikeres projekt (The The, Electronic, Cribs) részese volt, manapság pedig szólóelőadóként dolgozik. Lemezein jó ideje ő maga énekel, holott korábban erről az oldaláról nem volt ismert.


    “Negyvenévesen kezdtem énekelni, de azért ennek voltak előzményei. Még a Smiths előtt, 16-18 évesen énekeltem egy-két induló zenekarban, aztán a nyolcvanas években a Pretendersben és az Electronicban is vokáloztam a háttérben, majd jóval később, amikor a Modest Mouse-ban és a Cribsben játszottam, rendszeresen vokáloztam a koncerteken. Mindig a gitározásra koncentráltam, soha nem akartam frontember lenni, de amikor az első valóban saját zenekarom, a Healers a 2000-es évek elején megalakult, úgy gondoltam, nincs szükségem másra, én is el tudom énekelni a saját számaimat” – idézte fel Johnny Marr az MTI-nek a backstage-ben adott interjúban.


    A Smiths 1983 és 1987 között létezett, az énekes és a szövegíró Morrissey volt, a gitáros-zeneszerző Johnny Marr, a basszusgitáros Andy Rourke, a dobos Mike Joyce. A közönség ma is elsősorban a Smiths-számokra kíváncsi Johnny Marrtól a színpadon. Repertoárján a Smiths-klasszikusok közül szerepel mások mellett a Bigmouth Strikes Again, a How Soon Is Now?, a ráadásszámok között pedig bérelt helye van a There Is a Light That Never Goes Out-nak. A Smiths-időszak mellett tavaly megjelent legutóbbi lemeze, a Call the Comet dalai állnak a középpontban mostani műsorában.


    A Smiths mellett három albumot és komoly sikereket hozott a Bernard Sumnerrel (New Order) közös projekt, az Electronic. Sumner idén júniusban Marr athéni koncertjén meglepetésvendégként elénekelte a Get the Message című Electronic-slágert. A gitáros megjegyezte: többször előfordult már ilyen, de nincs szó arról, hogy a közös projektet felélesszék, bármit is ír a közösségi média. “Ha megkérdezik, akarok-e újra dolgozni Bernarddal, azt mondom, igen, de számomra nincs fontosabb, mint a következő szólóalbum”.


    Idén két új dalt jelentetett meg, az Armatopiát és a The Bright Parade-et. Mint az MTI-nek fogalmazott, tervez további új dalt megjelentetni, de még tart a Call the Comet lemezt bemutató koncertsorozat, így új album felvételébe november előtt nem kezd bele.


    Egy nemrég nyilvánosságra került sztori kapcsán arról beszélt, hogy nem emlékszik arra, hogy Tony Wilson, a legendás manchesteri lemezkiadó, a Factory Records néhai vezetője 1981-ben (még a Smiths előtt) gitározni hívta volna a Durutti Column nevű zenekarba.


    “Szerintem ilyen nem volt, de arra emlékszem, hogy Tony azt akarta, hogy egy másik Factory-csapat, a Section 25 gitárosa legyek. Abban az időben nagyon vágytam egy lemezre, amin én játszom, de nem tetszett, hogy mindenki csak a Factoryval foglalkozott (hozzájuk tartozott a Joy Division, majd a New Order is). A Smiths is más utat választott és jól tette” – szögezte le Johnny Marr. 


    Az 55 éves Marr egyik gyermeke, a 21 éves Nile szintén zenész lett, sőt gitáros, akinek saját együttese (Man Made) van és játszott a híres filmzeneszerző, Hans Zimmer turnéján, de apjával is zenélt már együtt élőben. “Pályája elején jár és nem könnyű neki, mert óriási a konkurencia a rockszíntéren, de nem féltem, mert tehetséges, van akaratereje, és elérheti, amit akar”.


    Az MTI-nek elmondta: örül, hogy újra Magyarországon zenélhet; kilenc évvel ezelőtt a Cribsszel már fellépett a Szigeten. “Most itt töltök egy extra napot Budapesten, és megnézem a várost, meg a környékét, mindenki azt mondja, hogy gyönyörű”.