Hogyan válasszunk fűtőkészüléket a hidegebb hónapokra?

Egy ideális készülék csak annyi energiát használ fel, amennyire szükség van

A hidegebb napok beköszöntével már most érdemes gondolni a megfelelő fűtőkészülék kiválasztására. „Az ideális készülék megvásárlásánál mindenképpen figyelni kell arra, hogy hatékony működést nyújtson. Illetve, hogy mindenben megfeleljen az igényeiknek” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője.

Az elektromos konvektorok alacsony áruk és a gyors fűtési képességeik miatt általában nagy népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a konvektorok és a hősugárzók csak kiegészítő fűtésre szolgálnak az otthon, vagy a lakás meglévő fűtési rendszerének kiegészítésére. Ha valaki ilyen készüléket szeretne vásárolni, akkor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy legalább két vagy három fokozattal rendelkezzen. Így a felhasználók maguk dönthetik el, hogy éppen milyen teljesítményen dolgozzon a készülék. Egy 2000 wattos Sencor konvektor például a legalacsonyabb fokozatban 750, a középsőn pedig 1250 W áramot használ fel.

Hatékony működés

„A hatékonyabb működés érdekében emellett érdemes olyan kivitelt választani, amiben beépített ventilátor működik, mert ez gyorsabb hőterjedést tesz lehetővé az adott helyiségben” – emelte ki a szakember. Hozzátette: a legtöbb készülék a beépített termosztátnak köszönhetően kikapcsol, ha eléri a kívánt hőmérsékletet, így elkerülhető, hogy a kelletténél több áramot fogyasszon a bekapcsolva hagyott hősugárzó. Olyan otthonokban, ahol kisgyermekek is vannak érdemes lehet megfontolni egy gyerekzárral ellátott elektromos üveg hősugárzó beszerzését. Ezeket egyfelől nem tudják a gyerekek elállítani, másfelől pedig vízhatlan kapcsolóval vannak felszerelve. Felborulás esetén pedig automatikusan kikapcsolnak.

Gyors felfűtés

Egy kerámia hősugárzóval könnyen és egyszerűen varázsolhatnak maguknak meleget a felhasználók legyen szó irodáról, vagy szobáról. „Ezek a készülékek gyorsabban dolgoznak az olajradiátoroknál, vagy a hagyományos fűtőtesteknél, amelyeknek legalább 30 percre van szükségük a helyiség felmelegítéséhez” – hívta fel a figyelmet Lucza András. A kerámia hősugárzók fontos ismertetőjegye, hogy a környezeti hőmérséklettől függően szabályozzák a teljesítményt, így nem üzemelnek folyamatosan nagy teljesítménnyel.

A Sencor SFH 8019WH hősugárzó például ugyan 2000 wattos teljesítménnyel rendelkezik, de a készülék 22 Celsius fok felett automatikusan készenléti üzemmódba kapcsol és ilyenkor a felvett teljesítmény nem haladja meg az 1,5 kW-ot. A hősugárzóban lévő ventilátor pedig egyenletesen „terjeszti szét” a meleget a helyiségben úgy, hogy közben a készülék 80°-os oszcilláló mozgást végez. Mivel levegőszűrővel rendelkezik, így működés közben kiszűri a helyiség levegőjében keringő porszemeket.

A piaci igényekre reagálva manapság már léteznek kis méretű kerámia hősugárzók is. Ezeket azonban leginkább 10 – 15 m2 -res szobák felfűtéséhez ajánlják. Fő előnyük, hogy kis helyen is elférnek, a biztonságos működés érdekében pedig túlmelegedés elleni védelemmel is ellátták őket. Felborulás esetén pedig automatikusan kikapcsolnak.

A háztartási gépek piacán tehát már számtalan alternatíva létezik arra az esetre, ha valaki inkább elektromos árammal szeretné megoldani egyes helyiségek, vagy szobák felfűtését a hidegebb őszi, vagy téli napokon. A megfelelő készülék kiválasztásához azonban mindig figyelembe kell venni a felhasználók igényeit, így például azt, hogy mennyi ideig szeretne valaki kellemes meleget biztosítani egy-egy helyiségben.