Itt az Olympus OM-D E-MIX

Az Olympus bemutatta legújabb, OM-D E-M1X névre keresztelt fényképezőgépét. A megbízhatóság, sebesség, precizitás és képminőség szempontjából is egyértelműen professzionális felhasználásra tervezett E-M1X hozza az Olympus alapkoncepcióját: a legkisebb és legkönnyebb fényképezőgép-rendszert a maga kategóriájában.

Az Olympus OM-D sorozat legújabb tagja kihangsúlyozza a Mikro-NégyHarmad szenzortechnológiában rejlő potenciált a képalkotás világának legújabb vívmányait felvonultatva. Az integrált portré-markolatot is magában foglaló, masszív váz fejlesztésének alapvető igénye volt a legnagyobb szintű megbízhatóság és a szinte mindenféle körülmények között gondtalan használhatóság elérése.

A világ legjobb képstabilizátorával1, újratervezett, szupergyors auto-fókuszrendszerrel, valamint a nagy képfeldolgozási sebességet és

a kézből tartva is használható High Res Shot funkciót elérhetővé tevő két TruePic VIII képprocesszorral büszkélkedő, elképesztően nagyteljesítményű fényképezőgép a rendkívül hatékony funkciók, kiemelkedő jellemzők és nagyszerű hordozhatóság vonzó egyvelegét alkotja. Az Olympus nagyfelbontású M.Zuiko objektívjeinek kínálatával együttesen valódi high-end képminőséget érhetünk el. Igazi arcát és képességeit azokon a területeken mutatja meg, ahol a hordozhatóság, sebesség és megbízhatóság elengedhetetlen – például a vadvilág- dokumentáló- és sportfotózás igényeinek megfelelve.

Két évvel azután, hogy az Olympus letette a névjegyét a professzionális fotózás világában az OM-D E-M1 Mark II fényképezőgépével, új M.Zuiko PRO objektívjeivel és a világ több országában elérhető Olympus PRO Service rendszerével, az új E-M1X ismét a kínálat bővítését hozta el, kifejezetten profi fotósoknak.

Integrált portrémarkolatával, a világ legjobb por-, csepp- és fagyálló kivitelével2, valamint kiemelten professzionális használatra tervezett új funkcióival az E-M1X minden eddiginél jobb kezelhetőséget, ergonómiát, illetve stabil teljesítményt garantál – mindezt mindenféle időjárás esetén, professzionális végeredményt garantálva. Új giroszenzorával az Olympus igen népszerű 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor rendszerét még magasabb szintre emelte – melyet az akár 7,5 fényérték kompenzáció1 fémjelez. Az OM-D AF rendszere teljes áttervezésre került – további fókuszpontokkal és egy új, intelligens témakövető funkcióval egészült ki, mely bizonyos témák automatikus követését teszi lehetővé. A kifinomult nagysebességű felvételi módok mellett villódzásmentesített (Anti-Flicker) felvétel funkciót is választhatunk. Az új fejlesztések között találjuk a kézből tartva használható (Handheld) High Res Shot funkciót, Live ND szűrőt, valamint egyéni igényekre szabható menürendszert, USB áramellátás és töltési lehetőséget, illetve két UHS II SD memóriakártya-foglalatot.

A csúcsminőségű M.Zuiko objektívekkel együtt használva, az új, vezeték nélküli vakurendszerrel kiegészítve és az „Olympus Workspace” képkezelő szoftverrel felszerelve az E-M1X tökéletes eszköz a professzionális használathoz és a professzionális végeredményhez egyaránt.

A megbízhatóság, ellenálló képesség és használhatóság új mércéje

Integrált portrémarkolatával az E-M1X azt a biztos tartást kínálja, melyet

a profi fotósok keresnek. Mivel a függőleges és vízszintes markolat kialakítása azonos, használója ugyanazokat az intuitív kézmozdulatokat használhatja portré és tájkép fotózásakor is.

