A Gleccserek a Föld legjobb hőmérői

Klímabarát Est a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban

„Amikor mi geológiát tanultunk, el sem tudtuk képzelni, hogy valaha élőben is látni fogunk gleccsereket.” – emlékezett vissza tanulmányaira Juhász Árpád a Klímabarát esték programsorozat vendége. Magyarország legismertebb geológusa több mint fél évszázada, hat kontinenst bejárva kutatja és dokumentálja bolygónk jégárjait. A gleccserek tudományos vizsgálata és az évtizedek során szerzett személyes tapasztalatok meggyőződéssé formálták benne kezdeti hipotézisét, miszerint „van globális felmelegedés, és ezek legjobb hőmérői a gleccserek.”

A Föld történetének szakértő ismerője elmondta „mindig voltak és lesznek természetes klímaváltozások. Nincs kizárva, hogy a napjainkban tapasztalt felmelegedés hátterében is részben ilyen folyamat áll.” A felmelegedés ilyen mértékű fokozódásáért azonban az ember is felelőssé tehető. „A légkör CO2 tartalma jelentősen megnövekedett, ami üvegházhatást fejt ki. Ez a folyamat ma is tart és egyre csak növekszik.” Juhász Árpád csodaként említi, hogy az ENSZ kimondta: a légkör CO2 koncentrációjának ilyen mértékű és sebességű megemelkedésében az ember a bűnös.”

A Föld jégtakarói földrajzi helyzettől, szélességi foktól, felszín feletti magasságtól függően különböző módon, de mindenhol vesztenek vastagságukból, a gleccsereken pedig mindez vizuálisan is meglátszik. „Néhány rendhagyó gleccser kivételével bolygónk minden jégárja rövidül, a jégtömegek erősen olvadnak, ami egyértelmű bizonyítéka a napjainkban sokat emlegetett globális felmelegedésnek.” Elmondása szerint a gleccserek a Föld legjobb hőmérői, hiszen nem egy-egy évszak vagy néhány esztendő szeszélyes időjárási eseményeit tükrözik, hanem több évtized hőmérséklet- és csapadékviszonyait.

Juhász Árpád előadásához szorosan kapcsolódóan és a Klímabarát esték résztvevőivel folytatott kötetetlen beszélgetés bevezetőjeként 20 perces filmet mutat be, amelyet felerészt saját, amatőr felvételeiből állított össze. Egy, a közönség soraiból érkező kérdésre megismétli előadásának egyik vészterhes megállapítását: a globális felmelegedés folyamata az esetben is még jó ideig eltartana, ha a mai napon a CO2 kibocsátásért felelős minden emberi tényezőt beszüntetnénk.

Az est zárásaként Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke megköszöni Juhász Árpád részvételét, és mindenkit sok szeretettel meghív a programsorozat következő alkalmára, amelyen a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. lesz a vendég. A Klímabarát estéket a Klímabarát Települések Szövetsége és Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata közösen szervezi.