Így kerülhetők el a nőgyógyászati ​​rémtörténetek


Rossz helyen járt, aki rossz érzésekkel távozik a rendelőből

Minden nőt megillet az ítélkezéstől mentes, megfelelő szakmai készültségű nőgyógyászati ​​ellátás, és merni kell máshoz fordulni, ha rosszul érezzük magunkat egy orvosi vizsgálat alatt. Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos vallja, hogy a beteg és az orvos közötti bizalom gyógyító erővel bírhat, ez a bizalom nem magától értetődő. Mint mondta, a nőgyógyászat rendkívül szerteágazó területea gyermekgyógyászattól az onkológián át a terhesgondozásig, de elkerülhetők a közbeszédben terjedő nőgyógyászati ​​rémtörténetek, ha a nők megfelelő szakemberéhez szükségesek.

Nem érthet valaki mindenhez, igaz ez a gyógyászatra is: nem ugyanaz az orvos operálja a méhnyakrákot, kíséri a lombikezelést vagy elvégezte a genetikai ultrahangot. Dr. Vörös Annának, az L33 Medical alapítójának meggyőződése, hogy a köztünk élő polihisztorok ideje lejárt, és egyáltalán nem mindegy, hogy az egészségügyi beavatkozásra, vizsgálatra szoruló nő milyen szakemberhez kerül.

Mintott, a tökéletes nőgyógyász megtalálása sokszor nehéz feladat, de nem fogalmazható meg, ha valakit megalázóan kezelnek, futóon vizsgálnak, vagy ha ítélkeznek felette. Különösen úgy, hogy nagyon magas azoknak az aránya, akik a magánegészségügyet keresik nagy összegért a legjobb megoldást. Ha valaki rossz érzésekkel hagyja tehát el a rendelőt, az intő jel, hogy nem volt jó helyen.

„Ennek van egy emberi oldala, hiszen mi nők nem vagyunk egyformák. Ha a testvérünknek vagy a barátnőnknek tetszik, ahogy egy fodrász dolgozik, az még nem jelenti azt, hogy más ízlésének is megfelel. Ugyanez igaz a nőgyógyászokra is. Azt a szakembert kell megtalálni a negatív élmények elkerüléséhez, akinél a páciens képes megnyílni, kérdéseket tehet fel, vagyis egy hullámhosszon van az orvosával” – sorolta Dr. Vörös Anna.

Úgy folytatta, az érem másik fele, hogy számtalan olyan esetről hallani akár betegektől, akár barátnők beszélgetései során vagy olvasni internetes fórumokon a hozzászólásokban, hogy sok esetben nem veszik igazán figyelembe, hogy a beteg mit akar, riogatják, esetenként kérdőre vonják, hogy miért 40 évesen szült, miért szült ennyi gyereket, miért feküdt össze fűvel-fával. Ugyan nem mindenkinek bájcsevejre van szüksége, az ítélkezéstől mentes ellátáshoz minden nőnek joga van, hívta fel rá a figyelmet.

Visszafizetik a kezelés költségét, ha a páciens elégedetlenDr. Vörös Anna az L33 Medical hálózatában közel 50 orvossal dolgozik együtt, közülük 35-en nőgyógyászok. Mint fogalmazott, az emberi szakmai kompetencia, a kapcsolódás és a megfelelő időpontok, valamint hozzáállás harmonikus egyensúlyában rejlik a sikeres ellátás titka.

„Ha valaki nálunk nem megfelelő ellátást, elismerjük, hogy hibáztunk. Ezt a felelősséget annyira komolyan veszem, hogy hajlandóak vagyunk visszatérni a kezelés költségét, ha a páciens úgy érzi, hogy az nem volt sem szakmailag, sem emberileg megfelelő” – hiba ki.

Hozzátette, a céljuk nem az, hogy mindenki csak hozzájuk járjon – erre nem is lenne kapacitásuk –, hanem hogy a nők tudják, milyen bánásmódot érdemelnek és tisztában kell lenniük a jogaikkal és lehetőségeikkel egy nőgyógyászati ​​vizsgálat során.

Mi több, ezzel egyúttal példát is szeretnének beállítani a magyar orvostársadalom elé, hogy mindenki vállalja nyíltan a felelősséget azért, amilyen munkát végez. Ezt magukra nézve kötelezőnek érzi, ezért az orvoskollégiumokat is gondosan és tudatosan választják ki annak érdekében, hogy a páciensek biztonságában érezhessék bármelyik élethelyzetben.