A gombok és más kezelőszervek elrendezése, formája és magassága

a még könnyebb használatot segíti – a fotós így csak a keresőre koncentrálva, extra figyelem ráfordítása nélkül kezelheti a fényképezőgépet. A kereső új optikai tervezési szempontok szerint készült – a kategóriában is élvonalat jelentő 0,83x nagyítással (35mm ekvivalens érték). A többfunkciós joystick mindkét markolatnál megtalálható, így minden esetben gyorsan választhatunk például megfelelő fókuszterületet. A standard Lever Lock zármegoldás mellett az új C-Lock Lever segít a kívánt kezelőszervek lezárásában, portréfotózás közben.

OM-D E-M1XFŐBB JELLEMZŐK (folytatás):>  Pro Capture üzemmód az akciófotózás támogatására, RAW formátum használatával>  50 MP kézből kitartható (Handheld) High Res Shot funkció>  Live ND lassú záridőhöz, külső szűrő nélkül>  Kiváló “OM-D Movie” videofelvétel lehetőségek:
4K és C4K,
OM-Log400,
több képstabilizátor-fokozat,
nagysebességű 120 fps videofelvétel FullHD formátumban>  Integrált Field Sensor rendszer részletes környezet-információ rögzítéséhez minden fotó és videó megörökítésekor>  Villódzásmentes (Anti-flicker) felvételi mód>  Két UHS-II SD memóriakártya-foglalat a nagysebességű alkalmazhatósághoz és többféle mentési módhoz>  Innovatív cartridge-rendszer két akkumulátor használatához, valamint USB töltés funkció

Az OM-D sorozat már bizonyított időjárásálló tömítésrendszere még átgondoltabb tervezéssel került az E-M1X fényképezőgépbe – így azt a világ legjobbjává tette: az E-M1X ugyanis kiválóan vizsgázott az Olympus belső vízmentesség-tesztjén2, mely az IPX1-nél is szigorúbb mérési elvekre alapul. Így a legzordabb időjárás esetén is gondtalanul használhatjuk – sőt, a por- csepp- és fagyálló2 kivitel tömítettsége akkor is megbízhatóan helytáll, ha távkioldót, mikrofont, vagy fejhallgatót csatlakoztatunk hozzá.

A szenzor pormentesítő rendszere a szintén továbbfejlesztett Super Sonic Wave Filter (SSWF), melynek speciális bevonattal felszerelve, másodpercenként 30 000 rezgést végezve robbantja le a szennyeződést

a szenzorról, ezzel biztosítva a pormentes képeket (Factor 10).

A fényképezőgép megbízhatóságát és ellenálló képességét tovább erősítő jellemzői között találjuk azt a tervezési elvet, mely segít a hőelvezetésben videofelvételek és sorozatfelvételek készítése közben, valamint

a csúcskategóriát jelentő 400 000 felvétel várható zár élettartamot.

A már az E-M1 Mark II-nél használt BLH-1 akkumulátorból kettőt használó cartridge-akkumulátorrendszernek köszönhetően az E-M1X használója akár 2 580 felvételt is készíthet az akkumulátorok következő feltöltéséig. Az USB Power Delivery (USB-PD) szabvány segítségével akár 100 W teljesítményt leadó áramforrással is tölthetünk, ekkor a vázba behelyezett akkumulátorok töltési ideje kb. két óra.

Áttervezett autofókusz-rendszer az optimális kényelem, sebesség és precizitás érdekében

Az OM-D AF rendszere teljes áttervezés után került az E-M1X modellbe:

az OM-D E-M1 Mark II 121 keresztérzékelős képpontos on-chip Phase Detection AF szenzorára épülve az AF algoritmus újragondolásával

az Olympus rendkívül fejlett élességállítást kínál. Az E-M1X emellett

a rögzített felvételek AF információit felhasználva képes a téma villámgyors követésére annak nem várt mozdulatai és sebességváltozása esetén is.

Különféle további AF beállítások érhetők el az OM-D E-M1X géppel – többek között különböző AF Target módok (akár 25 fókuszpontból álló fókuszterület támogatásával), illetve egyéni AF terület pozíció beállítások

a fényképezőgép függőleges és vízszintes tartása esetén. A fókuszpontok gyorsan válthatók az új többfunkciós joystick segítségével.

