Ezért érdemes okos környezetbe integrálni a klímákat

10 százalék fölött lehet már a magyar okosotthonok száma

A piacon elérhető, technológiailag egyre fejlettebb okosotthon-rendszerekkel ma már akárról is irányíthatjuk házunk elektromos berendezéseit az árnyékolástól a klíma működéséig. Magyarországon is egyre többen ismerik fel az innováció előnyeit, amely a kényelmi faktoron túl rengeteg időt és pénzt spórolhat meg a felhasználóknak. A klímák esetében már hazaérkezésünk előtt beállíthatjuk a kívánt otthoni hőmérsékletet, de az automatizmusoknak a lehető legenergiatakarékosabban működtethetjük az eszközt.Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy teljesen robbanásszerűen nő azokosotthon-eszközök népszerűsége. Elemzők szerint a koronavírus-járvány, valamint a geopolitikai kihívások – köztük az energiaválság – gyorsították fel látványosan az okosotthonok terjedését, mely már a statisztikákban is érzékelhető. Becslések szerint a globális piac tavaly meghaladta a 110 milliárd dollárt, a következő évekre pedig további növekedést várnak a szakértők, így az iparág forgalma 2027-re már 235 milliárd dollárra ugorhat.

Ez a trend elérhető Magyarországon is: míg az évtized elején a háztartások 9 százaléka, Magyarországon a 4 százaléka élt az okosotthon-megoldások valamelyikével, 2024-ben ez az arány 19, illetve 14 százalékos nőhet. A magyarországi piac a 2020-as 700 millió dollárról idén már meg is duplázódhat.

Stuller István, a Gree színvonalk műszaki szakértője elmondta, hazánk vezető klímamárkája vezérképviseletként ők is azt tapasztalják, hogy egyre felkapottabbá válik a lakásunk és a benne található elektromos berendezések működésének automatizálása. „Ez azt jelenti, hogy az arra alkalmas okos termékeink azonosak és felületen jelennek meg különböző parancsokat tudnak végrehajtani. Egy közvetlenül kiadott jel alapján, vagy valamilyen egyéb tényező, mint például időjárás, idő, fény, mozgás is képes megváltoztatni az állapotokat” – mutatott rá.

Okostelefonról távolról is irányítható a klíma

A szakember kiemelte, ma már az audio-vizuális eszközök, biztonsági, világítási és kaputelefon rendszerek mellett a lakossági klímákat, a hőszivattyúkat és a légtisztítókat is integrálni lehet az okosotthon rendszerbe, amelynek számos előnyét érezhetik a saját bőrükön a felhasználók.

„Ma már rengetegféle okosotthon rendszer létezik a piacon, ezek közül jelenleg a két legnagyobb informatikai óriás cég a Google és programjai adnak lehetőséget, hogy a GREE klímánkat integrálni tudjuk egy okos környezetbe. Ehhez nincs szükség másra, mint egy okostelefonra. Jelenlega GREE termékpalettaminden berendezése gyárilag rendelkezik Wi-Fi eléréssel, pedig a legtöbbünk alkalmassá válik az okosotthon integrációra” – fogalmazott Stuller István.

A Gree gyakorlatk műszaki specialistája az integrált klímák előnyeiről szólva elmondta, amellett, hogy a távoli irányítási források az életünket, hiszen mire hazaérünk, már a kívánt hőmérsékleten fogadott otthonunkban, arról sem szabad megfeledkezni, hogy spórolni is tudunk vele, hiszen csak akkor kapcsol majd be a berendezésünk, amikor arra valóban szükség van.

Megjegyezte azt is, lehetőség van különböző külső vezérlőegységek bevonásával még jobban finomítani a szabályzást. „A klímáinkat a Google vagy az Amazon okos megoldásaival pár kattintással könnyedén összekapcsolhatjuk, de egy fali csatlakoztatása után minden Modbus protokollt használó okoskörnyezetbe integrálhatók. Azt tapasztaljuk, hogy a felhasználók is kezdenek rájönni okosmegoldásokra, hogy valóban minden napjaikat, pénzt és időt spórolhatnak meg. A gyártók pedig egyre komolyabban veszik ennek a fontosságát, és megteszik az ehhez szükséges fejlesztéseket” – értékelt.

GREE berendezések integrációja gyárilag támogatott a két legnagyobb informatikai óriás megoldásaival, ezt megkapják a termékkel együtt díjmentesen. De a drágább megoldásokkal is néhány szezon alatt megtérül a szükséges eszközök ára. Stuller István felhívta arra is a figyelmet, hogy ha kiválasztunk egy okosotthont, akkor a későbbiekben bármikor integrálhatjuk az arra alkalmas készülékünket.