“Jobban teljesĂ­t” :-( 3286 fƑvel emelkedett a beazonosĂ­tott fertƑzöttek szĂĄma Ă©s elhunyt 65 krĂłnikus beteg

3286 Ășjabb magyar ĂĄllampolgĂĄrnĂĄl mutattĂĄk ki az Ășj koronavĂ­rus-fertƑzĂ©st (COVID-19), ezzel 71 413 fƑre nƑtt a hazĂĄnkban beazonosĂ­tott fertƑzöttek szĂĄma. Elhunyt 65 többsĂ©gĂ©ben idƑs, krĂłnikus beteg, Ă­gy az elhunytak szĂĄma 1699 fƑre emelkedett, 17 953-an pedig mĂĄr meggyĂłgyultak. Az aktĂ­v fertƑzöttek szĂĄma 51 761 fƑ. Az aktĂ­v fertƑzöttek 27 %-a, az elhunytak 34%-a, a gyĂłgyultak 28%-a budapesti. 3753 koronavĂ­rusos beteget ĂĄpolnak kĂłrhĂĄzban, közĂŒlĂŒk 267-en vannak lĂ©legeztetƑgĂ©pen.

Meghalt 65 krĂłnikus beteg, Ă©s Ășjabb 3286 magyar ĂĄllampolgĂĄrnĂĄl mutattĂĄk ki a koronavĂ­rus-fertƑzĂ©st – közölte a koronavirus.gov.hu pĂ©nteken.

    A kormĂĄnyzati portĂĄlon azt Ă­rtĂĄk: 71 413-ra nƑtt a MagyarorszĂĄgon azonosĂ­tott fertƑzöttek szĂĄma. Az elhunytak szĂĄma 1699-re emelkedett, 17 953-an mĂĄr meggyĂłgyultak.


    Az aktĂ­v fertƑzöttek szĂĄma 51 761. Az aktĂ­v fertƑzöttek 27 szĂĄzalĂ©ka, az elhunytak 34 szĂĄzalĂ©ka, a gyĂłgyultak 28 szĂĄzalĂ©ka budapesti. KĂłrhĂĄzban 3753 koronavĂ­rusos beteget ĂĄpolnak, közĂŒlĂŒk 267-en vannak lĂ©legeztetƑgĂ©pen.
    HatĂłsĂĄgi hĂĄzi karantĂ©nban 26 396-an vannak, a mintavĂ©telek szĂĄma 1 048 580.


    KiemeltĂ©k: a jĂĄrvĂĄny mĂĄsodik hullĂĄma meredeken emelkedƑ szakaszban van egĂ©sz EurĂłpĂĄban Ă©s MagyarorszĂĄgon is, a fertƑzöttek szĂĄma folyamatosan nƑ. A kormĂĄny cĂ©lja tovĂĄbbra is az, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi vĂ©dekezĂ©s fenntartĂĄsa mellett megtartsa az orszĂĄg mƱködƑkĂ©pessĂ©gĂ©t, Ă©s ne hagyja, hogy a vĂ­rus megbĂ©nĂ­tsa a mindennapokat. Ehhez azonban az ĂĄltalĂĄnos ĂłvintĂ©zkedĂ©sek betartĂĄsĂĄra van szĂŒksĂ©g, vagyis tovĂĄbbra is nagy az egyĂ©ni felelƑssĂ©g szerepe a vĂ©dekezĂ©sben, kĂŒlönösen a maszkviselĂ©sre vonatkozĂł elƑírĂĄsok betartĂĄsĂĄban.


    JövƑ hĂ©ttƑl tovĂĄbb szigorodnak a maszkviselĂ©sre vonatkozĂł szabĂĄlyok. Jelenleg az ĂŒzletekben Ă©s a tömegközlekedĂ©si eszközökön, a mozikban, szĂ­nhĂĄzakban, a bevĂĄsĂĄrlĂłközpontok terĂŒletĂ©n, az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi Ă©s szociĂĄlis intĂ©zmĂ©nyekben, az ĂŒgyfĂ©lfogadĂĄsi irodĂĄkban, a szabadtĂ©ri rendezvĂ©nyeken Ă©s a sportrendezvĂ©nyeken kötelezƑ a maszk hasznĂĄlata, hĂ©tfƑtƑl pedig mĂĄr a vendĂ©glĂĄtĂłhelyeken Ă©s a szĂłrakozĂłhelyeken maszkot kell viselni. A rendƑrök fokozottan ellenƑrzik a maszkviselĂ©st, Ă©s emelkedett a hatĂłsĂĄgi hĂĄzi karantĂ©n megszegĂ©se esetĂ©n kiszabhatĂł bĂ­rsĂĄg összege is. A vendĂ©glĂĄtĂłhelyeket Ă©s a szĂłrakozĂłhelyeket 23 Ăłrakor be kell zĂĄrni – Ă­rtĂĄk.