Az új, intelligens témakövetés lehetővé teszi az AF rendszer számára egyes témák automatikus követését (például autósport, repülő és mozgó járművek fotózása közben) – az optimális képterületre fókuszálva és megbízható témakövetést kínálva. Így már csak a kompozícióra kell összpontosítanunk.

Az akár 6 fényérték-lépésnyi4 AF Low Intensity Limit által gyenge fények esetén is gondtalanul fotózhatunk.

Nagysebességű felvétel és kiváló képminőség

Az új E-M1X sebességét és képminőségét a 20,4 MP Live MOS szenzor biztosítja új bevonat-technológia alkalmazásával – így kiváló érzékenységet kapunk, valamint kiváló alapot a két nagy műveleti sebességű TruPicVIII képprocesszor kiszolgálására. A két processzor által biztosított, kiemelkedő teljesítményt jellemzi például a rövid indítási idő és a gyors visszatérés készenlét módból. A kétprocesszoros tervezési elv nem csupán gyorsabb fényképezőgépet eredményez, hanem két, nagysebességű UHS-II SD memóriakártya használatát is lehetővé teszi, illetve olyan funkciók alkalmazhatóságát, mint a kézből kitartható (Handheld) High Res Shot, Live ND és az intelligens témakövető AF.

Az E-M1X géppel az Olympus mérnökei a képstabilizátorok fejlesztésében is ismét nagyot léptek előre: az újraalkotott giroszenzorral a fényképezőgép

a világ legjobb képstabilizátor-teljesítményével rendelkezik. Az M.Zuiko IS PRO objektívekkel kiegészülve az 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor akár 7,5 fényérték kompenzációra is képes1, ezzel pedig szükségtelenné teszi állvány használatát a legkülönfélébb körülmények és fényviszonyok között.

AF zár használata esetén az E-M1X akár 60 fps sebességű sorozatfelvétel lehetőségét kínálja, az emberi szem számára nem látható, a másodperc törtrésze alatt történő mozdulatok megörökítésére. Az AF/AE Tracking funkcióval akár 18 fps felvételi sebesség is elérhető.

A fényképezőgép Pro Capture üzemmódja a kioldó lenyomása előtt is folyamatosan készít felvételeket és az exponálás előtt rögzített 35 képkockányi anyagot menti a megfelelő – sokszor megismételhetetlen – pillanat megörökítése érdekében. Ez a funkció már az OM-D E-M1 Mark II modellben történt bemutatkozásakor nagy sikert könyvelhetett el, hiszen ideális segédeszköz az akciófotózáshoz, amikor a téma kiszámíthatatlanul mozog.

Az eddig elérhető 80 MP legnagyobb felbontást biztosító, állványról használható High Res Shot felvétel mellett az OM-D E-M1X modellben már a kézből kitartható (Handheld) High Res Shot funkció is elérhető. E felvételi mód azoknak a fotósoknak lehet nagy kedvence, akik nem szeretik magukat állvány használatával korlátozni, de élveznék az 50 MP szenzorral megegyező felbontású fotó készítésének lehetőségét – a kézremegés okozta bemozdulás bármilyen jele, vagy kockázata nélkül.

Az új Live ND funkció a hosszú expozíciós idővel készülő felvételek és ND szűrő együttes használatának hatását jeleníti meg. Az így módosuló felvétel előképe a keresőben ellenőrizhető, még a felvétel elkészítése előtt. Az effekt öt fokozatban állítható: ND2 (egy fényérték-lépés), ND4 (2 lépés), ND8 (3 lépés), ND16 (4 lépés) és ND32 (5 lépés).

Videofelvétel és további funkciók

A professzionális minőségű fotók mellett az új E-M1X a videofelvételek mestere is egyben. Funkciói között minden olyan extrát megtalálunk, ami

a videósok számára nélkülözhetetlen.

