Ha ezeket a hibákat kiküszöböljük, egy éven belül tudunk egy idegen nyelvet


Speciális módszer megoldás egy nyelv elsajátításában

Nem mindennapi módszerrel dolgozik nyelviskolájában Tóth Alexandra, aki az agyi működésekkel kapcsolatos kutatásokra építette fel egyedülálló nyelvtanulási módszerét. A speciális oktatási technikát alkalmazva több millió forintot meg lehet takarítani, mivel fél-egy év alatt elsajátítható minden nyelv.Tóth Alexandra nyelviskolájában a rekord három hónap, ami alatt egy tanítványa az orosz nyelvet teljesen a nulláról tanulta és középfokú nyelvvizsgát tett.

„Azt lehet mondani, hogy a nyelviskola és az itt alkalmazott módszer hatékonysága 98 százalék. A legtöbben fél-egy év alatt eljutnak a nulláról a középfokra. Akadt olyan tanítványom, akinek a nyelvvizsgáján múlt egy diplomata állás és végül sikerrel vette az akadályokat: felsőfokú nyelvvizsgát tett orosz nyelvből és ma már diplomataként dolgozik” –
 mesélte Tóth Alexandra, az Alexa nyelviskola megálmodója.

És hogy mi ennek a módszernek a titka? Alexandra szerint a legfontosabb, hogy számos olyan hibát küszöböl ki a technikája, amelyet a ma bevett nyelvtanulási szokások során rendszeresen elkövetünk. A nyelviskola vezetője szerint a hiba nem a tanulókban van, hanem többek között abban, hogy nem tanítják őket megfelelően tanulni.

„Sokkal könnyebben, sikeresebben és gyorsabban elsajátíthatunk egy idegen nyelvet, ha figyelembe veszem, hogy mi szimpatikus az agyunk számára. Alapvetően a cukrászathoz szoktam hasonlítani a nyelvtanulást, hiszen ott sem mindegy, hogy milyen összetevőket és milyen sorrendben keverjük össze annak érdekében, hogy a végén olyan eredményt kapjunk, amilyet szeretnénk. Ha csak egy egyszerű példát szeretnék kiemelni, akkor az, hogy az agyunk számára nem szükséges mondjuk hússzor elismételni egy idegen szót, hanem elég csak háromszor, ám ezt nem mindegy, hogy milyen időzítéssel adja meg. Vagy mondjuk ha egy idegen szó mellett elismételjük a magyar jelentést is, mintha nehezebben fogjuk rögzíteni azt az idegen szót, csak azt ismételgetnénk.”

Tóth Alexandra szerint a hagyományos nyelvoktatás esetében két-három év egy idegen nyelv elsajátítása, ezt az időt rövidíti le a módszer mindössze fél-egy évre. Ez az utolsó attól függ, hogy ki mennyi időt fektet a nyelvtanulásba. A nyelviskola alapítója azt kiemelte, hogy a nyelvtanulásnak egyfajta napi rutinná kell válnia. Az idegen nyelvű podcastek, filmek, hangoskönyvek és a nyelviskola videókurzusa mind-mind ezt a rutint erősíti. Mindehhez a memória fejlesztéséhez szükséges gyakorlatok is elengedhetetlenek.

„A mai rohanó, modern világban egyre romlik a memóriánk, hiszen mindent digitálisan rögzítünk és mentünk. Az ingyenes próba óránkon bárki kipróbálhatja, hogy magyarul sem tudunk visszamondani két perc után negyven szót. Van azonban egy speciális technika, aminek ismeretében mindenki képes százból száz szót felidézni tíz perc után” – mesélte Alexandra.

A nyelviskola alapítója hosszú tanulmányozta az agyi működésekkel kapcsolatos kutatásokat, ami alapján kifejlesztette az egyedülálló módszert. Ezeket a ákat építette be a saját rendszerébe és fejlesztése folyamatosan az évek során. A módszer esetében tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy melyik nyelvet választjuk, rekordgyorsasággal léphetünk szintet.

„Van, amikor az egyéni adottságoktól is függ, hogy melyik nyelvet ismeri el a leggyorsabban, de alapvetően minden nyelv tanulásánál ugyanaz a módszer a siker érdekében: az agyunk a fontos és hogy a megfelelő módon használjuk. Mi valóban azt tanítjuk meg, hogyan jólni, ami ma még sajnos nem tanul a hagyományos oktatásban. A videókurzusaink és a tankönyveink azonban már azzal a technikával készültek el, amivel szem előtt tartjuk, ahogyan az agyunk számára a legszimpatikusabb egy új nyelv megtanulása.”