Hogyan segítenek nekünk a rostok?

Fogyasszunk több rostot! Hangzik a tanács nagyon sokszor, rá is bólintunk, de a mindennapi rohanásban nem okvetlenül tudunk rá figyelni. Magyarországon átlagosan csak a napi szükséges rostbevitel felét fogyasztjuk el, pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez és az egészségünk megőrzéséhez.

Naponta legalább 30 és 50 g közötti élelmi rostra van szüksége a szervezetünknek, és ehhez bizony nagyon fegyelmezetten kell tartani, hogy minden nap együnk elegendő friss zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát. Ha étrendünkbe aktuálisan belefér, akkor válasszuk a kelkáposztát, karalábét, kukoricát, burgonyát, gyümölcsként a málnát, ribizlit, szilvát, körtét, együnk babot, lencsét, zöldborsót, a gabonafélék közül pedig a búzakorpa, a zabkorpa, a zabpehely, a Graham-liszt lehet segítségünkre.

http://gasztroll.hu

Ha a reggelinkben rost is szerepel például joghurtba, kefírbe vagy ételbe, süteményekbe belekeverve, akkor már a nap kezdetén tettünk az egészségünkért!” – ajánlja Szántó Diana, dietetikus. – „Magas rosttartalmának köszönhetően – megfelelő folyadékfogyasztás mellett – jótékony hatással van a bélműködésre, valamint a teltségérzet kialakítására is. Ezáltal elkerülhető a túlevés, valamint csökken az elhízás kockázata.”

A vízben oldódó rostok az emésztés során megduzzadnak, így lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal segítenek elkerülni a vércukorszint gyors emelkedését, így remekül beválnak étkezési rohamok ellen is. Prebiotikus hatásukkal serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a bélperisztaltikát, így megkönnyítik a lerakódott káros salakanyagok távozását. Az emésztés során megduzzadnak, így kalória hozzáadása nélkül telítenek, ami késlelteti az éhségérzet újbóli kialakulását. Megkötik a koleszterinben gazdag epesavakat, így kevesebb koleszterin szívódik fel. Serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását és gátolják a káros baktériumok megtapadását, segítik a lerakódott káros salakanyagok távozását.

Gyakran aggódunk, hogy diéta közben miként lehet elegendő rostot bevinni. Tomán Szabina, aki életmódprogramja segítségével már közel 10 000 embernek segített az elmúlt 5 évben egészségesebbnek, fittebbnek lenni, így vélekedik erről:

Sokan gondolják, hogy a fehérjediéta csak a fehérje fogyasztását engedi, de ez tévhit. A szervezetnek mindenre egyaránt szüksége van, szénhidrátraés zsírokra is” – mondja Tomán Szabina.„Az ásványi anyagok, a vitaminok, a megfelelő mennyiségű só bevitele mellett a vízivás és a rostok fogyasztása is elengedhetetlen. Mivel mi nem diétát, hanem egy fenntartható életmódprogramot ajánlunk, igyekszünk ebben is segíteni a hozzánk fordulóknak, tehát nem csak új főzési technológiákat mutatunk, de olyan étrendkiegészítőket is javasolunk, amely segíthet az egyensúly megtalálásában, így például javasoljuk a magas rosttartalmú vízoldható élelmiszerrost termékünk fogyasztását is.”

A Rost+ termékhez mérőkanál is jár, ezzel tudjuk adagolni, hogy alkalmanként kb. 5 gramm rostot szórjunk az ételünkre, legfeljebb naponta öt alkalommal. Adagolása függ a kialakított diéta rosttartalmának mennyiségétől is, ebben a Toman Szalonokban a tanácsadók tudnak segíteni. Természetesen a rostbevitelhez javasolt bőséges folyadékmennyiséget is meginni minden nap. Ez a típusú, gluténmentes étkezési rost mindenki számára jól tolerálható és nem okoz semmilyen kellemetlenséget. Természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozást ez sem helyettesíti, de sokat segíthet abban, hogy egészségesebbek, fittek, és ha éppen úgy szeretnénk, akár karcsúbbak is lehessünk.