A Cinema 4K (C4K, 4096 x 2160) videofelvétel-formátumnak köszönhetően nem csak a jelenleg elérhető legnagyobb, egészen elképesztő felbontással dolgozhatunk, de az ebből adódó rugalmasabb használhatóság előnyeit is élvezhetjük az utómunkálatok során.

A nagyteljesítményű, 5-tengelyes képstabilizátor által akár kézből is rögzíthetünk 4K és C4K videofelvételeket – három fokozatban állítható bemozdulás-kompenzációval, a felvétel hangulatához és a mozgás erősségéhez képest optimális mértékű használathoz.

A dokumentáló felvételek készítésekor, illetve természetes környezetben gyakran előforduló fényviszony-változások megfelelő fényelési utómunkáinak egyszerűsítése érdekében az E-M1X támogatja a log felvételkészítést. Az OM-Log400 beállítással készült videofelvételek

a sötétebb képrészek részleteinek elvesztése, illetve a fényes részek beégése nélkül készülhetnek, és nagyobb szabadságot biztosítanak

a kreatív utómunkákhoz.

Mindezek mellett akár Full HD felbontást választhatunk a nagysebességű (120 fps) videofelvételi módban – így mozifilmek készítésére is képesek leszünk a lassított felvétel lehetőségével.

Az OM-D E-M1X beépített GPS szenzorral, hőmérsékletérzékelővel, nyomásmérővel és irányszenzorral – átfogó nevén ’Field Sensor’ rendszerrel rendelkezik. A felvétel helyének adatai – például a hosszúsági és szélességi fok – mellett e szenzorok segítségével a környezeti hőmérséklet, a megtett út során elért emelkedés, illetve a fényképezőgép iránya is a felvételek adataihoz adódik.

A villódzásmentes (anti-flicker) felvétel funkcióval a fényképezőgép megállapítja a villódzást okozó mesterséges fényforrás frekvenciáját és

a kioldót a csúcsfénynél aktiválja – így kiküszöböli a többszöri expozíciót és a helytelen elszíneződést az egymás után rögzített képeknél.

Az elektronikus zár (csendes üzemmód) és videofelvételi funkciók használatakor fellépő villódzás által okozott csíkosodást redukálja –

a zársebesség finomhangolása így lehetséges.

Az új Wi-Fi Capture funkció lehetővé teszi a tethered shooting mód használatát – vezeték nélkül. Így az „Olympus Capture” fényképezőgép-vezérlő szofter segítségével a felvételeket a számítógépre menthetjük.

Elérhetőség – árak

Az OM-D E-M1X az Olympus professzionális Mikro-NégyHarmad objektívjeivel és más kiegészítőivel kompatibilis – például tökéletesre szabott fotós táskákkal, vakukkal és más vakurendszer-egységekkel (további információ: lentebb).

Az OM-D E-M1X 2019 februárjának végétől érhető el vázként, 999.990.HUF javasolt fogyasztói áron.

Mint minden Olympus fényképezőgép és objektív, az E-M1X is ingyenes hat hónapos jótállási idő meghosszabbítással kapható6 – ehhez mindössze

a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk: www.my.olympus.eu.

Válogatott kiegészítők

Az E-M1X mellett új képkezelő szoftver, valamint új vaku és vezeték nélküli vakuvezérlő egység is bemutatkozik.

– „Olympus Workspace” képkezelő szoftver

Ez a program autentikus képmegtekintést és szerkesztő funkciókat kínál – köztük kifejezetten professzionális fotósok számára tervezett munkafolyamat-elemeket. Az Olympus Workspace ingyenesen letölthető mindazok számára, akik rendelkeznek Olympus fényképezőgéppel.

– FL-700WR vaku

Az FL-700WR egy nagyteljesítményű vaku, mely vezeték nélküli – rádióhullámokkal vezérelt – vakurendszerbe illeszthető. A vezeték nélküli rendszerben vezérlőként, vagy beépített vevőegységgel ellátott vakuként is alkalmazható. A kisméretű és könnyű kivitel kiváló hordozhatóságot biztosít nagy intenzitás – 42 kulcsszám (ISO 100/m) – mellett. A por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló konstrukció a legkülönfélébb környezeti hatások esetén – például esőben – is megbízható működtetést tesz elérhetővé.

