Helló nyár, helló napfény, helló fényvédelem!

Ne menjünk napra megfelelő felkészülés nélkül!

Végre nyár! Mennyire várjuk minden évben! Pedig már jó ideje nem csupán a kellemes részét élvezhetjük, hanem a klímaváltozás miatt felborult időjárást, jégesőkkel színesített kánikulai napokat, hőségriadókat. No meg az extrán magas UV-sugárzást, amellyel egyébként nem csupán nyáron kell szembenéznünk. A fényvédelem egész évben nagyon fontos, úgy élettani, mind esztétikai szempontból.

Tudtad?

“Az UVA és UVB sugarak károsíthatják a bőrsejteket, ami korai öregedéshez, a ráncok idő előtti kialakulásához és textúraváltozáshoz vezethet” – kezdi Szakonyi Eszter, kozmetikusmester, a több mint 40 hazai és nemzetközi díjjal elismert Vintage Beauty márka tulajdonosa. –„A fényvédőszerek helyes és rendszeres alkalmazása nagy eséllyel védi ki a káros hatásokat, így segítve a bőr egészséges állapotának megőrzését, a nemkívánatos bőrelváltozások kialakulásának kockázatát, illetve a már kialakult állapotok romlásának fékentartásában is segítenek. Pigmentációs problémák, rosacea, lupus esetében a napsugárzás elleni védekezés elengedhetetlen, ellenkező esetben a tünetek óhatatlanul súlyosbodhatnak. És akkor vannak még extra helyzetek: antibiotikumkúra, kemoterápia, terhesség, szoptatás, bizonyos bélrendszeri problémák, hormonális elváltozások is fényérzékennyé tehetik bőrünket. Ilyenkor is kötelező a fényvédők használata.”

Eszter véleménye szerint előbb-utóbb szinte törvényszerűen megsínyli a bőr a napsugárzással való szűrés nélküli találkozást. Az első és legkézenfekvőbb károsodás a napégés, amely pírban, égő és fájdalmas érzésben érhető tetten. Ilyen esetben 100 %-os tisztaságú levendulaolaj, aloe vera, panthenol, feketekömény olaj vagy legalább egy hűsítő borogatás hozhat enyhülést. Ezek ma már minden patikában fellelhetőek, érdemes otthon tartani belőlük. A napégést persze súlyosabb esetben a bőr felhólyagosodása is kísérheti, ami a bőrfertőzések kockázatán túl pigmentált gyógyulással is együttjárhat. Ráadásul a bőr „nem felejt”, azaz minden egyes leégéssel tovább növeljük a majdani nemkívánatos elváltozások kockázatának rizikóját.

A második legnagyobb kockázat, amelyhez persze évek „szorgalmas” és felelőtlen napon tartókodása szükséges, a bőr öregedése, az úgynevezett „photoaging”, ami a kollagénrostok károsodása mentén bekövetkező ráncokat és rugalmasságvesztést jelenti” – folytatja Szakonyi Eszter. –„A harmadik nagy kockázati csoport, amely könnyebben jelenik meg, mint gondolnánk, a pigmentációs problémák kialakulásának lehetősége. Számos külső és belső körülmény okozhatja, hogy még csekély napsugárzás esetén is kialakulhatnak ezek a foltok, amelyeket eltüntetni, pláne hatásosan, viszont mellékhatások nélkül már sokkal nehezebb, úgyhogy mindenképpen a megelőzést javasoljuk. Egyébként még ennél is nagyobb bajt okozhatnak a napsugárzás nyomán előforduló rosszindulatú elváltozások, amelyek sajnos szintén egyre gyakoribbak. Alapszabály, hogy a bőrt fokozatosan kell napfényhez szoktatni, a fényvédelemre pedig ruházatunkkal és a megfelelő készítményekkel kell ügyelnünk.”

A kozmetikusmester tanácsa szerint minimum 2 óránként érdemes újra és újra bekenni magunkat, ha napon tartózkodunk. Általános bőrérzékenység, örökletesen világos bőr, fokozott pigmentációs hajlam, anyajegyek vagy a családban már előfordult bőrbetegségek esetén érdemes magasabb faktorszámú terméket alkalmazni. Ugyanez érvényes akkor is, ha az adott földrajzi ponton egyszerűen kellemetlennek, égetőnek érezzük bőrünkön a nap sugarait. A faktorszám azt mutatja, hogy hányszor hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon az adott termék használatával, mintha egyáltalán nem kentük volna be magunkat. Az SPF-vizsgálatot nagyon szigorúan veszik, így ha a flakonon megfelelő számot látunk, nyugodtak lehetünk annak hatásában.

Mondjuk kozmetikusként én leginkább azt ajánlom, hogy tűző napon inkább ne tartózkodjunk, maximum reggel 10 előtt, vagy délután 4-5 óra után. A fényvédő krém használata egyébként még ekkor sem megúszható” – emeli ki Szakonyi Eszter. – „Ha pedig valaki sminkelni is szeretne nyáron, mindenképpen a BB krém használatát javasoljuk, amelyben a fedő és a fényvédő funkció is megtalálható, 50, vagy 50+ faktoros verzióban is.”

Érzékeny bőrűek számára különösen fontos az állandó védettség, de náluk még inkább figyelni kell arra, hogy dermatológiailag tesztelt termékeket használjanak. Ilyenkor is előfordulhat egyéni allergia, de azért itt lényegesen kisebb a kockázat.

A fényvédelmet egyébként remekül lehet integrálni egy átfogó bőrápolási rutinba is” – javasolja Szakonyi Eszter. – „A hidratálást követően használjuk a fényvédőt, amelyből ma már spray formájú verziók is léteznek, ezeket pedig a smink felvitele után kell a bőrre permetezni, ez azért sokakat zavarhat. Ha egyformán fontosnak tartjuk a fényvédelmet és a nappali sminket is, akkor a már említett BB krém lehet a tökéletes választás, már csak azért is, mert arról kevés információ van, hogy a dekorsminkek hogy reagálnak az erős napsugárzásra. Fedésre és mattításra a BB krémen túl faktoros kőpúdert vagy fixáló port használhatunk. A bőr egyéb fizikai védelme, sapkákkal, kendőkkel, kalappal, ruházattal pedig mindezek mellett is elengedhetetlenül szükséges.”