    KözöltĂ©k: az Ƒszi szĂŒnet alatt az iskolĂĄkban fertƑtlenĂ­tƑ nagytakarĂ­tĂĄst vĂ©geznek, Ă©s 86 ĂłvodĂĄban rendeltek el rendkĂ­vĂŒli szĂŒnetet.


    A vĂ­rus közössĂ©gi terjedĂ©sĂ©nek fĂ©kezĂ©sĂ©Ă©rt tovĂĄbbra is azt kĂ©rik az emberektƑl, kerĂŒljĂ©k azokat a helyeket, ahol zĂĄrt tĂ©rben sokan vannak, lehetƑleg tartsĂĄk a szociĂĄlis tĂĄvolsĂĄgot, gyakran Ă©s alaposan mossanak kezet. AkinĂ©l hatĂłsĂĄgi hĂĄzi karantĂ©nt rendeltek el, szigorĂșan tartsa be. Akinek tĂŒnetei vannak, ne menjen közössĂ©gbe, maradjon otthon Ă©s telefonon Ă©rtesĂ­tse hĂĄziorvosĂĄt. A kĂłrhĂĄzak fel vannak kĂ©szĂŒlve a fokozott terhelĂ©sre, minden kĂłrhĂĄzi ellĂĄtĂĄst igĂ©nylƑ betegnek jut kĂłrhĂĄzi ĂĄgy Ă©s ellĂĄtĂĄs – emeltĂ©k ki.


    HozzĂĄtettĂ©k: az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi vĂ©dekezĂ©s rĂ©szekĂ©nt mĂĄr tart az influenza elleni ingyenes oltĂĄsok beadĂĄsa; folyamatos a hĂĄziorvosi praxisok ellĂĄtĂĄsa a vĂ©dƑoltĂĄssal.


    Kiemelten fontos az idƑsek Ă©s a krĂłnikus betegek vĂ©delme. Az idƑseket is kĂ©rik, hogy fokozottan figyeljenek magukra Ă©s az ĂĄltalĂĄnos ĂłvintĂ©zkedĂ©sek betartĂĄsĂĄra. A kĂłrhĂĄzakban Ă©s az idƑsotthonokban lĂĄtogatĂĄsi tilalom van. Az idƑsotthonok fenntartĂłinak mindent meg kell tenniĂŒk a fertƑzĂ©sek elkerĂŒlĂ©sĂ©Ă©rt. Ha egy szociĂĄlis intĂ©zmĂ©nyben vagy bĂĄrhol mĂĄs közössĂ©gben gĂłcpont alakul ki, akkor a jĂĄrvĂĄnyĂŒgyi bevetĂ©si egysĂ©g megteszi a szĂŒksĂ©ges intĂ©zkedĂ©seket – hangsĂșlyoztĂĄk.


    A vĂ­rus terjedĂ©sĂ©nek gyorsulĂĄsĂĄval, egyre több mintavĂ©telt kell elvĂ©gezniĂŒk a mentƑknek is. Az OrszĂĄgos MentƑszolgĂĄlat a BelĂŒgyminisztĂ©rium (BM) közremƱködĂ©sĂ©vel napokon belĂŒl mĂ©g 200 mintavĂ©teli egysĂ©get ĂĄllĂ­t be orszĂĄgszerte. Az egysĂ©gek szemĂ©lyzetĂ©t vĂ©gzƑs orvostanhallgatĂłk alkotjĂĄk, a jĂĄrmƱveket a BM biztosĂ­tja. A mintavevƑket az OrszĂĄgos MentƑszolgĂĄlat kĂ©pezi ki – Ă­rtĂĄk.


    KözöltĂ©k azt is: a kormĂĄny az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi vĂ©dekezĂ©s fenntartĂĄsa mellett tovĂĄbbi gazdasĂĄgvĂ©delmi Ă©s csalĂĄdvĂ©delmi intĂ©zkedĂ©seken is dolgozik.


    Az oldal tĂ©rkĂ©pe alapjĂĄn eddig Budapesten (19 562) Ă©s Pest megyĂ©ben (8985) regisztrĂĄltĂĄk a legtöbb fertƑzöttet. Ezt követi Borsod-AbaĂșj-ZemplĂ©n (4517), GyƑr-Moson-Sopron (4362), Szabolcs-SzatmĂĄr-Bereg (3737) Ă©s HajdĂș-Bihar megye (3434). A fertƑzĂ©sben legkevĂ©sbĂ© Ă©rintett megye Tolna (717).

https://miazablogger.hu/2020/10/30/orban-hetfotol-uj-vilag-erobol-betartatjuk-a-szabalyokat/