– FC-WR vezeték nélküli vakuvezérlő és FR-WR vezeték nélküli vevőegység

Az FC-WR és FR-WR több vakuegység távirányítását teszi lehetővé

a fényképezőgéppel, megbízható vezeték nélküli vakurendszer felépítéséhez. Az FL-700WR vakuhoz hasonlóan por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló kivitellel büszkélkedhet. A vezérlő akár három vakucsoportot, illetve korlátlan számú vakuegységet irányíthat.

– Egy kis előretekintés: új, kézből kitartható, szuper-teleobjektív fejlesztés alatt!

Az Olympus ma bejelentette az E-M1X telefotó-képességeinek kiaknázására szánt M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO szuper-teleobjektív fejlesztésének első információit. Szintén fejlesztés alatt áll az M.Zuiko Digital 2x MC-20 telekonverter. Kombinációjukkal kézből kitartható szuper-telefotó képességet kapunk akár 2000mm gyújtótávolság mellett (35mm ekvivalens érték). Ezekkel az új fejlesztésekkel az Olympus tovább bővíti szuper-telefotó kínálatát, a Mikro-NégyHarmad rendszer előnyeinek maximális kihasználása érdekében – mely a briliáns képminőséget,

a könnyű és kisméretű kivitelt, illetve az ebből adódó remek hordozhatóságot jelenti.

Az M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO az M.Zuiko PRO sorozat legújabb szuper-telefotó objektívjeként kiváló optikai teljesítményre optimalizálva, kisméretű és könnyű kivitelben, por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló konstrukcióval, illetve a kompakt méreteknek köszönhetően kiváló hordozhatósággal emelkedik ki. Jellemzői között találjuk a beépített 1,25x telekonvertert, mely 1000mm legnagyobb gyújtótávolságot tesz elérhetővé5 (35mm ekvivalens érték). Az objektívbe épített képstabilizátor mellett

a vázba épített 5-tengelyes Sync IS képstabilizátor rendszerrel is kompatibilis, mellyel tökéletes együttműködést tesz lehetővé. A beépített telekonverter kényelmes használatot kínál, kiváló szuper-teleobjektívvé avatva a vadvilág- és sportfotózáshoz is kiváló objektívet. Az objektív várhatóan 2020-ban érkezik a boltokba.

Az M.Zuiko Digital 2x MC-20 telekonverter megduplázza az objektív gyújtótávolságát. Kiváló hordozhatóságot biztosít kisméretű, por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló kivitelével. Csatlakoztatható a még fejlesztés alatt álló M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO objektívhez, valamint az M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO és M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO objektívekhez is. Ez a telekonverter a telefotózáshoz megfelelő gyújtótávolság-bővítés mellett ugyancsak megduplázza az alapobjektív legnagyobb nagyítását is – minden eddiginél nagyszerűbb telefotó-makró teljesítményt kínálva. 2019 nyarától kapható!

A termékjellemzők bejelentés nélküli változtatásának joga fenntartva. A legfrissebb információk az Olympus weboldalán érhetők el:

www.olympus-europa.com

1   Kb. 7,5 fényérték kompenzáció M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4.0 IS PRO objektívvel használva, 100mm gyújtótávolságnál (35mm ekvivalens érték: 200mm), félig lenyomott kioldónál stabilizátor használata: kikapcsolva. CIPA szabványnak megfelelően két tengely korrekciójánál („Yaw” és „Pitch”). 2019. Január 24-én érvényes adatok alapján.

2   Por-, csepp-, és (-10°C-ig) fagyálló az Olympus tesztelési körülményei között. Megfelel az IPX1 szabványnak az IEC Standard 60529 szerint.

3   Ajánlott fogyasztói ár

4   Alkalmazott objektív: M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 IS PRO

5   Beépített telekonverter használatával. Legnagyobb rekeszérték: F5.6.

6   A vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.